5948_not-searchable
/befolkning/statistikker/familie/arkiv
5948
Flere bor alene
statistikk
2008-04-03T10:00:00.000Z
Befolkning
no
familie, Familier og husholdninger, husholdningstyper (for eksempel aleneboende, par med/uten barn), privathusholdninger, husholdningsstørrelse, husstand, familietyper (for eksempel ektepar med/uten barn, mor/far med barn, samboere med barn), enslige, single, barn, foreldres samlivsform, aleneforeldre, steforeldre, søsken (for eksempel hel-, halv- og stesøsken), enebarn.Barn, familier og husholdninger, Befolkning
false

Familier og husholdninger1. januar 2008

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Flere bor alene

Per 1. januar 2008 var det om lag 2,1 millioner privathusholdninger her i landet. I løpet av de siste 50 årene er antallet husholdninger nær fordoblet, mens folkemengden har økt med om lag en tredel. Dette betyr at vi har hatt en betydelig nedgang i husholdningsstørrelsen.

Personer per privathusholdning. 1960 og 2008

Det er nå flere enn noen gang som bor alene. Nærmere 40 prosent av alle privathusholdninger består i dag av én person. I 1960 var det bare 14 prosent av husholdningene som bestod av én person. Gjennomsnittlig antall personer per husholdning har sunket fra 3,3 ved Folke- og boligtellingen 1960 til 2,2 ved siste årsskifte. Dette viser tall fra den registerbaserte familie- og husholdningsstatistikken.

Flest bor alene i Oslo

Ved årsskiftet var det 163 500 personer i Oslo som bodde alene. Det betyr at 55 prosent av alle privathusholdninger i Oslo nå består av kun én person. Det er store variasjoner mellom bydelene i Oslo. I bydelene St. Hanshaugen og Sagene består over 70 prosent av alle husholdningene av én person. I andre enden av skalaen ligger Stovner og Søndre Nordstrand der husholdningstypen aleneboende utgjør mellom 30 og 40 prosent av husholdningene.

De største husholdningene finner vi nå i Sogn og Fjordane, Rogaland, Akershus samt Møre og Romsdal. Ved Folke- og boligtellingen 1960 var det de tre fylkene i Nord-Norge sammen med Sogn og Fjordane som lå på topp. Den gang var Akershus blant de fylkene som hadde færrest personer per husholdning. Store husholdninger finner vi i dag først og fremst på Sørlandet og Vestlandet og i kommuner som ligger innenfor pendlingsomlandet til de større byene. I bykommunene er husholdningene gjennomgående mindre enn i omlandskommunene, da barnefamilier ofte bosetter seg utenfor byen.

Mange eldre bor alene

Ved årsskiftet var det 827 900 personer som bodde alene her i landet, og de utgjorde 17,6 prosent av alle bosatte i privathusholdninger. Andelen som bor alene er høyest blant de aller eldste. Blant personer 80 år og over bor nærmere 6 av 10 personer alene, mens 1 av 3 bor alene i aldersgruppen 67-79 år. Oppland og Oslo er de to fylkene med høyest andel eldre som bor alene, mens andelen aleneboende eldre er lavest i Akershus og Sogn og Fjordane.

Samboerpar i prosent av alle par, etter fylke. 1. januar 2008

Flest samboerpar i Oslo og nordover

Oslo, Hedmark og Oppland samt fylkene fra Trøndelag og nordover er fylkene der den høyeste andelen av parene er samboere. Sør-Trøndelag og Finnmark ligger høyest med 28 prosent. Lavest andel samboerpar har Agder-fylkene og Rogaland. Vest-Agder ligger lavest med 15 prosent. Ekteskapet holder best stand i kystfylkene fra Vestfold til og med Møre og Romsdal samt i Østfold.

I underkant av 6 prosent av husholdningene består av enslige mødre eller fedre med barn i aldersgruppen 0-17 år (ni av ti er mødre). Finnmark topper statistikken med vel 7 prosent av husholdningene i denne kategorien, mens Sogn og Fjordane ligger lavest med i underkant av 5 prosent.

Om statistikkgrunnlaget

Statistikken er laget ut fra hvor personene var registrert bosatt 1. januar 2008 (formelt bosted). Det betyr blant annet at alle ugifte studenter som er registrert bosatt hos foreldrene, er talt opp i foreldrenes husholdning. I intervjuundersøkelser er det respondenten selv som oppgir sitt faktiske bosted. Erfaringsmessig vil statistikk som er basert på register og formelt bosted i gjennomsnitt gi noe større husholdninger, færre aleneboende og færre samboerpar enn statistikk som er basert på intervjuundersøkelser og faktisk bosted.

Tabeller: