238232_om_not-searchable
/priser-og-prisindekser/statistikker/nyflerbolig/kvartal
238232_om
statistikk
2015-12-21T10:00:00.000Z
Priser og prisindekser;Bygg, bolig og eiendom
no
true
Prisindeksen for nye flerboliger har økt med 6,9 prosent fra 3. kvartal 2014 til 3. kvartal 2015.

Prisindeks for nye flerboliger3. kvartal 2015

Innhold

Om statistikken

Definisjoner

Navn og emne

Navn: Prisindeks for nye flerboliger
Emne: Priser og prisindekser

Ansvarlig seksjon

Seksjon for bygg- og tjenestestatistikk

Definisjoner av viktige begrep og variabler

Prisen er salgspris til sluttbruker, inkludert tomteverdi, salgsomkostninger, offentlige avgifter og gebyrer. For borettslagsboliger legges andelen av fellesgjelden til prisen.

Måletidspunktet er ved kontraktsinngåelse.

Arealbegrepet som benyttes er boligens bruksareal, dvs. areal innenfor omsluttende vegger, i henhold til Norsk standard NS 3940 Areal og volumberegninger av bygninger.

Landet er delt inn i fire prissoner:

  • Oslo med Bærum
  • Resten av Stor-Oslo (Asker, Lørenskog, Nesodden, Nittedal, Oppegård, Rælingen, Skedsmo og Ski)
  • Storbyene - Bergen, Stavanger, Trondheim og Tromsø - med noen nærliggende kommuner
  • Resten av landet

 

Standard klassifikasjoner

Flerboligene er fordelt på to boligtyper:

  • Småhus som omfatter rekkehus, kjedehus, atriumhus, tomannsbolig, terrassehus og andre småhus og toetasjes boligblokker.
  • Blokkleiligheter er boliger i boligblokker med to etasjer eller mer.

Klassifikasjonen er kompatibel med bygningstypeklassifiseringen i Matrikkelen.

 

Administrative opplysninger

Regionalt nivå

Nasjonalt nivå

Hyppighet og aktualitet

Kvartalsvis. Statistikken publiseres om lag 80 dager etter kvartalets utløp.

Internasjonal rapportering

Indeksen skal i 2016 vektes sammen med Prisindeks for nye eneboliger til en Prisindeks for nye boliger. Denne rapporteres til Eurostat i tråd med forordning vedrørende etablering av boligprisindekser. Prisindeks for nye boliger og prisindeks for brukte boliger vektes videre sammen til en total boligprisindeks som også rapporteres til Eurostat.

Lagring og anvendelse av grunnlagsmaterialet

Grunnlagsmaterialet lagres og forskere ved godkjente institusjoner kan søke om tilgang.

Bakgrunn

Formål og historie

Formålet med indeksen er å måle prisutviklingen på nye flerboliger. Indeksen ble første gang publisert i 2015, med en tidsserie tilbake til 1. kvartal 2011.

Brukere og bruksområder

Prisindeksen er en viktig indikator for boligprodusenter, finansinstitusjoner, myndighetene og andre som ønsker å følge prisutviklingen på nye boliger. I europeisk sammenheng er Eurostat en pådriver for å få på plass boligprisindekser for internasjonal sammenligning.

Likebehandling av brukere

Ingen eksterne brukere har tilgang til statistikk før den er publisert samtidig for alle kl. 10.00 på ssb.no etter forhåndsvarsling senest tre måneder før i Statistikkalenderen.

Mer info: http://www.ssb.no/omssb/styringsdokumenter/formidlingspolitikk/prinsipper-for-likebehandling

Sammenheng med annen statistikk

Indeksen er ikke helt sammenlignbar med Prisindeks for nye eneboliger, ettersom prisindeks for nye eneboliger måler prisen på ferdigstillelsestidspunktet, mens prisindeksen for nye flerboliger måler prisen på salgstidspunktet. Salgstidspunktet kan være når som helst i byggeprosessen, ofte før byggingen starter.

