1948_not-searchable
/arbeid-og-lonn/statistikker/aku/arkiv
1948
Økt arbeidsledighet
statistikk
2000-05-11T10:00:00.000Z
Arbeid og lønn;Innvandring og innvandrere;Arbeid og lønn
no
aku, Arbeidskraftundersøkelsen, AKU, arbeidsmarked, sysselsatte, arbeidsledige, yrkesaktive, arbeidsstyrken, arbeidsstyrkestatus, sysselsatte etter næring, undersysselsatte, deltidsarbeid, arbeidstid, midlertidig ansatteArbeid og lønn, Sysselsetting, Arbeidsledighet, Innvandring og innvandrere, Arbeid og lønn
false

Arbeidskraftundersøkelsen1. kvartal 2000

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Økt arbeidsledighet

91 000 personer var arbeidsledige i 1. kvartal i år, en økning på 21 000 fra samme kvartal i fjor. Nye sesongjusterte tall fra Arbeidskraftundersøkelsene (AKU) antyder en forsiktig økning i arbeidsledigheten fra 4. kvartal 1999 til 1. kvartal i år, etter oppgang også gjennom de to foregående kvartalene.

 Arbeidsledige (AKU), registrerte arbeidsledige og registrerte arbeidsledige + arbeidsmarkedstiltak. Sesongjusterte tall. 1 000

Høyere ledighetsnivå

Ifølge AKU var det 91 000 arbeidsledige i 1. kvartal 2000. De arbeidsledige utgjorde da 3,9 prosent av arbeidsstyrken. Ifølge de sesongjusterte tallene nådde ledigheten en bunn høsten 1998. Den holdt seg rundt dette nivået gjennom første halvår i fjor, for deretter å stige gjennom andre halvår. Tallene viser at ledigheten nå er på et klart høyere nivå enn for ett år siden.

Kraftig oppgang blant menn

Fra 1. kvartal 1999 til 1. kvartal i år, har ledigheten økt i alle aldersgrupper blant både menn og kvinner. Ledigheten gikk opp fra 2,9 til 3,3 prosent blant kvinner og opp fra 3,2 til 4,4 blant menn. Økningen i arbeidsledigheten var sterkest blant menn 25-54 år, hvor ledigheten økte med 43 prosent.

Tallet på langtidsledige økte med 4 000 siste år. Langtidsledige er personer som har hatt en sammenhengende ledighetsperiode på over et halvt år. Andelen økte fra 16 til 17 prosent.

Det var 68 000 undersysselsatte i 1. kvartal, det vil si deltidssysselsatte som søker mer arbeid. Det var 4 000 færre enn i samme kvartal året før. Som andel av alle deltidssysselsatte tilsvarte det en nedgang fra 10,8 til 10,2 prosent.

 Arbeidsstyrken, sysselsatte og utførte ukeverk. Sesongjusterte tall. 1 000

73,0 prosent av befolkningen i alderen 16-74 år var enten sysselsatte eller arbeidsledige i 1. kvartal 2000, mot 72,6 prosent ett år tidligere. Yrkesdeltakelsen økte med 0,4 prosentpoeng for både kvinner og menn. Særlig sterk oppgang i yrkesdeltakelsen var det i aldersgruppen 16-19 år.

Sammenlignet med 1. kvartal 1999 var det oppgang i sysselsettingen innenfor offentlig administrasjon, undervisning, helse- og sosialtjenester og detaljhandel. Innenfor industri og transporttjenester var det derimot en nedgang i sysselsettingen.

Økning i utførte ukeverk

Statistisk sentralbyrå (SSB) har anslått at økningen i utførte ukeverk siste år var på 17 000, eller 0,9 prosent. Disse tallene er imidlertid særlig usikre, dels på grunn av ulik plassering av påsken i de to årene og dels på grunn av at andelen som tok ferie en del av referanseuken kan ha vært ulik i de to årene. Dette har ført til brudd i tidsserien for utførte ukeverk og fravær.

Færre midlertidig ansatte

187 000 personer var midlertidig ansatt 1. kvartal i år, en nedgang på 18 000 fra samme kvartal i fjor. Omfanget av midlertidige ansettelser var relativt sett høyest i hotell- og restaurantvirksomhet, undervisning og helse- og sosialtjenester. Størst nedgang i andelen midlertidig ansatte var det i primærnæringene og transport og kommunikasjon. I detaljhandel og hotell- og restaurantvirksomhet økte andelen midlertidig ansatte.

Nedgang i sykefraværet blant kvinner

91 000 sysselsatte var midlertidig fraværende på grunn av sykdom hele undersøkelsesuken i 1. kvartal. Andelen med sykefravær var 4,6 prosent for kvinner og 3,6 prosent for menn. Justert for bruddet i tidsserien, anslås sykefraværet samlet å være uendret siste år, men med en økning på 0,3 prosentpoeng blant menn og en nedgang på 0,4 prosentpoeng blant kvinner.

Sesongjusterte tall

Kvalitetstester viser at de sesongjusterte tallene for AKU-ledige er usikre. Sesongjusteringsmetoden har problemer med å identifisere et sesongmønster i denne tallserien. De tilfeldige utslagene er relativt store i forhold til sesongkomponenten. SSB planlegger i løpet av inneværende år å publisere sesongjusterte AKU-tall basert på det observerte sesongmønsteret etter omleggingen av undersøkelsen i 1996.

Statistikken utgis hvert kvartal.

Tabeller: