Underskudd på 6 milliarder kroner i 3. kvartal
Publisert:
Statsregnskapet for 3. kvartal 2017 viser en økning i statens inntekter og en reduksjon i utgiftene sammenliknet med samme kvartal i 2016. Likevel blir det underskudd på 6 milliarder kroner.
- Tallene er hentet fra
- Statsregnskapets inntekter og utgifter
- Artikkelen er en del av serien
- Statsregnskapets inntekter og utgifter (arkiv)
Statens samlede inntekter i 3. kvartal 2017 var på 281 milliarder kroner, viser Statsregnskapets inntekter og utgifter.
Utgiftene utgjorde 287 milliarder. Dette gir i 3. kvartal 2017 et underskudd på 6 milliarder kroner før overføring fra Statens pensjonsfond utland (oljefondet). I løpet av de tre første kvartalene sett under ett har dette underskuddet økt fra 23 milliarder i fjor til 45 milliarder kroner i år.
Driftsresultatet i statens petroleumsvirksomhet i 3. kvartal er siden i fjor forbedret med nesten 3 milliarder kroner. Denne forbedringen står for nesten en tredel av inntektsøkningen i statsregnskapet i 3. kvartal. Hittil i år er dette driftsresultatet forbedret med nærmere 13 milliarder kroner sammenliknet med 2016.
Statens samlede utgifter falt med 4 milliarder kroner i årets 3. kvartal. Statens egne driftsutgifter ble redusert med 3 milliarder, og investeringene i bygg og anlegg gikk ned med 5 milliarder. Samtidig gikk overføringene opp med om lag 4 milliarder. De samlede utgiftene ligger så langt i år 34 milliarder høyere enn i fjor.
Overføringspostene med store utgiftsøkninger var til andre statlige regnskaper, kommunene og fylkeskommunene, samt til pensjoner og trygder. Blant store overføringer under «andre overføringer» finnes overføringer til Den norske kirke, de regionale helseforetakene og Bane NOR. Disse varierer betydelig mellom år og mellom kvartalene. Hittil i år har de steget med 23 milliarder sammenliknet med i fjor.
Kvartalstallene er preget av tilfeldige variasjoner og må tolkes med forsiktighet.
Kontakt
-
Aina Johansen
-
Eivind Andreas Sirnæs Egge
-
Christopher Okazaki Hansen
-
SSBs informasjonstjeneste