199129_not-searchable
/utenriksokonomi/statistikker/uhvp/kvartal
199129
Økte importpriser
statistikk
2015-10-15T10:00:00.000Z
Utenriksøkonomi;Utenriksøkonomi
no
uhvp, Volum- og prisindekser for utenrikshandel med varer, import, eksport, prisutvikling, volumutvikling, varegrupper (for eksempel matvarer, råvarer, brenselsstoffer), anvendelsesområder (for eksempel energivarer, byggevarer, konsumvarer)Utenriksregnskap, Utenrikshandel, Utenriksøkonomi
false
Volumindeks og prisindeks for import og eksport av varer. Volumet av eksporterte varer økte med 2,4 prosent fra 2. til 3. kvartal.

Volum- og prisindekser for utenrikshandel med varer3. kvartal 2015

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Økte importpriser

Prisene på importerte varer økte med 2,1 prosent fra 2. til 3. kvartal. Prisene steg for de fleste varegrupper. Samtidig bidro lavere oljepris til at eksportprisene falt 4,1 prosent.

Utenrikshandelen med varer, utenom skip og oljeplattformer. Endring fra foregående kvartal. Prosent.1
VolumindeksPrisindeks
EksportImportEksportImport
1Grupperingen følger Standard International Trade Classification (SITC-Rev. 4).
3. kvartal 2015 / 2. kvartal 2015
Varer uten skip og oljeplattformer2,4-4,7-4,12,1
Eksport unntatt skip, oljeplattformer, råolje og naturgass-0,6.-0,8.
Matvarer, drikkevarer, tobakk1,0-1,94,34,1
Råvarer, unntatt brenselsstoffer2,8-17,21,5-0,8
Brenselsstoffer5,9-17,8-7,0-7,4
Bearbeidde varer, unntatt matvarer, drikkevarer, tobakk-5,8-2,50,92,4

Fra 2. til 3. kvartal ble importerte varer 2,1 prosent dyrere. Noen av de viktigste årsakene til den samlede veksten var økte priser på grønnsaker og frukt, kjøretøyer og en del typer maskiner, samt klær. Et betydelig unntak var ikke-spiselige råvarer, hvor prisene falt med 3,4 prosent. Siden 3. kvartal i fjor har importprisene samlet sett steget med 6,3 prosent.

Prisindeksen måler prisene i norske kroner, så for mange importerte varer kan deler av prisøkningen ses i sammenheng med valutasvekkelsen det siste året. Norges Banks importveide valutakursindeks viser at utenlandsk valuta var nesten 13 prosent dyrere i 3. kvartal i år enn i samme kvartal i 2014.

Lavere importvolum

Mengden av varer som ble importert til Norge var 4,7 prosent lavere i 3. kvartal enn i 2. kvartal. Blant få produktgrupper med økning i importvolumet finner vi møbler, klær og sko. Importen av disse varene tok seg opp igjen etter et fall i 2. kvartal. Sammenlignet med samme kvartal i fjor var importvolumet 4,8 prosent lavere i 3. kvartal i år. Det ble importert mindre av de fleste typer varer det siste året, med noen vesentlige unntak i kjøretøyer og kjemiske produkter.

Fallende eksportpriser

Prisindeksen for eksporterte varer falt 4,1 prosent fra 2. til 3. kvartal. Eksportprisene har samlet sett falt siden siste kvartal i 2013, i stor grad på grunn av lavere priser på olje og oljeprodukter. For noen andre viktige eksportvarer økte prisene fra 2. til 3. kvartal. Prisene på fisk steg med 4,3 prosent, mens for kjemiske produkter var veksten på 7,3 prosent. Prisene på metaller har falt internasjonalt, og i 3. kvartal fikk norske eksportører av metaller, unntatt jern og stål, 9,1 prosent mindre for varene sine enn i kvartalet før. Sammenlignet med 3. kvartal i fjor er bildet noenlunde likt: Prisene på olje og metaller har falt, mens prisene på fisk og kjemiske produkter har økt. Samlet sett dominerer de fallende prisene, og indeksen viser en nedgang på 8,5 prosent de siste fire kvartalene.

Økt eksportvolum

Etter et fall i 2. kvartal steg mengden av eksporterte varer fra 2. til 3. kvartal med 2,4 prosent, da eksporten av fisk og gass tok seg opp igjen fra kvartalet før. Det er ikke uvanlig at eksporten av fisk øker i årets 3. kvartal, men volumet i år var noe lavere enn for ett år siden. Samlet sett var eksportvolumet 4,5 prosent høyere i 3. kvartal i år enn i samme kvartal i fjor. Økt eksport av gass, metaller og kjemiske produkter har veiet opp for lavere eksport av olje, fisk og enkelte typer maskiner.