Innhold
Publisert:
Du er inne i en arkivert publisering.
Flest 19-åringer velger folkehøgskole
Flertallet av elevene ved folkehøgskolene har fullført videregående skole og ønsker å gjøre noe annet før de fortsetter sin utdanning. Dagens ordning med økt stipendandel til 19-årige elever synes å være stimulerende for denne gruppen.
Dette viser en undersøkelse blant et utvalg av elever ved folkehøgskolene i skoleåret 2000/2001.
Om lag seks av ti elever (59 prosent) ved folkehøgskolene er 19 år. 25 prosent er under 19 år og 17 prosent over. Spesielt er kvinneandelen høy blant de 19-årige elevene. Kvinneandelen her er 81 prosent mot 64 og 62 prosent i henholdsvis aldersgruppene under 19 år og over 19 år.
Hvorfor folkehøgskole?
Elevene ble bedt om å ta stilling til en rekke påstander om hvorfor de valgte å søke folkehøgskole dette skoleåret. 19-årige elever oppgir i større grad enn andre at deres valg henger sammen med ønsket om å gjøre noe annet og tenke over hva de skal gjøre i framtiden. Valget til elever under 19 år synes i noe større grad å henge sammen med behovet for å samle konkurransepoeng, mens de over 19 år synes i stor grad å velge folkehøgskole for å utvikle seg som mennesker.
At folkehøgskole ofte velges for å komme bort fra en mer tradisjonell utdanning, forsterkes av at nesten to tredeler (64 prosent) av elevene oppgir at det sosiale miljøet er det viktigste de har opplevd i skoleåret til nå. Samvær med andre og linjefaget rangeres deretter (henholdsvis 39 og 38 prosent).
Først videregående...
Åtte av ti elever har fullført videregående skole før de begynte på folkehøgskolen. Kjønnsfordelingen viser at 83 prosent av de kvinnelige mot 67 prosent av de mannlige elevene har fullført videregående skole først. Også med tanke på alder finner vi at andelen med fullført videregående er langt større blant 19-åringene enn blant elever eldre enn 19 år (98 mot 84 prosent).
...så høgre utdanning
Nesten åtte av ti oppgir å ha planer om videre utdanning eller arbeid etter fullført folkehøgskoleår. 43 prosent oppgir at de vil fortsette på universitet eller høgskole i Norge og om lag 10 prosent har planer om begynne i arbeid. Spesielt er det de 19-årige elvene som ønsker å fortsette sin utdanning på universitet eller høgskole siden (57 prosent).
Over halvparten (51 prosent) av elevene søkte opptak på flere folkehøgskoler enn den de går på i dag. Kvinnelige elever har i langt større grad enn de mannlige søkt på flere skoler (56 mot 36 prosent). Tallene viser også at elever i aldersgruppen 19 år i større grad enn andre søkte flere skoler, og særlig er forskjellen betydelig i forhold til gruppen over 19 år (57 mot 38 prosent).
Mer enn åtte av ti (83 prosent) elever søkte kun folkehøgskoler for det aktuelle skoleåret. Elever i aldersgruppen 19 år søkte i noe større grad enn de andre kun folkehøgskole.
Stipendordning viktig
Mer enn åtte av ti (83 prosent) elever i aldersgruppen 19 år oppgir at ekstra stipend fra Lånekassa betydde mye eller svært mye for egen beslutning om å begynne på folkehøgskole. Kun 8 prosent hadde begynt uansett stipend eller ikke.
Over halvparten av elevene i aldersgruppen 19 år tror ikke de ville ha søkt folkehøgskole om dagens ekstra stipend til denne gruppen hadde blitt omgjort til lån.
Fire av ti (40 prosent) oppgir at de hadde begynt på folkehøgskole uavhengig av at et år som elev ved en folkehøgskole gir 3 konkurransepoeng ved opptak til høgre utdanning. 32 prosent oppgir at det betydde svært mye eller mye og 25 prosent lite eller svært lite. Betydningen er mindre i aldersgruppen over 19 år enn blant elever under 20 år. Kun 21 prosent oppgir at poengene betyr svært mye eller mye for deres beslutning om å begynne på folkehøgskole, mot henholdsvis 35 og 32 prosent i aldersgruppene 19 år og under 19 år. Tallene viser også at det ikke er betydelige forskjeller mellom de som har fullført videregående skole og de som ikke har.
Om undersøkelsen
Undersøkelsen er gjennomført på oppdrag for Kirke-, forsknings- og utdanningsdepartementet (KUF) . Formålet er å kartlegge faktorer som har betydning for valget om å søke folkehøgskole. Bakgrunnen er myndighetenes ønske om en videre evaluering av folkehøgskolen i Norge.
2 504 elever ble invitert til å delta i undersøkelsen. 521 elever viste seg av ulike grunner å ikke tilhøre populasjonen og er utelatt fra materialet. Av de gjenstående 1 983 elevene har 1 504 besvart det utsendte spørreskjemaet, eller 75,8 prosent. Dataene ble samlet inn ved årsskiftet 2000/2001.
Statistikken publiseres nå sammen med Videregående opplæring og annen videregående utdanning.
Kontakt
-
SSBs informasjonstjeneste
E-post: informasjon@ssb.no
tlf.: 21 09 46 42