2362_not-searchable
/arbeid-og-lonn/statistikker/kortsys/arkiv
2362
Vekst i sysselsatte på korttidsopphold
statistikk
2008-06-19T10:00:00.000Z
Arbeid og lønn;Innvandring og innvandrere
no
kortsys, Sysselsatte på korttidsopphold, gjestearbeidere, arbeidsinnvandring, lønnstakere, selvstendig næringsdrivendeArbeid og lønn, Sysselsetting, Innvandring og innvandrere, Arbeid og lønn
false

Sysselsatte på korttidsopphold2007, 4. kvartal

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Vekst i sysselsatte på korttidsopphold

I 4. kvartal 2007 var det 64 297 lønnstakere på korttidsopphold i Norge, en økning på 16,2 prosent (8 954 personer) fra 4. kvartal 2006. Personer fra EU-landene i Øst-Europa står for den største veksten.

Med korttidsopphold menes opphold under seks måneder, slik at personen ikke blir registrert som bosatt i Det sentrale folkeregisteret. Fra 4. kvartal 2006 til 4. kvartal 2007 var det i tillegg en vekst på 24 508 sysselsatte som innvandret i form av å bli registrert som bosatt. Siste år var det derfor en samlet vekst i sysselsettingen på 33 462 personer som kom fra utlandet. Veksten fra 2006 til 2007 var, i motsetning til tidligere år, betydelig høyere for personer som er blitt registrert som bosatt, enn for personer på korttidsopphold.

I tillegg kommer selvstendig næringsdrivende på korttidsopphold og sjøfolk bosatt utenfor EØS-området som foreløpig ikke dekkes av statistikken.

Sterkest vekst fra EU-land i Øst-Europa

Det var 23 405 lønnstakere fra EU-land i Øst-Europa som var på korttidsopphold i Norge i 4. kvartal 2007, noe som er 4 536 flere enn i 2006. Siden 2004, som var året EU-utvidelsen skjedde, er økningen på 18 830 personer.

I tillegg kommer 12 458 nye sysselsatte fra 2006 til 2007 i form av registrert bosetting fra disse landene. I 4. kvartal 2007 var det 30 592 sysselsatte fra nye EU-land som var registrert bosatt. Om vi slår sammen sysselsatte registrert bosatt og lønnstakere på korttidsopphold, var det 53 997 personer fra EU-land i Øst-Europa i arbeid i Norge i 4. kvartal 2007.

Polakker og litauere utgjorde de største gruppene fra de nye EU-landene. I 4. kvartal 2007 jobbet 15 072 polakker og 4 777 litauere som lønnstakere på korttidsopphold i Norge, en vekst på henholdsvis 1 926 og 1 269 personer fra samme kvartal året før.

Flest fra nordiske land

Selv om lønnstakere fra EU-land i Øst-Europa har økt sterkt de siste årene, har fortsatt de fleste av de 64 297 lønnstakerne på korttidsopphold i Norge bakgrunn fra andre land enn disse. Flest hadde bakgrunn fra et nordisk land med drøyt 24 000 lønnstakere i 4. kvartal 2007, en økning på nesten 4 000 fra året før. Fra Vest-Europa unntatt Norden var det 7 934 lønnstakere på korttidsopphold i Norge.

4 400 lønnstakere på korttidsopphold har landbakgrunn fra Norge. Dette er personer som har utvandret, men som fortsatt har eller senere har tatt seg arbeid i Norge, for eksempel personer som bosetter seg i Sverige og pendler over grensen til Norge for å arbeide.

Flest i bygg og anlegg

23,6 prosent av lønnstakerne på korttidsopphold var ansatt i bedrifter i bygge- og anleggsnæringen i 4. kvartal 2007. Deretter kom næringen utleie av arbeidskraft med 18,9 prosent og industri med 14,9 prosent.

Fordelingen på næring varierer en god del med landbakgrunn. Arbeid innenfor bygg- og anlegg var typisk for de med bakgrunn fra Norden (25,1 prosent) og EU-land i Øst-Europa (31,1 prosent). Det var også mange lønnstakere fra EU-land i Øst-Europa i industri og utleie av arbeidskraft, med henholdsvis 21,5 prosent og 20,1 prosent. En stor andel av personer fra Vest-Europa utenom Norden arbeidet innenfor bygg og anlegg (15,3 prosent), utleie av arbeidskraft (14,4 prosent) og utvinning av olje og gass (13,8 prosent).

Som andel av alle sysselsatte i en næring var det klart flest ikke registrert bosatte i næringen utleie av arbeidskraft. 30,6 prosent av alle sysselsatte i denne næringen i 4. kvartal 2007 var personer på korttidsopphold. I bygge- og anleggsvirksomhet og utvinning av råolje og naturgass var andelene henholdsvis 8,4 og 6 prosent.

Høyest andel lønnstakere på korttidsopphold i Oslo

I 4. kvartal 2007 var det flest lønnstakere på korttidsopphold som hadde sitt arbeidssted i Oslo, med 22,8 prosent. Deretter fulgte Akershus og Rogaland, begge med 10,3 prosent.

Flest fra Norden og Vest-Europa utenom Norden hadde også sitt arbeidssted i Oslo, med henholdsvis 33,2 og 17,7 prosent. EU-land i Øst-Europa hadde derimot høyest andel lønnstakere i Rogaland (13,7 prosent), fulgt av Oslo (11,2 prosent) og Møre og Romsdal (10,2 prosent).

Registrerte arbeidsledige

Det var svært få registrert ledige i 4. kvartal 2007 blant personer ikke registrert bosatt.

Det var 84 arbeidsledige som var ikke-bosatt fra EU-land i Øst-Europa i 4. kvartal 2006, en økning på 40 personer fra 4. kvartal 2006. Det høyeste antallet arbeidsledige i denne gruppen er fra Polen og Litauen, som også er de to største gruppene ikke-bosatte fra nye EU-land.

Hvem omfattes av statistikken?

Statistikken over sysselsatte på korttidsopphold omfatter personer som forventes å oppholde seg mindre enn seks måneder i Norge. Disse er registrert som ”ikke-bosatte” i Det sentrale folkeregisteret. I praksis vil statistikken omfatte individuelle arbeidstakere i norske bedrifter, utstasjonerte arbeidstakere fra utenlandske bedrifter med oppdrag i Norge og utleide arbeidstakere fra et bemanningsbyrå, når disse oppholder seg kun kort tid i Norge. Andre grupper som er ”ikke-bosatt”, men som arbeider i Norge, er personer bosatt i våre naboland og som pendler daglig eller ukentlig over grensen for å arbeide, utenlandske bosatte med arbeid på kontinentalsokkelen eller norske skip i utenriksfart. En spesiell gruppe er asylsøkere i arbeid, men som ikke har fått oppholdstillatelse.

Statistikken omfatter foreløpig ikke selvstendig næringsdrivende og sjøfolk som er bosatt utenfor EØS-land.

Den foreliggende statistikken forsøker å fange opp alle sysselsatte på korttidsopphold, siden bare en del av denne massen vil inngå i SSBs ordinære statistikker over sysselsatte. Avgrensingen i de ordnære statistikkene følger internasjonale anbefalinger om hva man skal dekke. Den ordinære registerbaserte sysselsettingsstatistikken og Arbeidskraftundersøkelsen (AKU) gir bare tall for personer som er registrert bosatt i Norge ifølge Det sentrale folkeregisteret (kriteriet er at en forventes å oppholde seg minst seks måneder i Norge). Sysselsetting i nasjonalregnskapet (NR) og næringsstatistikken skal dekke sysselsetting i norske/innenlandske bedrifter, uavhengig om den sysselsatte er registrert bosatt eller ikke. Her er i stedet avgrensingen at bedriften må være innenlandsk, det vil si at bedriften forventes å drive produksjon i Norge i minst tolv måneder. Personer som kommer sammen med sin utenlandske bedrift på oppdrag i Norge som varer under tolv måneder, omtales gjerne som tjenesteytere, og inngår ikke i sysselsettingstallene fra NR. Produksjon fra disse bedriftene regnes som import av tjenester.

Tabeller: