15708_not-searchable
/utdanning/statistikker/utfolklangkurs/aar
15708
Dobbelt så mange kvinner som menn
statistikk
2002-01-15T10:00:00.000Z
Utdanning
no
utfolklangkurs, Folkehøgskoler, langkurs, søkere, elever, fullførte utdanninger, avbrutte utdanningerVoksenopplæring , Utdanning
false

Folkehøgskoler, langkurs2001

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Dobbelt så mange kvinner som menn

5 800 elever deltok på folkehøgskolenes hovedkurs per 1. oktober 2001. Nesten to tredeler av elevene er kvinner. 19-åringer utgjør over halvparten av elevene.

Kvinneandelen ved folkehøgskolene er stor. I overkant av 63 prosent av elevene er kvinner. Blant 19-åringene er andelen enda større. Her er 74 prosent av elevene kvinner.

Tre ganger så mange søkere som elever

15 600 personer, de fleste av dem kvinner, søkte om plass ved folkehøgskolenes hovedkurs i skoleåret 2001/02. Det vil si at antall elever bare utgjør en tredel i forhold til antall søkere. Hovedvekten av både søkere og elever kommer fra Norge. 83 prosent av søkerne var født i Norge, mens 17 prosent av søkere var født i utlandet. Søkere født i India utgjorde største andelen av utenlandske søkere som er rapportert med fødeland. Søkere født i Sverige utgjør den nest største gruppen av utenlandske søkere. Tallene viser at mens 70 prosent av søkere født i Sverige var kvinner, utgjorde kvinnene bare 18 prosent av alle søkere fra India.

Mer enn halvparten av elevene er 19-åringer

19-åringene teller 54 prosent av elevene, mens aldersgruppene under 19 år og over 19 år utgjør henholdsvis 22 og 24 prosent av elevene. 19-åringer utgjør også halvparten av søkerne. Statistikken over elever ved folkehøgskolene viser at de aller fleste elevene tar helårskurs, mens bare 4 prosent av dem tar halvårskurs. Folkehøgskolene er i utgangspunktet internatskoler, likevel finnes en del elever som ikke bor på skolen. Per 1. oktober 2001 utgjorde ikke-internat elever 8 prosent av samtlige elevene.

6 prosent av elevene hører til særlige målgrupper (jf. voksenopplæringsloven § 24). Dette er i hovedsak funksjonshemmede, men også personer med svak førstegangsutdanning, fremmedspråklige og personer med særlige omsorgsforpliktelser er definert under denne bestemmelsen.

Reiser langt vekk

Kun 2 prosent av elevene går på en folkehøgskole som ligger i deres egen bostedskommune. 9 prosent går på en folkehøgskole i eget bostedsfylke, mens hele 89 prosent av elevene går på en folkehøgskole som ligger i et annet fylke enn deres eget bostedsfylke. Dette er helt forskjellig fra alle andre skoleslag.

Foreldrenes utdanningsnivå

Ved å se på foreldrenes utdanningsnivå, og ta utgangspunkt i den forelder som har høyest utdanningsnivå, ser vi at 52 prosent av elevene har foreldre med en universitets- eller høgskoleutdanning som høyeste utdanning. De elevene som har foreldre med utdanning på videregående-skole-nivå som høyeste fullførte, utgjør 46 prosent av alle elevene, mens kun 2 prosent av elevene har foreldre med grunnskoleutdanning som høyeste fullførte utdanning. Vi har opplysninger om 82 prosent av elevenes foreldres høyeste utdanningsnivå. Spesielt blant innvandrere er andelen uoppgitt høy.

Flest elever fra Hordaland

Uten å ta hensyn til antall innbyggere i landets fylker, kommer det frem at interessen for folkehøgskolene er større i Hordaland enn i de andre fylkene. 513 elever kommer fra Hordaland. Til sammenligning kommer det færre elever fra de mer folkerike fylkene Oslo og Akershus med henholdsvis 439 og 246 elever. Færrest elever kommer fra Finnmark (98 elever) og Vest-Agder (148 elever).

Tabeller: