1136_om_not-searchable
/arbeid-og-lonn/statistikker/sykefratot/arkiv
1136_om
statistikk
2007-09-21T10:00:00.000Z
Arbeid og lønn;Innvandring og innvandrere;Helse
no
false

Sykefravær2. kvartal 2007

Innhold

Om statistikken

Definisjoner

Navn og emne

Navn: Sykefravær
Emne: Arbeid og lønn

Neste publisering

Ansvarlig seksjon

Seksjon for arbeidsmarkeds- og lønnsstatistikk

Definisjoner av viktige begrep og variabler

Sykefraværsandel
Sykefraværsandelen eller andel arbeidstakere med legemeldt sykefravær, defineres som

Sykefraværsandel = (antall sykemeldte arbeidstakere / antall arbeidstakere i alt) * 100

på referansedatoen.

Sykefraværsprosent
Sykefraværsprosenten måler tapte dagsverk på grunn av egen sykdom (sykefraværsdagsverk) i prosent av avtalte dagsverk.

Formel: Sykefraværsprosent = (sykefraværsdagsverk*100) / avtalte dagsverk.

Sykefraværsdagsverk
Variabelen er definert som antall dagsverk som går tapt som følge av egen- eller legemeldt sykefravær. Dette er sykefraværsdager justert for stillingsandel og uføregrad.

Formel: Sykefraværsdagsverk = sykefraværsdager X stillingsandel X sykeuføregrad,

der stillingsandel kan ha verdier mellom 0 og 1 og sykeuføregrad kan ha verdier mellom 0,2 og 1. Ett dagsverk tilsvarer med andre ord én sykefraværsdag for en person i full stilling (stillingsandel=1 (tilsvarer full stilling)) og som er helt sykemeldt (sykeuføregrad = 1 (tilsvarer 100 % sykemelding)).

Sykeuføregrad (sykemeldingsgrad)
Om en arbeidstaker er helt eller delvis sykemeldt, og med hvilken grad, angis med sykeuføregrad som kan ha verdier mellom 0,2 og 1 hvor 1 vil si helt sykemeldt. Et sykefraværstilfelle kan bestå av flere sykemeldinger med ulik sykeuføregrad. I slike tilfeller beregnes det et gjennomsnitt for hele sykefraværstilfellet.

For egenmeldt fravær er sykeuføregraden satt til 1 i sykefraværsstatistikken.

Sykefraværsdag
En dag man normalt skulle vært på jobb men ikke er det på grunn av egen sykdom. Antall sykefraværsdager i et sykefraværstilfelle er lik antall kalenderdager innenfor statistikkperioden som sykefraværstilfellet gjelder, fratrukket lørdager, søndager og offisielle fridager som skjærtorsdag og 1. mai. For personer på aktiv sykemelding vil også dager de er på jobb telle som sykefraværsdager.

Avtalte dagsverk
Avtalte dagsverk = avtalte arbeidsdager X stillingsandel X feriekorrigeringsfaktor, der stillingsandel og feriekorrigeringsfaktor kan variere mellom 0 og 1.

Avtalte arbeidsdager
Det antall arbeidsdager en person har avtalt med sin arbeidsgiver å jobbe i en periode. Dette finnes det ikke tilgjengelig informasjon om for hvert enkelt arbeidsforhold. I statistikken har vi derfor valgt å definere avtalte arbeidsdager som antall kalenderdager som arbeidstakerforholdet gjelder fratrukket helgedager og generelle fridager som for eksempel 17. mai. Denne antakelsen om når folk jobber og når de har fri vil for mange enkeltpersoner gi feil i antall avtalte arbeidsdager. På aggregert nivå, og når vi ser over en gitt periode, mener vi allikevel at denne tilnærmingen treffer rimelig bra

Feriekorrigeringsfaktor
Gjennomsnittlig feriefravær i kvartalet fordelt etter kjønn og næring beregnes fra Arbeidskraftsundersøkelsen (AKU) og omgjøres i sykefraværsstatistikken til en feriekorrigeringsfaktor som kan variere mellom 0 og 1.

Stillingsandel
Stillingsandel rapporteres fra arbeidsgiverne gjennom a-meldingen. Andelen tillates verdier mellom 0 og 1. Fram til og med 2014 ble stillingsandel beregnet som stillingsandel = avtalt arbeidstid pr. uke / 37,5. Det ble lagt til grunn at en full stilling tilsvarer 37, 5 timer avtalt arbeidstid per uke. Mange har derimot en jobb der timeantallet for full stilling er lavere eller høyere enn 37,5 timer per uke. For sykefraværsprosenten hadde ikke dette så stor betydning siden feilen som ble gjort i beregning av stillingsandel slo likt ut både i teller (sykefraværsdagsverk) og nevner (avtalte dagsverk). Fra og med 2015 vil full stilling, uavhengig av timeantallet per uke, ha stillingsandel = 1.  

Avtalt arbeidstid
Avtalt arbeidstid for den enkelte blir rapportert i uketimetall med to desimaler gjennom a-meldingen. Avtalt arbeidstid brukes til å beregne stillingsandel, dersom stillingsandel mangler. Tidligere ble den avtalte arbeidstiden delt inn i intervallene heltid (30 timer pr. uke og over), lang deltid (20-29 timer pr. uke) eller kort deltid(4-19 timer pr. uke). For å anslå avtalt arbeidstid eksakt, brukte man gjennomsnittet av avtalt arbeidstid fra AKU innenfor gruppene med avtalt arbeidstid 4-19 timer, 20-29 timer og 30 timer eller mer per uke, delt etter kjønn. Disse verdiene ble så knyttet til tilsvarende arbeidsforhold i arbeidstakerregisteret.

Sykefraværstilfelle
Variabelen er definert som én eller flere sammenhengende sykefraværsdager.

Et legemeldt sykefraværstilfelle defineres ved felles fødselsnummer, felles startdato for sykmeldingen og felles organisasjonsnummer virksomhet. Innenfor et fraværstilfelle kan det være registrert flere sykmeldinger (forlengelser).

For personer som har flere arbeidsforhold, regner vi med at sykmeldingen gjelder alle arbeidsforholdene. En person som har to arbeidsforhold og er sykmeldt i to atskilte perioder vil være registrert med fire sykefraværstilfeller.

Virksomhetene i utvalgsundersøkelsen oppgir antall sykefraværstilfeller fordelt på kjønn.

Det er ikke mulig ut fra datagrunnlaget å sette sammen en egenmelding og en eller flere legemeldinger til ett sykefraværstilfelle.

Arbeidstakere med legemeldt sykefravær
Opptelling av antall arbeidstakere som er sykmeldt på referansedatoen. Fra og med 2015 er referansedatoen tirsdagen i uka som inneholder den 16. (kalt referanseuka) i siste måned i kvartalet. Til og med 4. kvartal 2001 ble referansedatoen satt til siste dag i kvartalet. Referansedato for 1. kvartal 2002 var 23. mars. Etter dette har referansedato blitt satt til tirsdagen før siste onsdag i kvartalet med mindre denne havner i jule- eller påskeuken, i slike tilfeller settes referansedatoen en uke tidligere.

Arbeidstakere med legemeldt sykefravær justert for gradert sykemelding.
Opptelling av antall arbeidstakere som er sykemeldt på referansedatoen justert for graderte sykemeldinger. Dvs. at en 80% sykemelding fra lege her teller 0,8 og ikke én. Fra og med 2015 er referansedatoen tirsdagen i uka som inneholder den 16. (kalt referanseuka) i siste måned i kvartalet. Måltallet regnes i prosent av arbeidstakere i alt, uten å ta hensyn til deltid.

Sykefraværets varighet
Variabelen angir hvor lenge sykefraværet varer i antall kalenderdager.

Alder (i referanseuka)
Variabelen viser fylte hele år pr. den 16. i hver måned. T.o.m. 2014 viste variabelen fylte hele år pr. den 16. i siste måned i kvartalet (i referanseuka).

Bostedskommune
Variabelen viser personens bostedskommune ifølge folkeregisteret (formell adresse).

Aggregeres også opp til fylkesnivå. (Bostedskommune gjelder kun legemeldt fravær, og ikke egenmeldt sykefravær).

Arbeidsstedskommune
Angir hvilken kommune virksomheten er lokalisert som personen arbeider i.

Sektor
Sektor fordeles i denne statistikken etter følgende grupper: statlig forvaltning, kommunal forvaltning og privat sektor/offentlig næringsvirksomhet.

I statsforvaltningen inngår i denne statistikken stats- og trygdeforvaltningen (inkludert helseforetakene), Norges Bank og statlige låneinstitusjoner.

Kommunal forvaltning består av kommuner og fylkeskommuner - som omfatter virksomhet som ikke er næringsrettet, som f.eks. skole, vei og kultur.

I betegnelsen "Privat sektor/offentlig næringsvirksomhet" inngår i denne statistikken privat næringsvirksomhet og statens forretningsdrift (inkluderer bl.a. Statsbygg, Luftfartsverket), statlig eide foretak (inkluderer bl.a. StatoilHydro, Telenor, Posten, NSB, Statkraft AS, NRK, Mesta), statsforetak (inkluderer bl.a. Statskog SF, Statnett SF), kommunal forretningsdrift (inkluderer kommunale foretak (KF) og interkommunale selskap (IKS)) og selvstendige kommuneforetak (f.eks. kommunale kraft- og vannselskap).

Standard klassifikasjoner

Næring er kodet etter Standard for næringsgruppering, SN2007 .

Utdanning er kodet etter Standard for utdanningsgruppering, NUS (NOS C 617) .

Yrke er kodet etter Standard for yrkesklassifisering, (NOS C 521) .

Sektor kodes etter institusjonell sektorgruppering .

 

Administrative opplysninger

Bakgrunn

Produksjon

Nøyaktighet og pålitelighet