5958_not-searchable
/befolkning/statistikker/familie/arkiv
5958
Færre ektepar med hjemmeboende barn
statistikk
2004-06-03T10:00:00.000Z
Befolkning
no
familie, Familier og husholdninger, husholdningstyper (for eksempel aleneboende, par med/uten barn), privathusholdninger, husholdningsstørrelse, husstand, familietyper (for eksempel ektepar med/uten barn, mor/far med barn, samboere med barn), enslige, single, barn, foreldres samlivsform, aleneforeldre, steforeldre, søsken (for eksempel hel-, halv- og stesøsken), enebarn.Barn, familier og husholdninger, Befolkning
false

Familier og husholdninger1. januar 2004

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Færre ektepar med hjemmeboende barn

Antall ektepar med hjemmeboende barn har gått ned med 5 700 til 474 500 fra i fjor mens antall ektepar uten hjemmeboende barn har økt med 3 000 til 354 700 i samme periode. Antall samboerpar med felles barn har økt med 3 500 til 103 300.

Familier, etter familietype uansett alder på barna per 1. januar. 1989-2004

Nedgangen i antall ektepar med hjemmeboende barn skyldes at samboerskap blir stadig vanligere, på bekostning av ekteskap. Gjennomsnittalderen på gifte par øker, og eldre par har færre hjemmeboende barn enn de yngre. Denne utviklingen har vedvart siden Statistisk sentralbyrå (SSB) for første gang publiserte statistikk over samboere med minst ett felles barn i 1987, for barn uansett alder.

To barn er mest vanlig

Både blant samboerpar med felles barn og ektepar med barn er tobarnsfamilien vanligst. 44 prosent av samboerfamiliene bestod av mor, far og to barn som bor hjemme. Tilsvarende tall for ektepar er 42 prosent.

Barnetall for ektepar og samboerpar i prosent. Barn uansett alder. 1. januar 2004

Andelen samboerpar med ett barn er høyere enn for ektepar mens det er flere ektepar enn samboerpar med tre eller flere barn. Det at ektepar har flere hjemmeboende barn enn samboerpar, må sees i sammenheng med at samboerne i gjennomsnitt er yngre. Dessuten gifter en del samboerpar seg etter hvert og skifter dermed familietype.

Andelen par (både gifte og samboende foreldre) med bare ett hjemmeboende barn er høyest i Oslo, og Sogn og Fjordane har størst andelen ektepar og samboerpar med tre eller flere barn.

Samboerpar har yngre barn

Bare 2 000 samboerpar hadde barn hjemme som var eldre enn 18 år, mens 130 000 ektepar hadde barn boende hjemme som var eldre enn 18 år. Dette må blant annet sees i sammenheng med at samboerpar med felles barn er en relativt ung gruppe og at mange par velger å gifte seg etter hvert.

Flere samboerpar med tre eller flere barn

SSB har laget statistikk over samboerpar med minst ett felles barn siden 1989, for barn under 18 år. I denne perioden har antall samboerpar med tre eller flere barn under 18 år økt fra 3 000 til 14 000. Antall ektepar med tre eller flere barn har vært mer stabilt med en topp på 84 000 i 2000, og deretter en nedgang de siste årene til 82 000.

Beskjeden økning av partnerskap

Det var 1 166 registrerte partnerskap med og uten barn i Norge ved inngangen til 2004. Dette er en oppgang på 30 fra året før. Dette er den minste økningen i antall partnere i de siste årene. Andelen partnerskap med barn øker imidlertid. Ved årsskiftet var det 97 par i partnerskap som hadde hjemmeboende barn, og dette er en fordobling på to år.

Om statistikkgrunnlaget

I datagrunnlaget som SSB bruker i familiestatistikken er det ikke mulig å identifisere samboere uten felles barn. Det kan derfor kun lages statistikk for ektepar med og uten hjemmeboende barn og samboere med minst ett felles hjemmeboende barn. Familietyper som ikke inngår i statistikken er enpersonfamilier, samboere uten felles barn og mor/far med barn. Det totale antall personer som tilhører disse familietypene per 1. januar 2004 er 1 583 000.

Barn i familiestatistikken betyr barn som er registrert bosatt hjemme, uansett alder. Familier uten barn er enten faktisk barnløse eller familier der barna har flyttet ut.

Andre kilder

Vil du lese mer om familier, husholdninger og barn kan du gå på våre Internett-sider: http://www.ssb.no/emner/02/01/20/

På disse lenkene kan du lese mer om fødsler , ekteskapsinngåelser og skilsmisser .

Tabeller: