92949_not-searchable
/utenriksokonomi/statistikker/uhvp/kvartal
92949
Økte importpriser
statistikk
2013-07-15T10:00:00.000Z
Utenriksøkonomi;Utenriksøkonomi
no
uhvp, Volum- og prisindekser for utenrikshandel med varer, import, eksport, prisutvikling, volumutvikling, varegrupper (for eksempel matvarer, råvarer, brenselsstoffer), anvendelsesområder (for eksempel energivarer, byggevarer, konsumvarer)Utenriksregnskap, Utenrikshandel, Utenriksøkonomi
false

Volum- og prisindekser for utenrikshandel med varer2. kvartal 2013

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Økte importpriser

Prisene på importerte varer steg med 0,7 prosent fra 1. til 2. kvartal i år. Sammenlignet med 2. kvartal i fjor er stigningen på 1 prosent. Samtidig fortsetter prisene på norske eksportvarer å være relativt stabile.

Utenrikshandelen med varer, utenom skip og oljeplattformer. Endring fra foregående kvartal. Prosent.1
VolumindeksPrisindeks
EksportImportEksportImport
1Grupperingen følger Standard International Trade Classification (SITC-Rev. 4).
2. kvartal 2013 / 1. kvartal 2013
Varer uten skip og oljeplattformer-2,87,4-0,30,7
Eksport unntatt skip, oljeplattformer, råolje og naturgass1,9.0,2.
Matvarer, drikkevarer, tobakk-7,28,811,42,3
Råvarer, unntatt brenselsstoffer1,37,70,22,3
Brenselsstoffer-5,69,6-1,8-4,2
Bearbeidde varer, unntatt matvarer, drikkevarer, tobakk7,37,10,70,9

Volum- og prisindeksene for utenrikshandelen viser at prisene på importerte varer steg med 0,7 prosent fra 1. til 2. kvartal. Prisene steg på de fleste typer varer. En av grunnene til at importen generelt har blitt dyrere, er at den norske krona svekket seg mot handelspartnernes valutaer det siste kvartalet. Ifølge Norges Banks importveide valutaindeks var utenlandsk valuta 2,3 prosent dyrere i 2. kvartal enn i kvartalet før. Når alt annet er uendret, fører dette til at prisene på norsk import stiger i norske kroner.

Sammenlignet med 2. kvartal i fjor har importen blitt 1 prosent dyrere samlet sett. Varene som har bidratt mest til den totale økningen, er mat, maskiner og forskjellige ferdigvarer. Samtidig har prisene på råvarer, brenselstoffer og metaller gått ned. I forhold til 2. kvartal i fjor var den importveide valutakursen omtrent uendret.

Lavere vekst i importmengden enn vanlig

Volumindeksen for import viser at mengden av varer som ble importert i 2. kvartal, var over 7 prosent høyere enn i kvartalet før. Det ble importert mer av de fleste typer varer, med klær og sko som tydelige unntak: For disse varegruppene falt importen med over 25 prosent og nesten 40 prosent, respektive.

Det er vanlig at importen øker fra årets første kvartal til det andre. Justert for sesongmessige variasjoner var importen i 2. kvartal 2,4 prosent lavere enn i 1. kvartal. Også i denne sammenhengen var importen av klær et unntak, da denne steg med 1,2 prosent, justert for sesongvariasjoner.

Sammenlignet med 2. kvartal i fjor var den samlede importen 2,3 prosent høyere i 2. kvartal i år. Veksten var sterk for varer som kjøtt, strøm, klær, telekommunikasjonsapparater og elektriske apparater. Dette er varegrupper som omfatter en del viktige konsumvarer, men de to sistnevnte gruppene kan også inneholde varer som er importert til bruk i industri, annet næringsliv og offentlige investeringer.

Noe lavere eksportpriser

Prisene på norsk eksport av varer sank med 0,3 prosent fra 1. til 2. kvartal. Olje og oljeprodukter sto for en viktig andel av dette, med et prisfall på litt over 6 prosent. Samtidig steg gassprisen med 4,1 prosent. Ser man bort fra olje og gass, steg eksportprisene med 0,2 prosent.

Prisene på norsk eksport har samlet sett vært relativt stabile i et års tid, etter at olje- og gassprisene varierte en del de foregående årene. Det siste året har prisendringene på olje og gass gått i hver sin retning fra ett kvartal til det neste, noe som har bidratt til en relativt flat utvikling for eksportprisene samlet sett. Sammenlignet med 2. kvartal i fjor var eksportprisene 0,6 prosent lavere i 2. kvartal i år.

Blant andre viktige eksportvarer var prisene på fisk over 20 prosent høyere enn ett år tidligere, på grunn av en kraftig vekst de siste to kvartalene. Prisindeksen for fisk er nå i nærheten av toppen som ble nådd i 1. kvartal 2011. Samtidig fortsetter prisene på metaller å falle. Indeksen for metaller unntatt jern og stål var 6,1 prosent lavere enn i 2. kvartal i fjor. Her har prisene nå vist en fallende tendens i to og et halvt år. Prisene har likevel ikke nådd det relativt lave nivået man så i starten av 2009, da de hadde falt dramatisk etter finanskrisens utbrudd.

Lavere eksportvolum

Mengden av varer som ble eksportert i 2. kvartal, var 2,8 prosent lavere enn i kvartalet før. Fallet kommer i stor grad av at det ble eksportert mindre olje og gass. For mer om dette henvises det til egen omtale av utenrikshandel med varer.

Sammenligner man med eksporten i samme kvartal i fjor, var eksporten 4,3 prosent lavere i år. I tillegg til fall i eksporten av olje og gass var det mindre eksport av fisk og metaller. På den annen side ble det eksportert mer av maskiner og kjemiske produkter.