16327_not-searchable
/valg/statistikker/stvalgkand/arkiv
16327
Fire av ti stortingskandidater er kvinner
statistikk
2009-06-26T10:00:00.000Z
Valg
no
stvalgkand, Stortingsvalget, listekandidater, stortingskandidater, politiske partier, valglisterStortingsvalg, Valg
false

Stortingsvalget, listekandidater2009

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Fire av ti stortingskandidater er kvinner

42 prosent av listekandidatene ved årets stortingsvalg er kvinner, 3 prosentpoeng flere enn i 2005. Det er kun FrP og Høyre som har en klar overvekt av menn på sine lister.

Valgte stortingsrepresentanter i 2005 og listekandidater i 2009, etter kjønn og alder

De fleste av stortingspartiene har omtrent like mange kvinner som menn på sine lister. På Fremskrittspartiets (FrP) valglister er imidlertid kun 37 prosent av kandidatene kvinner, noe som likevel er 6 prosentpoeng flere enn ved forrige stortingsvalg. Også Høyre har flest menn på sine lister, men her har kvinneandelen gått ned fra 46 prosent i 2005 til 44 prosent i år.

I dag er 38 prosent av de innvalgte stortingsrepresentantene kvinner.

Høyt utdanningsnivå på listekandidatene

Vi finner et klart høyere utdanningsnivå blant listekandidatene enn i befolkningen ellers (16 år og eldre). 31 prosent av befolkningen har kun grunnskoleutdanning, mot 16 prosent av listekandidatene. Det er også færre listekandidater med videregående skole som høyeste fullførte utdanning sammenlignet med befolkningen. Nær halvparten av listekandidatene har høyere utdanning, mot 26 prosent i befolkningen.

FrP skiller seg ut fra de andre stortingspartiene. I deres lister er det nemlig flere med bare grunnskole og videregående skole og færre med høgskole og universitetsbakgrunn enn det er i de øvrige partienes valglister. Hele to av tre av SVs og Venstres kandidater har høyere utdanning.

Mange offentlig ansatte på stortingspartienes valglister

Flere av stortingspartiene rekrutterer mange av listekandidatene sine fra offentlig sektor. Arbeiderpartiet har 42 prosent av listekandidatene sine fra offentlig administrasjon og forsvar. Nesten 30 prosent av SVs listekandidater har tilknytning til undervisningssektoren, noe som også gjelder hver femte listekandidat for Venstre og KrF. Blant listekandidatene fra Høyre og Fremskrittspartiet kommer en fjerdedel fra varehandel, samferdsel og finans.

78 prosent av listekandidatene er sysselsatte, mot 74 prosent av befolkningen (16-74 år). Alle partiene som nå er representert på stortinget har over 90 prosent sysselsatte blant sine listekandidater.

Mange partier med lister i alle fylker

Ved årets stortingsvalg stiller elleve partier lister i alle fylker. I tillegg til dagens sju stortingspartier, kan velgere i alle landets fylker også stemme på Rødt, Demokratene, Miljøpartiet De Grønne og Kystpartiet. Til sammen stiller 24 partier til valg i ett eller flere fylker.

Mange små

I tillegg til disse 11 partiene er det ytterligere 13 partier som bare stiller lister noen steder. Størst spredning av disse har Kristent samlingsparti, som har lister i alle fylker utenom Hedmark og Sogn og Fjordane. Pensjonistpartiet er også tydelig til stede, med liste i 12 fylker, mens Norges Kommunistiske parti er valgbart i åtte fylker. Åtte partier stiller liste i bare ett fylke.

Flertall med én valgdag

Det er kommunene selv som avgjør om det skal være én eller to valgdager ved høstens valg. Ved det kommende stortingsvalget avholder 204 kommuner valgting på én dag.

Tabeller: