11551_not-searchable
/priser-og-prisindekser/statistikker/kvadenebol/arkiv
11551
Økt prisforskjell mellom nye og brukte eneboliger
statistikk
2008-04-29T10:00:00.000Z
Priser og prisindekser;Bygg, bolig og eiendom
no
kvadenebol, Kvadratmeterpriser for eneboliger, prisutvikling, boligpriser, nye eneboliger, brukte eneboligerBoligpriser og boligprisindekser , Bolig og boforhold, Bygg, bolig og eiendom, Priser og prisindekser
false

Kvadratmeterpriser for eneboliger2006-2007

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Økt prisforskjell mellom nye og brukte eneboliger

Etter en reduksjon i prisforskjellen mellom nye og brukte eneboliger fra 2005 til 2006, økte prisforskjellene igjen fra 2006 til 2007. I 2006 var kvadratmeterprisen for en brukt enebolig i gjennomsnitt 89 prosent av en ny, mens tilsvarende forhold i 2007 var 86 prosent.

Gjennomsnittlige kvadratmeterpriser på brukte og nye eneboliger, etter fylke

Gjennomsnittlige kvadratmeterpriser på brukte og nye eneboliger

I 2007 kostet det i gjennomsnitt om lag 19 400 kroner per kvadratmeter for en ny enebolig. Kvadratmeterprisen for brukte eneboliger var 85,6 prosent av dette. Det var imidlertid store regionale forskjeller i prisforholdet mellom brukte og nye eneboliger. Mens en brukt enebolig i Nord-Trøndelag kostet nesten halvparten så mye som en ny per kvadratmeter, var brukte eneboliger dyrere enn nye eneboliger i de største byene. I Oslo måtte man ut med 13,0 prosent mer per kvadratmeter for en brukt enn for en ny enebolig, både i 2006 og 2007. Dette kan blant annet skyldes knapphet på tomter i byområdene og at de mest attraktive tomtene allerede er bebygd.

Billigst å bygge nytt i Sogn og Fjordane

Det billigste fylket å bygge ny enebolig i var Sogn og Fjordane, med en gjennomsnittlig kvadratmeterpris på vel 14 000 kroner. Lavest kvadratmeterpris for brukt enebolig var imidlertid i Nord-Trøndelag, med ca 9 500 kroner. I Oslo var det dyrest både å bygge nytt og kjøpe brukt. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris på brukt enebolig var nær 31 000 kroner, mens tilsvarende pris på ny enebolig var nesten 27 500 kroner.

Usikre tall for storbyene

Spesielt når det gjelder nye eneboliger er det få observasjoner i noen regioner. Dette gjelder særlig storbyene Oslo, Stavanger, Bergen og Trondheim, og enkelte fylker. Dermed er tallene mer usikre ettersom enkeltobservasjoner kan gi store utslag. Innad i byområdene er det også store regionale prisforskjeller. Dette gjør sammenligninger mellom storbyene mer usikre.

Sammenlikningsgrunnlag

Statistikken er laget ved å sammenligne gjennomsnittlig kvadratmeterpris for brukte eneboliger med gjennomsnittlig kvadratmeterpris for nybygde eneboliger.

Tabeller: