Svalbard blir mer likt fastlandet

Publisert:

Med nedbyggingen av kulldriften i «Store Norske» er det blitt langt færre statlige ansatte på Svalbard. Samtidig gir økt turisme flere jobber i privat sektor.

Statistikken om offentlig sektor på Svalbard viser at sysselsettingen på øygruppen er preget av at svært mange personer jobber i statlig forretningsvirksomhet.

– I 2016 var 15,5 prosent av de sysselsatte på Svalbard knyttet til denne sektoren. På landsbasis er tilsvarende andel bare 3 prosent, opplyser Bjørn Gran-Henriksen, seniorrådgiver i SSBs seksjon for offentlige finanser.

– Forskjellen har imidlertid vært langt større tidligere: I 2015 var andelen for Svalbard 24,5 prosent og i 2014 hele 31 prosent, utdyper han.

Mange forskere

Med en mindre andel sysselsatt i statlig forretningsvirksomhet økte andelen sysselsatt i de fleste andre sektorer. For statsforvaltningen økte andelen fra 14,8 prosent i 2015 til 16,2 prosent året etter, som er 5 prosentpoeng høyere enn i Norge som helhet.

– Det er de mange statlige sysselsatte i forskning som bidrar til at det er vanligere på Svalbard enn i landet for øvrig å jobbe i statsforvaltningen, forklarer Gran-Henriksen. Kommuneforvaltningen på Svalbard representert ved longyearbyen lokalstyre sysselsatte på sin side en mindre andel enn på fastlandet: 16 prosent mot 18 prosent. Den relativt lille andelen har sammenheng med at de kommunale tjenestene har noe mindre omfang enn ellers i landet, for eksempel har Svalbard ingen alders-/ og sykehjem.

Rekordmange i privat sektor

– For første gang i historien var mer enn 50 prosent sysselsatt i privat sektor på Svalbard, sier Gran-Henriksen. Andelen var 52 prosent, som tilsvarer en økning på mer enn 6 prosentpoeng fra 2015.

– Likevel var nivået fremdeles langt lavere enn i Fastlands-Norge der andelen var 65 prosent, understreker seniorrådgiveren.

Lave inntekter, høye utgifter

De offentlige inntektene fra Svalbard var i 2016 på om lag 250 millioner kroner. Av dette kom 180 millioner fra skatter og avgifter. Størrelsen på disse inntektene preges av at skatte- og avgiftsnivået for både arbeidstakere og bedrifter er langt lavere på Svalbard enn i landet for øvrig. Resterende inntekter kom i hovedsak ved utleie av eiendom gjennom Statsbygg.

Utgiftene var i 2016 på om lag 940 millioner kroner, det vil si nesten fire ganger så store som inntektene. De største utgiftene var helikoptertransport og tilskudd til Longyearbyen lokalstyre. Deretter følger drift innen Universitetssenteret på Svalbard og i Norsk Polarinstitutt.  

Hvilke to kilder bygger denne statistikken på?

Utgiftene og inntektene som gjengis i statistikken, er basert på tall fra to kilder: Den ene kilden er oversikten over statens inntekter og utgifter knyttet til administrasjon av Svalbard («Svalbardregnskapet») . Denne oversikten utgjør et vedlegg til statsregnskapet. Den andre kilden er en oversikt over øvrige statlige inntekter og utgifter knyttet til Svalbard. Denne oversikten fremgår som et vedlegg til Stortingsproposisjon 1, Statsbudsjettet.

Kontakt