14562_not-searchable
/transport-og-reiseliv/statistikker/streiseby/aar
14562
Nedgang i omsetningen
statistikk
2004-06-09T10:00:00.000Z
Transport og reiseliv
no
streiseby, Reisebyrå, turistkontor- og reisearrangørvirksomhet, strukturstatistikk, turistrelaterte tjenester, guider, reiseledere, sysselsatte, omsetning, driftsregnskap, lønnskostnader, bruttoinvesteringer, bedrifter, foretakReiseliv, Transport og reiseliv
false

Reisebyrå, turistkontor- og reisearrangørvirksomhet, strukturstatistikk2002

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Nedgang i omsetningen

Reisebyråer, turistkontorer og reisearrangører hadde i 2002 en bruttoomsetning på 29,5 milliarder kroner. Det er en nedgang på vel 600 millioner kroner fra 2001.

For næringen totalt var det en vekst på over 9 prosent i antall bedrifter. Likevel falt bruttoomsetningen med om lag 2 prosent fra 2001 til 2002. Bruttoomsetningen vil si hva bedriftene har fakturert sine kunder totalt og ikke bare provisjonsinntektene. Antall sysselsatte har også gått ned det siste året. På foretaksnivå har det vært en tilsvarende utvikling.

Omsetning i millioner og sysselsetting. Bedrifter. 2000-2002

Reisebyråene er fortsatt den største næringsundergruppen både målt i antall bedrifter, antall sysselsatte og bruttoomsetning. Reisebyråene står for om lag 76 prosent av den totale bruttoomsetningen.

Redusert verdiskapning

Som en følge av nedgangen i omsetningen i næringen, har også verdiskapningen blitt redusert siste år. Verdiskapningen målt ved bearbeidingsverdi til faktorpriser har falt med 45 millioner kroner til knappe 2,2 milliarder kroner. Dette tilsvarer en nedgang på om lag 2 prosent.

Økning i antall foretak

Det har vært en relativt sterk økning i antall foretak siste år. Det skyldes blant annet bedre registerinformasjon som følge av merverdiavgiftsreformen. Dette har medført at små foretak med lav omsetning, som tidligere ikke har vært inkludert, er inkludert i 2002.

Antall bedrifter etter sysselsettingsgruppe. 2002

Bedrift og foretak

Tallene for foretak vil som regel vise andre verdier enn tallene for bedrifter. Årsaken er at foretak som er registrert med hovedaktivitet i en næring godt kan ha bedrifter med virksomhet i andre næringer.

Sammenlignet med tidligere år

En sammenligning mellom årene av tallene på laveste næringsnivå vanskeliggjøres noe av en relativt omfattende oppdatering av næringsplasseringene i Bedrifts- og foretaksregisteret. Forskjellene gjenspeiler derfor ikke nødvendigvis reelle endringer. Især berører endringene næringsundergruppene 63.302 Turistkontorvirksomhet og 63.303 Reisearrangørvirksomhet. En del av enhetene som tidligere var en del av 63.302 har nå blitt flyttet over til den nye næringsundergruppen 63.309 Turistrelaterte tjenester ikke nevnt annet sted. I tillegg har en del enheter blitt flyttet fra 63.303 til de to nye undergruppene 63.304 Guider og reiseledere og 63.305 Opplevelses-, arrangements- og aktivitetsarrangørvirksomhet.

For næringshovedgruppen sett under ett er ikke dette noe problem da de fleste endringer har vært innad i gruppen.

Mer detaljer om definisjoner er beskrevet i "Om statistikken".

Tabeller: