Meir kjøt til middagsborda
Publisert:
Samla kjøtproduksjon auka med 3,5 prosent frå 2015 til 2016 og kom opp i 344 100 tonn. Det var auke i produksjonen av alle kjøtslaga, og størst var auken i fjørfeproduksjonen. Rogaland toppar lista både for slakta svin, fjørfe, storfe og sau, viser tal frå statistikken Kjøtproduksjon.
- Tallene er hentet fra
- Kjøtproduksjon
- Artikkelen er en del av serien
- Kjøtproduksjon (arkiv)
Figur 1. Kjøtproduksjon
Tonn | |
2005 | 283388 |
2006 | 292405 |
2007 | 296566 |
2008 | 317975 |
2009 | 314841 |
2010 | 322238 |
2011 | 321210 |
2012 | 324156 |
2013 | 339318 |
2014 | 338292 |
2015 | 332816 |
2016 | 344053 |
Produksjonen av fjørfekjøt auka med 5 800 tonn, og produksjonen av svinekjøt og storfekjøt med respektive 3 000 og 2 000 tonn frå 2015 til 2016. Av den samla kjøtproduksjonen på 344 100 tonn utgjorde svin 40 prosent, fjørfe 29 prosent, storfe 24 prosent og sau 8 prosent.
Figur 2. Dei ulike kjøtslaga sin del av total kjøtproduksjon
Anna kjøt | Sau | Storfe | Fjørfe | Svin | |
2005 | 776 | 25954 | 87393 | 56472 | 112793 |
2006 | 746 | 25153 | 87644 | 62518 | 116345 |
2007 | 691 | 23426 | 84678 | 70036 | 117735 |
2008 | 696 | 24115 | 86446 | 84025 | 122692 |
2009 | 767 | 23927 | 84787 | 81737 | 123623 |
2010 | 755 | 24438 | 83508 | 84785 | 128753 |
2011 | 703 | 23382 | 81638 | 84701 | 130787 |
2012 | 682 | 22777 | 77982 | 91156 | 131559 |
2013 | 672 | 23424 | 83696 | 104030 | 127516 |
2014 | 500 | 24156 | 78732 | 106084 | 128820 |
2015 | 389 | 25555 | 79672 | 92532 | 134669 |
2016 | 421 | 25990 | 81675 | 98292 | 137716 |
Figur 3. Endring i slaktemengda av ulike kjøtslag. 2015-2016
I alt | Storfe | Sau | Svin | Fjørfe |
3.37620 | 2.51484 | 1.70306 | 2.26245 | 6.22471 |
Det blei produsert 137 700 tonn svinekjøt i 2016, og 29 prosent av dette berre i Rogaland. Deretter følgde Nord-Trøndelag og Hedmark, kvar med 14 prosent av svinekjøtet. Østfold, Oppland og Vestfold stod kvar for seg for 7 prosent.
Figur 4. Kjøtproduksjon, fylke. Prosent av total kjøtproduksjon. 2016
Finnmark | 0.3 |
Aust-Agder | 0.6 |
Troms | 1.1 |
Telemark | 1.3 |
Vest-Agder | 1.4 |
Buskerud | 1.7 |
Hordaland | 2.6 |
Sogn og Fjordane | 2.6 |
Akershus/Oslo | 2.8 |
Møre og Romsdal | 3.2 |
Nordland | 4.6 |
Vestfold | 4.6 |
Sør-Trøndelag | 6.9 |
Oppland | 7.6 |
Østfold | 8.6 |
Hedmark | 12.3 |
Nord-Trøndelag | 13.4 |
Rogaland | 24.5 |
Fjørfeproduksjonen er konsentrert til dei 5 fylka Rogaland, Østfold, Hedmark, Nord- og Sør- Trøndelag. I 2016 blei 87 prosent av ein total produksjon på 98 300 tonn framstilt i desse fylka. Rogaland hadde den største delen av fjørfeproduksjonen med 20 prosent, tett følgd av Østfold og Hedmark, med respektive 19 og 18 prosent. Nord-Trøndelag produserte 17 prosent av fjørfekjøtet, medan Sør-Trøndelag sto for 12 prosent.
Av i alt 81 700 tonn storfekjøt blei 17 prosent produsert i Rogaland. Deretter følgde Oppland med 15 og Nord-Trøndelag med 11 prosent.
Ein femtedel av i alt 26 000 tonn sauekjøt kom i 2016 frå Rogaland, medan 13 prosent kom frå Oppland. Fylka Hordaland, Sogn og Fjordane og Nordland hadde kvar for seg 9 prosent av sauekjøtproduksjonen.
Kontakt
-
Berit Bjørlo
-
SSBs informasjonstjeneste