TV-er og telefoner trumfer skiutstyr før jul

Publisert:

Importen av flatskjermer i førjulsmånedene har økt med over 20 prosent fra året før, men sjansen er likevel størst for at det er en mobiltelefon som ligger under juletreet. For skiutstyr peker pilene derimot rett ned.

Som tidligere år har SSB sett på importen av ulike varer i månedene før jul (september-november), for å få en pekepinn på hva som kan befinne seg under juletrærne i de tusen hjem om en snau uke.

Dette er varer som i liten eller ingen grad produseres i Norge og derfor må importeres fra utlandet.

Lite sporty jul?

Noen husker kanskje den sitrende spenningen over å se et par dårlig skjulte alpin- eller langrennsski under treet på juleaften da var man barn. Mye tyder på at det blir færre slike gaver i år.

Importen av alpinski i de tre månedene samlet har gått ned fra omkring 85 000 par i fjor til like i overkant av 50 000 par i år – et fall på cirka 40 prosent. Nedgangen i fjor var omtrent like bratt, og på to år er importen av alpinski i månedene før redusert med rundt 60 prosent.

Det er blitt mindre populært blant nordmenn å gå på ski de siste årene, og også for «bortoverski» fortsetter nedgangen. Importen av langrenn-, telemark- og fjellski lå på drøyt 65 000 par i september-november i år, et fall på i overkant av 30 prosent siden 2018. Men målt fra i fjor var nedgangen på 10 prosent. 

Det er ikke bare klassiske skiartikler det importeres mindre av. Av snøbrett ble det bare importert drøyt 7 000 stykk i førjulsmånedene i år, og her er fallet på de to siste årene på nesten 70 prosent.

Elektronikk fortsatt populært

Hva er det så sannsynlig at ligger under treet av harde pakker fra utlandet? Tidligere år har innførselen av smartklokker økt mest, og i september-november i år ble det importert rundt 170 000 i alt. Dette er en økning på 8 prosent, noe som ikke er like mye som foregående år.

Av elektronikk er det likevel mobiltelefoner som troner suverent på import-toppen – til tross for en ikke ubetydelig nedgang de siste årene. Det ble importert rundt 540 000 mobiltelefoner i førjulsmånedene i år, mot cirka 610 000 i samme periode i fjor. Det er en nedgang på drøyt 10 prosent.

Det er imidlertid TV-apparater som har den største prosentvise økningen. Det ble importert rett i overkant av 88 000 flatskjerm-TV-er over 55 tommer. Det er en økning på rundt 23 prosent fra 2019 og følger en oppadgående trend de siste årene.

Ulike typer smarthøyttalere er et relativt nytt produkt på markedet. Hvorvidt det forklarer importøkningen av høyttalere, er ikke godt å slå fast. Men det ble import over 320 000 ulike høyttalere mellom september og november i år, en liten økning på 2 prosent fra året før.

Flere trær å legge gaver under

Det er flere friske juletrær å legge gaver under i år enn i fjor. Nesten 120 000 trær er importert – en oppgang på godt over 30 prosent fra året før.

Det skal være mer enn nok pynt å henge på disse trærne og andre steder i hjemmet, all den tid det ble importert julepynt for over 150 millioner kroner i september-november.

For mange blir det ikke ordentlig jul før man har noe godt å bite i. 2 500 tonn sjokolade importert mellom september og november bør være mer enn nok fordelt på de over 5,3 millioner innbyggerne her til lands, men det er likevel en liten nedgang fra i fjor. Da ble det importert 3 800 tonn bare i oktober og november.

Mange har et sterkt forhold til appelsiner i førjulstiden. En del av den eldre garde husker sågar appelsinbåtene som hvert år kom med julestemning i desember. Appelsinene er siden blitt en helårsvare, men fortsatt ligger det ekstra mange på fat og i boller i julen. I september, oktober og november ble det importert over 3 500 tonn, så det bør være mer enn nok å kose seg med.

Klementiner har kanskje tatt over appelsinens førjulsplass for mange, og der er det enda mer å forsyne seg av. Hele 9 300 tonn klementiner ble ført inn til landet i de tre månedene vi dekker i denne artikkelen. 

Kontakt