148054_not-searchable
/utenriksokonomi/statistikker/uhvp/kvartal
148054
Fortsatt nedgang i eksporten
statistikk
2014-07-15T10:00:00.000Z
Utenriksøkonomi;Utenriksøkonomi
no
uhvp, Volum- og prisindekser for utenrikshandel med varer, import, eksport, prisutvikling, volumutvikling, varegrupper (for eksempel matvarer, råvarer, brenselsstoffer), anvendelsesområder (for eksempel energivarer, byggevarer, konsumvarer)Utenriksregnskap, Utenrikshandel, Utenriksøkonomi
false

Volum- og prisindekser for utenrikshandel med varer2. kvartal 2014

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Fortsatt nedgang i eksporten

Mengden av eksporterte varer falt 9,9 prosent fra 1. til 2. kvartal i år. Mindre eksport av olje og gass var den viktigste årsaken. I tillegg gikk prisene på eksporterte varer ned.

Utenrikshandelen med varer, utenom skip og oljeplattformer. Endring fra foregående kvartal. Prosent.1
VolumindeksPrisindeks
EksportImportEksportImport
1Grupperingen følger Standard International Trade Classification (SITC-Rev. 4).
2. kvartal 2014 / 1. kvartal 2014
Varer uten skip og oljeplattformer-9,92,5-4,7-1,1
Eksport unntatt skip, oljeplattformer, råolje og naturgass-0,7.-2,2.
Matvarer, drikkevarer, tobakk-0,13,9-6,10,1
Råvarer, unntatt brenselsstoffer4,19,5-3,25,2
Brenselsstoffer-14,0-20,0-6,6-2,9
Bearbeidde varer, unntatt matvarer, drikkevarer, tobakk-0,73,70,5-1,7

Det er ikke uvanlig at det eksporteres mindre i årets andre kvartal enn i det første. Justert for vanlige sesongsvingninger viser indeksen at eksporten falt 1,3 prosent. Ser vi bort fra råolje og naturgass, var eksporten 1,3 prosent høyere enn i kvartalet før. Tallene er da justert for sesongvariasjoner.

Sammenlignet med 2. kvartal i fjor var eksportvolumet 4,9 prosent mindre i samme kvartal i år. Den langvarige nedadgående trenden i eksport av olje fortsetter, og dette trakk indeksen ned. Fallende oljeeksport har bidratt til at indeksen for det samlede eksportvolumet har gått ned i snart ti år. Gasseksporten har på den annen side økt de siste årene, men sammenlignet med 2. kvartal i fjor ble det sendt 5,7 prosent mindre gass fra norsk sokkel i 2. kvartal i år. Noen viktige eksportvarer som det ble solgt mer av enn i samme kvartal i fjor, var fisk, metaller unntatt jern og stål, samt en del kjemiske produkter.

Lavere eksportpriser på kort sikt

Fra 1. til 2. kvartal sank prisene på norsk eksport 4,7 prosent. For varegruppen brenselstoffer, smøreoljer og elektrisk strøm var nedgangen på 6,6 prosent. Her var det gassprisen som trakk mest ned. Samtidig gikk fiskeprisene ned med 6,5 prosent, og for kjemiske produkter falt prisene 3,3 prosent. Et viktig unntak fra det generelle bildet med lavere priser var metaller unntatt jern og stål, hvor prisindeksen steg 4,8 prosent.

På lengre sikt har likevel prisene på eksporterte varer steget. Sammenlignet med 2. kvartal i fjor var prisene 1,8 prosent høyere i samme kvartal i år, selv om prisene på gass, elektrisitet og malmer var noe lavere enn ett år tidligere. Ser vi bort fra råolje og naturgass, var eksportprisene 3,9 prosent høyere enn i 2. kvartal i fjor.

Importprisene følger valutakursen

Fra 1. til 2. kvartal sank prisene på importerte varer med 1,1 prosent. Prisene falt for de fleste typer varer, med et unntak for matvarer, hvor prisene steg 0,5 prosent. Det generelle bildet er at importprisene det siste drøye året har fulgt utviklingen i kursen mellom norske kroner og valutaene til våre handelspartnere ganske tett. Til tross for det siste kvartalets fall var prisene på importerte varer 4,7 prosent høyere enn i 2. kvartal i fjor. Importprisene steg gjennom de tre siste kvartalene i 2013 og inn i årets første kvartal. Dette sammenfalt med en svekkelse i den norske krona, målt mot handelspartnernes valutaer. Hvis alle andre forutsetninger er de samme, blir det dyrere å betale for importerte varer i norske kroner når valutaen svekker seg. Fra 1. til 2. kvartal i år styrket krona seg igjen, og samtidig ser vi som nevnt at prisene på importerte varer gikk noe tilbake. Målt ved Norges Banks importveide valutakursindeks styrket krona seg med 1,8 prosent fra 1. til 2. kvartal, mens krona var 4,5 prosent svakere i 2. kvartal i år enn i samme kvartal i fjor. Disse endringsratene stemmer ganske godt overens med endringene i importprisindeksen.

Større import enn i foregående kvartal

Indeksen for volumet av importerte varer viser at det ble importert 2,5 prosent mer i 2. kvartal enn i kvartalet før. Det ble innført mer av de fleste typer varer, og for eksempel var økningen i importen av kjøtt på over 50 prosent. Hvis vi sammenligner med importen i 2. kvartal i fjor, var importmengden likevel 2,2 prosent mindre i 2. kvartal i år. Fallet kommer i stor grad av mindre innførsel av brenselstoffer, malmer og kjøretøyer. Samtidig ble det importert noe mer mat, kjemiske produkter og metallvarer.