Prisindeksene for nye flerboliger og nye eneboliger skiller seg fra Byggekostnadsindeksen ved at de tar hensyn til produktivitetsendringer og fortjenestemarginer.

Lovhjemmel

Statistikkloven §2-1 og 3-1

EØS-referanse

Rådsforordning 2494/95 (harmonisert konsumprisindeks) og kommisjonsforordning 93/2013 vedrørende etablering av boligprisindekser.

Produksjon

Omfang

Populasjonen er alle nye flerboliger (tomannsboliger, rekkehus, blokkleiligheter mm) som selges til sluttbruker det aktuelle kvartalet.

Datakilder og utvalg

Data innhentes fra boligprodusenter og eiendomsutviklere som antas å ha informasjon om transaksjoner av nye boliger. Det er først og fremst de største virksomhetene som er med, målt i omsetning. Om lag 50 virksomheter er med i undersøkelsen.

Datainnsamling, editering og beregninger

Opplysningene leveres på en vedleggsfil i Altinn. For kommuner som mangler observasjoner, hentes observasjoner fra rapporter fra Eiendomsmeglerbransjen (Finn.no) dersom det finnes. De velges ut etter byggeår på boligen.

Datamaterialet kontrolleres med tanke på å fjerne ekstremverdier.

Prisindeksen beregnes ved hjelp av hedonisk metode (SSB Notater 2012/10) og med bruk av multivariabel regresjonsanalyse. Den avhengige variabelen i regresjonsanalysen er pris og forklaringsvariablene er: størrelse på boligen, geografisk beliggenhet, boligtype, boligens eieform, om garasje er inkludert i prisen, hvilken etasje leiligheten ligger i (for blokkleiligheter). Til beregning av regresjonskoeffisienter benyttes observasjoner for de to siste årene. Det antas at regresjonskoeffisientene er konstante over denne perioden.

Indeksen beregnes som en kjedet indeks med årlige lenker. Basis skiftes i 2. kvartal, med foregående år som nytt basisår. Det beregnes en indeks for flerboliger i alt; småhus og blokkleiligheter inngår i samme modell.

Sesongjustering

Ikke relevant

Konfidensialitet

Enkeltenheter kan ikke identifiseres i statistikkpubliseringen.

Sammenlignbarhet over tid og sted

Indeksserien går tilbake til 1. kvartal 2011 og det er benyttet samme beregningsmetode hele perioden. Det finnes også en tidsserie for prisindeks for nye flerbolighus fra og med 1. halvår 2000 til og med 1. halvår 2008. Denne baserte seg på boligprodusentenes lånesøknader til Husbanken i forbindelse med oppføring av nye flerbolighus. Indeksen opphørte pga. betydelig nedgang i antallet lånesøknader.

Nøyaktighet og pålitelighet

Feilkilder og usikkerhet

Virksomheter som har prisinformasjon for salg av nye flerboliger i Norge kan forekomme innen flere næringer. Det kan være samarbeid på tvers av virksomheter, og det kan være virksomheter som opprettes i forbindelse med et byggeprosjekt. Ettersom boligene på et tidlig tidspunkt i byggeprosessen ikke alltid har et unikt bolignummer, kan ikke dobbelttellinger utelukkes.

Virksomheten kan oppgi feil opplysninger, og det kan forekomme feil i forbindelse med den videre bearbeidingen av grunnlagsdataene. Observasjoner med usannsynlige ekstremverdier blir imidlertid gjennomgått.

I skjemabaserte undersøkelser vil det være et visst frafall. Det totale frafallet i denne undersøkelsen er som regel på under 5 prosent. Konsekvensene av dette frafallet vurderes som ubetydelig. Det kan også forekomme partielt frafall, dvs. at noen av opplysningene ikke fylles inn. Som regel kontaktes da virksomheten.

Andelen av den totale populasjonene som dekkes av utvalget anslås til å variere fra mellom 22 prosent til 36 prosent i perioden 2011 til 2014. Dette er imidlertid et usikkert tall ettersom vi ikke vet eksakt hvor mange nye boliger som omsettes per kvartal.

Revisjon

Ikke relevant