Ingress tekst
Nordmenn elsker å være på hytta. Men hvor mange hytter har vi, og hvor ligger de? Her finner du tallene som forteller om norske hytter og andre fritidsboliger.
Hytter og fritidsboliger
Nøkkeltall hytter
Et fritidsbygg er en bygning som er beregnet til fritidsbruk, enten det er en frittstående hytte eller et leilighetsbygg. SSB har ikke tall på hvor mange eierseksjoner det er i hvert fritidsbygg. Selv om det er klart flest hytter totalt, er det mange nye fritidsbygg som inneholder flere enheter.
Hol i Hallingdal og Ulvik i Hardanger var de fjellhyttekommunene som hadde de høyeste gjennomsnittlige hytteprisene i perioden 2016–2019.
Norges største hyttekommuner
Sjekk hvor mange fritidsboliger som finnes i din kommune
Her kan du se hvor hytter, sommerhus og lignende fritidsbygg som finnes i din kommune. Helårsboliger og våningshus benyttet som fritidsbolig er ikke inkludert.
Par midt i livet gjer i størst grad alvor av hyttedraumen. Bortimot fire av fem av dei som kjøpte hytte i fritt sal i 2013, var over 40 år, og halvparten var par som kjøpte hytte i lag.
Andre fritidsboliger
¹Noen fritidsboliger er regulert som helårsbolig, og de kommer derfor ikke med i den alminnelige hyttestatistikken. Dette kan for eksempel gjelde våningshus på gård eller andre eneboliger regulert til helårsbolig.
Hyttebygging
¹Inkluderer alle typer fritidsboliger, enten det er frittstående hytter eller leiligheter i et leilighetskompleks.
Hyttegrender
Et fritidsbyggområde er et område med minst fem fritidsbygg, uten at det er mer enn 75 meter mellom husene. Hus i samlinger med fire eller færre regnes som enkeltstående. Tidligere var det store flertall av fritidsboligene uten nære naboer, i dag bygges langt de fleste innenfor fritidsbyggområder.
Bygging i strandsonen
Strandsonen strekker seg 100 meter inn over land fra kysten. Man må normalt søke om dispensasjon for å få bygge i strandsonen.
Kjøp og salg
Svensker er største utenlandske hytteeier i Norge, og eier hver fjerde utenlandsk eide hytte i Norge. 97,5 prosent av hyttene er imidlertid eid av nordmenn.
Fritidsbygninger på kartet
Alle fritidsbyggområder, der mer enn fem fritidsbygg står sammen, kan du også se i SSBs karttjeneste. Her finner du oversikt over både tettbygde fritidsbyggområder, der det ikke er mer enn 75 meter mellom husene, og sammenhengende fritidsbyggområder, med maksimalt 500 meter mellom husene.