2328_not-searchable
/arbeid-og-lonn/statistikker/regsys/arkiv
2328
Nedgang i sysselsettingen i alle fylker
statistikk
2010-06-15T10:00:00.000Z
Arbeid og lønn;Svalbard
no
regsys, Sysselsetting, registerbasert, arbeidsmarked, sysselsatte, arbeidstid, yrker (for eksempel sykepleiere, kokker, bilmekanikere), utdanningsnivå, pendling, næringer (for eksempel industri, offentlig administrasjon, overnattingsvirksomhet), offentlig sektor, privat sektorArbeid og lønn, Sysselsetting, Arbeid og lønn, Svalbard
false

Sysselsetting, registerbasert2009, 4. kvartal

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Nedgang i sysselsettingen i alle fylker

For landet sett under ett gikk tallet på sysselsatte personer ned med 1,1 prosent fra 4. kvartal 2008 til 4. kvartal 2009. Østfold hadde størst nedgang, med 2,4 prosent, mens Finnmark hadde minst nedgang, med 0,1 prosent.

Etter Østfold var nedgangen i sysselsettingen fra 4. kvartal 2008 til 4. kvartal 2009 størst i Vestfold, Hedmark og Telemark, som alle hadde en nedgang på mer enn 2 prosent.

Prosentvis endring i antall sysselsatte 15-74 år, fra 4. kvartal 2008 til 4. kvartal 2009

For landet under ett hadde primærnæringene en nedgang i sysselsettingen på 2,0 prosent. Denne nedgangen kom i all hovedsak innen jordbruket, og var størst i Hedmark, Nord-Trøndelag og Vestfold, med henholdsvis 4,9, 4,2 og 3,7 prosent. Buskerud hadde en vekst på 1,3 prosent.

Sterkest nedgang i sekundærnæringene

For hele landet var det en nedgang i sekundærnæringene på 3,7 prosent fra 2008 til 2009. Nedgangen i sekundærnæringene kom innenfor industri samt bygge- og anleggsvirksomhet, mens det var en økning i sysselsettingen i bergverksdrift, utvinning av olje og gass samt produksjon av elektrisitet, vann og renovasjon. Alle fylkene, med unntak av Finnmark, hadde nedgang i sysselsettingen i sekundærnæringene. Den prosentvise nedgangen var størst i Østfold, Hedmark og Oppland, med henholdsvis 7,5, 6,4 og 6,0 prosent. Minst nedgang var det i Vest-Agder og Hordaland, begge med 1,7 prosent. Finnmark hadde en økning på 7,0 prosent, som kom innen bergverksdrift og utvinning av olje og gass.

Økning i offentlige tjenester

For de tjenesteytende næringene var det samlet sett en nedgang i sysselsettingen på 0,4 prosent fra 2008 til 2009. Det var i privat tjenestesektor at nedgangen kom, mens det var vekst i både statlig og kommunal forvaltning. Varehandel, transport, hotell- og restaurantvirksomhet samt forretningsmessig tjenesteyting hadde alle stor nedgang, mens det var en større vekst innenfor offentlig administrasjon, forsvar, undervisning og helse- og sosialtjenester. Noe av økningen i offentlig administrasjon kom fra andre næringer. Buskerud og Finnmark hadde størst nedgang i de tjenesteytende næringene - begge med 1,5 prosent. Deretter fulgte Aust-Agder, Vestfold og Telemark, alle med en nedgang på mer enn 1 prosent. Sogn og Fjordane og Nord-Trøndelag hadde størst økning i de tjenesteytende næringene, med 1,3 prosent. Det var også økning i Rogaland, Hordaland og Møre og Romsdal.

Sysselsatte i prosent av befolkningen, etter kjønn og ettårige aldersgrupper. 4. kvartal 2004 og 4. kvartal 2009. Prosent

Nedgang i de fleste aldersgrupper

Fra 2008 til 2009 var det en nedgang i andelen sysselsatte for alle aldersgruppene i alle fylkene, unntatt i gruppen 55-66 år. For denne aldersgruppen var det en økning i alle fylkene, med unntak av Hedmark, Nord-Trøndelag og Finnmark. Nedgangen i sysselsettingen var sterkest blant de unge og bidro til at gjennomsnittsalderen for sysselsatte gikk opp fra 41,0 år i 2008 til 41,4 år i 2009. Gjennomsnittsalderen for sysselsatte var høyest i Hedmark med 43,0 år og lavest i Oslo med 39,4 år.

Flere med lang arbeidstid

Nedgang i sysselsettingen, spesielt blant de yngste, bidro til at andelen med arbeidstid under 30 timer i uka gikk ned fra 4. kvartal 2008 til 4. kvartal 2009. Blant menn var det en økning i andelen med over 30 timer i alle fylker, med unntak av Østfold og Oslo. For kvinner var det en økning i andelen med arbeidstid over 30 timer per uke i alle fylker, og veksten var også sterkere enn blant menn. Andelen menn med en ukentlig arbeidstid på over 30 timer var høyest i Rogaland, med en andel på 84,7, mens den for kvinner var høyest i Oslo, med 72,5 prosent.

Sammenlignbarhet over tid

Fra og med denne publiseringen er ny standard for næringsgruppering tatt i bruk i den registerbaserte sysselsettingsstatistikken. Også tallene for 4. kvartal 2008 er nå laget etter denne standarden. For mer informasjon om ny næringsstandard, se Om ny næringsstandard .

Ved produksjon av tallene for 4. kvartal 2009 er utnyttelsen av grunnlagsregistrene forbedret. Dette gir en mer korrekt fordeling på næring for en mindre gruppe av lønnstakere i stat og kommune. For noen kommuner gir dette forskyvninger av sysselsatte mellom næringene offentlig administrasjon, undervisning samt helse- og sosialtjenester som er store i forhold til de reelle endringer i næringene.

Tall for spesielle grupper

I tillegg til tallene som publiseres her, kommer det egen publisering av tall for sysselsatte i kommunal sektor 15. juni, sysselsatte innen helse- og sosialtjenester 16. juni, sysselsatte på korttidsopphold i Norge kommer 21. juni, og for sysselsatte innvandrere 22. juni.

Den registerbaserte sysselsettingsstatistikken kommer ut årlig. Kommune- og fylkestall er tilgjengelig i Statistikkbanken. For mer informasjon, se ”Om statistikken”.

Tabeller: