10549_not-searchable
/natur-og-miljo/statistikker/arealvern/arkiv
10549
Fire nye nasjonalparker i 2006
statistikk
2007-05-15T10:00:00.000Z
Natur og miljø;Svalbard
no
arealvern, Vernede områder, nasjonalparker, naturreservater, landskapsvernområder, fredninger, biotopvern, kulturminner, kulturminneloven, naturmangfoldloven, SvalbardmiljølovenNatur og miljø, Areal, Natur og miljø, Svalbard
false

Vernede områder31. desember 2006

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Fire nye nasjonalparker i 2006

I dag er omlag 14 prosent av Norges areal vernet, noe som tilsvarer 46 170 kvadratkilometer. Nasjonalparkene utgjør hele 58 prosent av det totale vernede arealet og har på landsbasis hatt en økning i arealet med 5 823 kvadratkilometer siste år. I 2006 ble fire nye parker etablert.

Vernet område, etter vernetype. 31.desember 2006. Hektar

Med de fire nyetableringene har vi nå 29 nasjonalparker her til lands. De fire nye er Reinheimen, Varangerhalvøya, Seiland og Hallingskarvet.

Regionale forskjeller

Finnmark og Oppland fylke har størst vernet areal i alt på henholdsvis 5 411 og 5 365 kvadratkilometer. Ni fylker er ikke omfattet av nasjonalparker. Møre og Romsdal og Oppland fylke har størst andel vernet areal på henholdsvis 25 og 21 prosent av det totale landarealet.

Av kommuner er det Lesja og Saltdal som har størst areal i alt vernet etter naturlov på henholdsvis 1 718 og 1 412 kvadratkilometer.

Andre vernede områder

Vernede områder består av nasjonalparker, landskapsvernområder, naturreservater og andre områdefredninger. Det finnes flest naturreservater og andre verneområder, men på tross av antallet utgjør de arealmessig forholdsvis lite. Landskapsvernområdene er det færre av, men har likevel en vesentlig del av det vernede arealet.

I tillegg til fire nye nasjonalparker, ble det i fjor opprettet 15 nye landskapsvernområder, ett nytt naturminne, 37 nye naturreservater og 20 andre områdefredninger.

Om bruk av tallene

Antall og areal av vernede områder er basert på Direktoratet for Naturforvaltning sin vernekartbase. Vernekart er analysert mot digitale kart for administrative grenser.

Tall for kommuner og fylker finnes i Statistikkbanken. Ved aggregering av arealtall kan avvik forekomme på grunn av avrunding. Fordi en del vernede områder går inn i flere kommuner og fylker, vil det være avvik mellom sum antall områder fra ulike geografiske nivå.

Endringer i areal for det enkelte område, eller fordelt på kommuner eller fylker, kan skyldes endringer i kvalitet på avgrensing av de vernede områdene.

Se også

Lov om naturvern. http://www.lovdata.no
Direktoratet for naturforvaltning. http://www.dirnat.no

Resultater publiseres også under http://www.miljostatus.no