Samfunnsspeilet: 2009/5-6
I denne utgaven av Samfunnsspeilet kan du blant annet lese mer sosiale indikatorer for 2009, befolkningsveksten i Norge, boforhold og boligøkonomi, samt utviklingen i regionale arbeidsmarkeder.
Artikler
-
Rogaland: Flest sysselsatte og færrest sykmeldte
Yrkesdeltakelsen for i fjor var rekordhøy.
-
Langstrakt land - ulik livskvalitet
En gruppe FN-eksperter har sett på forventet levealder, utdanning og kjøpekraft i alle medlemsland og tildelt Norge gullmedalje i menneskelig utvikling.
-
Kulturinteressen øker, også på landet
Både kulturtilbudet og andelen innbyggere som går på arrangementer på små steder rundt om i landet, såkalte spredtbygde strøk, har økt i de siste 17 åra.
-
Sterk inntektsvekst - forskjeller består
2007 var et meget godt år for økonomien i norske husholdninger.
-
Flest sosialhjelpsmottakere i Nord-Norge
I 2008 mottok 2,3 prosent av Norges befolkning sosialhjelp.
-
Utvikling i regionale arbeidsmarkeder
Sysselsettingsutviklingen i Norge har gått i retning av en viss geografisk sentralisering, men graden av sentralisering varierer klart, avhengig av konjunkturforløpet.
-
Flere tar høyere utdanning
I 2008 var andelen av befolkningen med grunnskole som høyeste utdanning for første gang under 30 prosent, men det er store geografiske forskjeller i utdanningsnivået.
-
Store forskjeller i boutgiftene
Det er store forskjeller i boutgifter mellom landsdelene, men det er forholdsvis små forskjeller i oppfatningen av hvorvidt boutgiftene er tyngende.
-
Er helsen avhengig av hvor vi bor?
Helse og helserelatert livsstil gjenspeiles blant annet i de regionale dødelighetstallene og hva innbyggerne selv sier om egen helse.
-
Færre lovbrudd, flest utsatt på hjemstedet
Vi må antakelig mer enn 20 år tilbake for å finne mindre kriminalitet, men lovbruddsbildet er endret, og nedgangen gjelder ikke for alle typer lovbrudd.
-
Mest familie- og nabokontakt på bygda
Vennskap og vennekontakt er stort sett likt fordelt over hele Norges land, men det ser ut til at personer i spredtbygde strøk noe oftere har kontakt med familie og naboer.
-
Befolkningsvekst - men ikke overalt
Det er ikke mange kvinner i Europa som føder flere barn enn de norske. Samtidig flytter mange utlendinger til Norge for å jobbe og bo her; de fleste kommer fra Polen.
Oversikt over bidragsytere til Samfunnsspeilet
Gå til Forfatteroversikt
Artikler i tidsskrifter kan ikke uten videre tas som uttrykk for Statistisk sentralbyrås oppfatning.
Ved bruk av stoff fra tidsskriftet, oppgi kilde: Samfunnsspeilet/Statistisk sentralbyrå.