11568_not-searchable
/priser-og-prisindekser/statistikker/kvadenebol/arkiv
11568
Mindre prisforskjeller på bolig
statistikk
1999-11-10T10:00:00.000Z
Priser og prisindekser;Bygg, bolig og eiendom
no
kvadenebol, Kvadratmeterpriser for eneboliger, prisutvikling, boligpriser, nye eneboliger, brukte eneboligerBoligpriser og boligprisindekser , Bolig og boforhold, Bygg, bolig og eiendom, Priser og prisindekser
false

Kvadratmeterpriser for eneboliger1998/1999

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Mindre prisforskjeller på bolig

Prisforskjellene mellom brukte og nye eneboliger er blitt mindre. I perioden juli 1998 til juni 1999 er kvadratmeterprisen for brukte eneboliger 84 prosent av kvadratmeterprisen for nye eneboliger. I tilsvarende beregninger for perioden juli 1993 til juni 1994 var forholdet 77,5 prosent.

Kvadratmeterprisene for brukte og nye eneboliger har steget henholdsvis 57,7 og 45,7 mellom disse to periodene. Kvadratmeterprisene er ikke justert for variasjoner i boligens kvalitet mellom fylkene eller over tid.

Dyrt å bygge nytt i Oslo og Akershus

Statistikken viser en kraftig prisøkning på nye eneboliger i Oslo og Akershus sammenlignet med resten av landet. I Oslo og Akershus har kvadratmeterprisen steget med over 70 prosent fra 1993/1994 til 1998/1999. Også i Stavanger og i Vestfold har det vært en sterk prisøkning, henholdsvis 57 og 60 prosent. Lavest prisvekst har det vært Sogn og Fjordane og Telemark med rundt 25 prosent. Hedmark fylke er det eneste fylket hvor vi har registrert større prisvekst på nye enn på brukte eneboliger, henholdsvis 39 og 34 prosent.

 Bruktboligpris i prosent av nyboligpris, etter fylke. Eneboliger. Juli 1998-juni 1999

Prisøkningen på nye eneboliger skyldes ikke bare generell kostnadsøkning og økte marginer i byggebransjen. Standarden på nye eneboliger har også økt. Den nye plan og bygningsloven krever blant annet bedre isolering. Vannbåren gulvvarme installeres nå i hver fjerde enebolig. Også andelen nye boliger med balansert ventilasjon og sentralstøvsuger har økt.

Brukt og nytt like dyrt i Oslo og Stavanger

De store regionale variasjonene i boligprisene kommer også til syne i forholdet mellom nye og brukte boliger. I sentrale strøk finner vi de minste prisforskjellene mellom brukte og nye eneboliger. I Oslo og Stavanger ligger kvadratmeterprisen på brukte og nye eneboliger omtrent på samme nivå. I Bergen, Trondheim og Akerhus ligger kvadratmeterprisen på brukte eneboliger om lag 10 prosent under kvadratmeterprisen på nye. Noe av forklaringen på de relativt høye bruktboligprisene i pressområdene er at det bygges lite nytt i forhold til etterspørselen, og at det er mangel på tomter med sentral beliggenhet.

I perioden juli 1993 til juni 1994 lå prisene på brukte eneboliger i Oslo og Stavanger like under prisen på nye eneboliger, mens bruktboligprisene i Bergen og Trondheim var 20 prosent lavere enn prisen på nye eneboliger.

De største prisforskjellene mellom brukte og nye eneboliger finner vi i Hedmark, Oppland, Nord-Trøndelag, Nordland og Finnmark. I de fire første fylkene er kvadratmeterprisen på en brukt enebolig om lag 65 prosent av prisen på en ny enebolig. I Finnmark er prosentandelen nede i 60.

Usikre tall for storbyene

Det er få observasjoner av brukte og nye eneboliger i Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim. Samtidig er det store regionale prisforskjeller innad i byområdene. Dette gjør sammenligningene i storbyene mer usikre.

Om statistikken

Statistikken bygger på grunnlagsmaterialet til de kvartalsvise prisindeksene for bruktboliger og nye

eneboliger. Kvadratmeterprisene for omsatte brukte eneboliger og fullførte nye eneboliger, i perioden juli 1998 til juni 1999, bygger på henholdsvis 11 300 og 4 000 prisobservasjoner. Kvadratmeterprisene for brukte og nye eneboliger, i perioden juli 1993 til juni 1994, bygger på henholdsvis 11 700 og 3 000 prisobservasjoner.

Prisen er per kvadratmeter bruksareal (BRA). BRA er bl.a. inklusiv kjeller og boder i eneboliger. Presis definisjon finnes i NS 3940.

Tabeller: