Innhold
Publisert:
Du er inne i en arkivert publisering.
Svovelutslipp fortsetter å minke
Utslippene av svoveldioksid i Norge synker fortsatt og er redusert med mer enn 3 prosent fra 1998 til 1999. Siste år ble det sluppet ut mindre enn 29 000 tonn, noe som er en reduksjon på mer enn 45 prosent siden 1990.
Dette viser nye foreløpige tall fra Statistisk sentralbyrå og Statens forurensningstilsyn.
Utslippene må imidlertid reduseres betydelig i årene som kommer hvis Norge skal nå målet i langtransportkonvensjonen (LRTAP) der vi har forpliktet oss til å ikke slippe ut mer enn 22 000 tonn i 2010. For å nå dette målet må utslippene reduseres med mer enn 23 prosent fra dagens nivå.
Størst tallmessig reduksjon siste år hadde utslipp fra industrien (både stasjonær forbrenning og prosessutslipp), men det er også disse kildene som bidro mest til det samlede utslipp. I 1998 sto industrien for 78 prosent av utslippene. Innenriks sjøfart sto dette året for 10 prosent av utslippene, veitrafikk 4 prosent og diverse mindre forbrenningsutslipp sto samlet for noe over 7 prosent. Utslipp fra utenlandske skip og skip i utenriks sjøfart er ikke med i tallene.
Hvis man går inn på de enkelte industrisektorer, ser man at nesten 40 prosent av de samlede utslippene stammet fra produksjon av jern, stål og ferrolegeringer. Karbidproduksjon var ansvarlig for 9 prosent av utslippene.
Utslippsnedgangen skyldes bedre rensing av utslippene fra industrien, overgang fra fossilt brensel til elektrisitet, bruk av lettere oljeprodukter og mindre svovel i oljeprodukter. Utslipp av SO2 skiller seg fra f.eks. CO2-utslipp ved at SO2-utslippene kan reduseres ved tekniske tiltak. Til sammenlikning finnes det i dag ingen kommersielt tilgjengelig teknikk for å fjerne CO2, og disse utslippene henger derfor nøye sammen med forbruk av brensler og produksjon i industrien, selv om energieffektivisering kan bidra noe til utslippsreduksjoner. Les mer om forskjellene mellom SO2 og CO2 i kapittel 7.9 i boka Naturressurser og miljø 2000.
Svoveldioksid bidrar til sur nedbør og øker risikoen for luftveislidelser. Sur nedbør fører til fiskedød, skogskader og korrosjonsskader på bygninger og kulturminner.
Les mer om sur nedbør her .Statistikken publiseres nå sammen med Utslipp til luft.
Kontakt
-
SSBs informasjonstjeneste
E-post: informasjon@ssb.no
tlf.: 21 09 46 42