Mykje av årsaka til den reduserte avlinga av jordbær skuldast råteskader og vanskelege vêrtilhøve ved innhaustinga i dei største jordbærfylka Buskerud, Oppland og Vestfold. Avlinga av hagebær, det vil seie jordbær, bringebær og solbær, er utrekna til 18 700 tonn. Dette er 86 prosent av ei middelårsavling. Innhaustinga av bringebær er utrekna til 1 900 tonn, som er 3 prosent mindre enn ei middelårsavling. Når det gjeld solbær, var avlinga på 1 300 tonn, 4 prosent større enn ei middelårsavling.
Avlinga av hagebær, bortsett frå i småhagar, var 14 prosent mindre enn ei middelårsavling i 1995. Det vart produsert mest jordbær, totalt 15 500 tonn. Dette er 84 prosent av det normale for eit middels godt år.
Godt år for eple
Ser ein bort frå småhagane, vart det hausta 27 500 tonn frukt i 1995. Dette er
rekna som ei middels stor avling. Det var stor skilnad mellom dei ulike
fruktslaga. Av frukt vert det dyrka mest eple, der avlinga var på 22 600 tonn
sist år. Det er 6 prosent større enn ei middelårsavling. Størst er haustinga av
vintereple, som utgjer 75 prosent av fruktavlinga i landet. Hordaland og Sogn
og Fjordane har vel halvparten av eplearealet, og i Hordaland var avlinga 27
prosent større enn for eit middels godt år. Den var også av god kvalitet.
Det vart dyrka 1 700 tonn pærer og 500 tonn surkirsebær i 1995, og er høvesvis 32 og 26 prosent mindre enn ei middelårsavling. Avlinga av plommer var på 2 000 tonn og søtkirsebær på 700 tonn. Dette er om lag 95 prosent av ei middelårsavling.
Normalt år for grønsaker
Avlingane av grønsaker produsert i veksthus og på friland var om lag normalt
store i fjor. Det vart hausta 129900 tonn grønsaker på friland i 1995, og
kål og gulrøter utgjorde størstedelen. Innhaustinga av gulrøter var på
45100 tonn, noko som er 2 prosent mindre enn normalt. Kålavlingane var på
48 100 tonn, 3 prosent under ei middelårsavling. Av veksthusgrønsaker vart det
hausta 9 300 tonn agurkar og 10 900 tonn tomatar.
Om statistikken
Tala vert samla inn frå fylkesgartnaren i kvart fylke, og omfattar ikkje
avling i villahagar og andre småhagar. Nemninga middelårsavling gjeld den
avlingsmengda ein reknar med å få pr. dyrkingseining i eit middels godt år.
Frilandsdyrking er i hovudsak kål, gulrøter, erter og lauk som er dyrka på åker.
Figur 1: Fruktavlingar i tonn. Fylke. 1995
Figur 2: Avling av grønsaker på friland. Fylke. 1995