21977_not-searchable
/transport-og-reiseliv/statistikker/sthotell/arkiv
21977
Oppsving for hotell- og restaurantbransjen
statistikk
2006-10-31T10:00:00.000Z
Transport og reiseliv
no
sthotell, Overnattings- og serveringsvirksomhet, strukturstatistikk, hoteller, restauranter, kaféer, catering, kantiner, vandrerhjem, campingplasser, barer, omsetning, sysselsatte, driftsregnskap, investeringer, lønnskostnader, foretak, bedrifterReiseliv, Transport og reiseliv
false

Overnattings- og serveringsvirksomhet, strukturstatistikk2005, foreløpige tall

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Oppsving for hotell- og restaurantbransjen

Foretakene i hotell- og restaurantnæringen omsatte for nesten 43 milliarder kroner og sysselsatte over 81 000 personer i 2005, ifølge foreløpige tall. Disse tallene viser en omsetningsøkning på 3,6 prosent fra endelige tall i 2004.

For bransjen representerer dette et oppsving, etter to år med vekst på henholdsvis 0,6 og 1,6 prosent.

Omsetning i hotell- og restaurantvirksomheten. 2003-2005. Foretak. Milliarder kroner

Økt effektivitet i hotellbransjen

I 2005 omsatte foretakene innen hotellvirksomhet for 15,5 milliarder kroner. Dette er en økning på 600 millioner fra 2004, noe som tilsvarer en vekst på 4 prosent, og overnattingsstatistikken viser at hotellene hadde 4,6 prosent flere overnattinger i 2005 enn i 2004. På den annen side gikk sysselsettingen i bransjen ned.

Restaurantene passerte 20 milliarder

Også restaurantene økte omsetningen fra 2004 til 2005. Veksten var her på over 500 millioner, en oppgang på 2,6 prosent. Dette betyr at restaurantbransjen passerte 20 milliarder i omsetning for første gang. Denne virksomheten er den største undergruppen i hotell- og restaurantnæringen og sto i 2005 for 47 prosent av omsetningen og 56 prosent av sysselsettingen i næringen.

Næringshovedgrupper, etter omsetning. Foretak. Foreløpige tall 2005. Milliarder kroner

Foreløpige tall

De foreløpige tallene for antall foretak, omsetning og sysselsetting innenfor hotell- og restaurantnæringen blir frigitt før datagrunnlaget er ferdig revidert, og de vil derfor kunne avvike noe fra endelige tall som frigis senere. Mens endelige tall frigis på både bedrifts- og foretaksnivå, blir foreløpige tall kun frigitt på foretaksnivå.

Fra og med 2005 er beregningsmetoden for sysselsetting utenfor sysselsettingsregister endret. Metodeendringen gjør at sysselsettingstallene for 2005 ikke er direkte sammenlignbare med 2004-tallene. Mer om dette og andre begreper som brukes i strukturstatistikken for hotell- og restaurantvirksomheten, finner du i Om statistikken .

Tabeller: