Innhold
Publisert:
Du er inne i en arkivert publisering.
Over 3 milliarder til konfliktløsning
Kostnadene til egenproduksjon i domstolene og andre konfliktløsningsorganer var på drøyt 3,1 milliarder kroner i 2009, en økning på 6,5 prosent fra 2007. Om lag 47 prosent av utgiftene var knyttet til lønn, mens 53 prosent var knyttet til kjøp av varer og tjenester.
Dette viser ny statistikk for domstolene og andre konfliktløsningsorganer. Det var 1 970 årsverk (eksklusive lange fravær) knyttet til domstolene og andre konfliktløsningsorganer i 2009. Antallet årsverk som kan knyttes til ordinært ansatte i domstolene var det samme i 2009 som i 2007, mens ressursinnsatsen som kan knyttes til personer uten ordinær ansettelse f.eks sakkyndige, tolker, meddommere har økt i samme periode.
I 2009 var nær 38 prosent av alle årsverkene som inngår i dette StatRes-området, dommerstillinger. 62 prosent av dommerårsverkene var knyttet til tingrettene, mens 22 prosent var knyttet til lagmannsrettene. Dommerårsverkene i jordskiftedomstolene utgjorde nær 12 prosent av de til sammen 740 årsverkene knyttet til stillingstypen dommere (se tekstboks om årsverk).
Domstolene og andre konfliktløsningsorganer.Området i StatRes er avgrenset til å omfatte Domstoladministrasjonen, de alminnelige domstolene, forliksrådene, konfliktrådene, jordskiftedomstolene, Finnmarkskommisjonen og kommisjon for gjenopptakelse av straffesaker. I denne førstegangspubliseringen inngår hele området i indikatorene for ressursinnsats, mens aktivitets- og resultatindikatorene kun omfatter de alminnelige domstolene og jordskiftedomstolene. For en nærmere beskrivelse av begrepene, se Om statistikken . |
Flere saker behandlet i tingrettene
I følge tall fra Domstoladministrasjonen behandlet tingrettene (førsteinstans) 14 500 tvistesaker1, og 59 000 straffesaker i 2009. Lagmannsrettene (andreinstans) behandlet 1 300 straffe- og 1 700 sivile anker over dom. Høyesterett i avdeling avgjorde 137 saker, hvorav 60 var sivile saker.
Sett i forhold til 2006, behandlet tingrettene samlet sett 7 prosent flere saker i 2009. I samme periode behandlet tingrettene 5 900 flere enedommersaker, det vil si straffesaker med retten satt med kun en juridisk dommer. Tingrettene behandlet i samme tidsrom 2 700 færre straffesaker som meddomsrettssaker. Antall tvistesaker var 11 prosent flere i 2009 sammenlignet med 2006. Både lagmannsrettene og Høyesterett i avdeling behandlet færre saker i samme periode.
Kortere saksbehandlingstid
De siste tre årene har vært en tendens til kortere saksbehandlingstid for de fleste typer saker i de alminnelige domstolene. For eksempel har saksbehandlingstiden for første instans i meddomsrettssaker blitt redusert fra 2,9 måneder i 2006 til 2,5 måneder i 2009. Saksbehandlingstiden for tvistesaker i førsteinstans har gått ned fra 6,6 måneder til 4,9 måneder i samme periode.
Færre straffereaksjoner avgitt i domstolen
Domstolene ila 20 900 straffereaksjoner i 2009, hvorav 64 prosent hadde en forbrytelse som hovedlovbrudd. Antallet registrerte straffereaksjoner i domstol var 12 prosent lavere i 2009, sammenlignet med 2006. Tallene over straffereaksjoner omfatter, i motsetning til tallene for behandlede saker i domstolen, kun straffereaksjoner som er avsluttet uten videre ankemulighet i rettssystemet.
Forskjeller i SSBs og Domstoladministrasjonens tall for årsverkSSB definerer årsverk som avtalte årsverk eksklusive lange fravær. Dette er summen av den avtalte arbeidstiden omregnet til heltidsjobber, eksklusive legemeldt sykefravær og foreldrepermisjon. Årsverk beregnes som prosentandel av vanlig full stilling (37,5 timer pr uke), med utgangspunkt i arbeidstiden på referansetidspunktet, som er en uke i november. Differanser mellom årsverkstallene fra SSB og etatens egne tall har sammenheng med avgrensning og definisjoner. Se om Om statistikken for en nærmere beskrivelse. |
StatRes - statlig ressursbruk og resultaterFormålet med StatRes er å vise hvor mye ressurser staten bruker, hva ressursinnsatsen gir av aktiviteter og tjenester i ulike statlige virksomheter, og hvilke resultater som følger av ressursinnsatsen. Hensikten er å gi allmennheten og styresmaktene bedre kunnskap om statlig virksomhet. |
1 Tallet ble rettet 25. oktober 2011
Kontakt
-
SSBs informasjonstjeneste
E-post: informasjon@ssb.no
tlf.: 21 09 46 42