Innhold
Publisert:
Du er inne i en arkivert publisering.
Godt år for hoteller og restauranter
Bedriftene innenfor restaurantvirksomhet økte produksjonsverdien med 7,0 prosent til 28,5 milliarder fra 2010 til 2011, mens hotellbedriftene økte produksjonsverdien med 7,4 prosent til 21,0 milliarder i samme periode.
2011 | Endring i prosent | ||
---|---|---|---|
2010 - 2011 | 2008 - 2011 | ||
Endelige tall, foretak | |||
Foretak | 10 605 | 0,3 | 1,1 |
Sysselsetting | 87 232 | 2,3 | -1,1 |
Omsetning (mill. kr) | 61 133,6 | 7,2 | 10,1 |
Brutto driftsresultat (mill. kr) | 4 455,0 | 29,8 | 6,8 |
Bearbeidingsverdi (mill. kr) | 25 808,3 | 8,3 | 9,5 |
Endelige tall, bedrifter | |||
Bedrifter | 12 588 | 0,8 | 4,5 |
Sysselsetting | 90 611 | 2,1 | -0,8 |
Omsetning (mill. kr) | 63 827,7 | 7,0 | 10,9 |
Lønnskostnader (mill. kr) | 22 220,0 | 4,5 | 9,8 |
Bruttoinvesteringer (mill. kr) | 1 516,5 | -7,7 | -18,0 |
Verdiskaping målt som bearbeidingsverdi var 11,7 milliarder for restaurantvirksomhet og 8,8 milliarder for hotellene i 2011.Totalt sysselsatte næringsgruppen restaurantvirksomhet 47 200 personer i 2011, 1,7 prosent flere enn året før.
Næringsgruppen kantiner drevet som selvstendig virksomhet hadde også et godt år i 2011. Produksjonsverdien økte med hele 14,3 prosent til 5,1 milliarder og verdiskapingen med 11,1 prosent til 2,7 milliarder. Totalt sysselsatte 1 240 bedrifter i næringen 6 800 personer dette året.
4 500 sysselsatte innen næringsundergruppen drift av gatekjøkken omsatte for 2,3 milliarder i 2011. Dette er 7,6 prosent mer enn i 2010. Verdiskapingen her var 826 millioner, 8,8 prosent mer enn i 2010.
Hotellvirksomhet dominerer
Næringsgruppen hotellvirksomhet sysselsatte 24 300 personer i 2011 og omsatte for 21,0 milliarder samme år. Dette betyr at de representerer 90 prosent av omsetningen og 89 prosent av sysselsettingen innenfor overnattingsvirksomhet.
Mest lønnsomme hoteller og minst lønnsomme restauranter i Stavanger
For hotellvirksomhet varierer lønnsomheten fra negativ driftsmargin i Trondheim til 9,2 prosents driftsmargin i Stavanger. For hele landet var driftsmarginen 3,6 prosent i 2011.
Restaurantene i Kristiansand var de mest lønnsomme samme år med en driftsmargin på 7,1 prosent. Restaurantene i Stavanger derimot tapte penger med en negativ driftsmargin på 4,8 prosent. Landsgjennomsnittet var 5,0 prosent.
Fellestabeller kommer senere i juniÅpne og lesLukk
Fellestabeller for alle næringshovedområder, næringer og næringsundergrupper i strukturstatistikkene blir tilgjengelig i statistikkbanken fredag 28. juni kl.10.00.
Omlegging påvirker tallenes sammenlignbarhetÅpne og lesLukk
Omlegging av SSBs overnattingsstatistikk gjør at tallene for næringshovedgruppene 55.2 drift av vandrehjem og ferieleiligheter og 55.3 drift av campingplasser og turisthytter ikke er sammenlignbare med tidligere perioder.
Statistikken publiseres nå som Næringenes økonomiske utvikling.
Kontakt
-
SSBs informasjonstjeneste
E-post: informasjon@ssb.no
tlf.: 21 09 46 42