Rapportering for rådyr 2023/2024

Fra og med jaktåret 2023/2024 ble rapporteringen for rådyr lagt om. Tallene ble rapportert til Hjortveiltregisteret, og det har nok vært en underrapportering i en del kommuner. Tallene er ikke sammenlignbare med tidligere årganger, og SSB har valgt ikke å publisere tall for 2023/2024. Tallene er imidlertid publisert på siden til Hjorteviltregisteret: Statistikk - Hjorteviltregisteret. Det vil bli arbeidet med å forbedre rapporteringen for 2024/2025.

Småvilt- og rådyrjakt

Oppdatert: 30. oktober 2024

Neste oppdatering: Foreløpig ikke fastsatt

Ryper felt i jaktåret
Ryper felt i jaktåret
2023-2024
119 610
 
Antall felte småvilt.
Antall felte småvilt.
2023-2024
AntallProsent
Lirype80 290-27
Fjellrype39 320-18
Storfugl5 920-22
Orrfugl11 960-25
Ringdue26 730-17
Stokkand7 0803
Grågås13 3009
Rødrev18 290-7
Standardtegn i tabeller

Om statistikken

Statistikken gir en oversikt over antall felte småvilt, villsvin og rådyr.

Informasjonen under «Om statistikken» ble sist oppdatert 29. oktober 2024.

Småvilt

Viltartene som inngår i statistikken over småviltjakt.

Jaktåret

Ett jaktår går fra og med 1. april til og med 31. mars året etter.

Jegeravgift

Alle som skal jakte i Norge, må betale jegeravgift til Viltfondet. Avgiften gjelder for et jaktår. Avgiften er et vilkår for å utøve jakt, men gir ikke jaktrett på noe område.

Jegerregisteret

Jegerregisteret er et register over personer som har kvalifisert seg til å drive jakt i Norge og gir samtidig en oversikt over hvilke av disse personene som har betalt jegeravgiften. For mer informasjon, se hjemmesiden til jegerregisteret.

Navn: Småvilt-og rådyrjakt.

Emne: Jakt.

Foreløpig ikke fastsatt

Seksjon for Eiendoms-, areal, og primærnæringsstatistikk.

Kommune.

Statistikken publiseres årlig, fem måneder etter at jaktåret er avsluttet.

Ikke relevant

SSB lagrer innsamlede og reviderte data på en sikker måte, i tråd med gjeldende lovverk for databehandling.

SSB kan gi tilgang til datagrunnlaget (avidentifiserte eller anonymiserte mikrodata) som statistikken bygger på, til forskere og til offentlige myndigheter for utarbeiding av statistiske resultater og analyser. Tilgang kan gis etter søknad og på vilkår. Se mer om dette på Tilgang til data fra SSB.

Statistikken over småviltjakt har blitt utarbeidet siden jaktåret 1971/1972. For perioden 1971/1972-1992/1993 bygget statistikken på oppgaver fra et utvalg av jegere som løste viltrygdavgift, senere jegeravgift, for jaktåret. Fra og med jaktåret 1993/1994 ble rapportskjemaet sendt ut sammen med innbetalingskortet for jegeravgiften, og jegerne ble oppfordret til å rapportere. Ettersom det var en frivillig undersøkelse, ble svarprosenten lav, og det ble nødvendig å foreta en supplerende utvalgsundersøkelse blant dem som ikke hadde rapportert innen fristen. For å øke svarprosenten til et tilfredstillende nivå innførte daværende Direktoratet for naturforvaltning (DN) et gebyr for manglende rapportering. Gebyret ble innført med virkning fra jaktåret 2000/2001.

Fra 1927 til 1984 baserte rådyrstatistikken seg først på rapporter fra lensmennene, senere fra kommunale viltnemnder. For perioden 1984/1985 - 2022/2023 følger rådyrstatistikken samme opplegg som for småviltjaktstatistikken. Siden tallene fram til og med jaktåret 1999/2000 er beregnet, er det knyttet en viss usikkerhet til dem. Fra og med jaktåret 2023/2024 blir fellingstallene for rådyr samlet inn av Naturdata , og det har medført noe underrapportering i enkelte kommuner slik at tallene ikke er direkte sammenlignbare med tidligere årganger.

Statistikken blir laget på oppdrag for Miljødirektoratet. Den er et viktig hjelpemiddel i den nasjonale- og lokale vilt forvaltningen. Brukere er sentral og lokal viltforvaltning, forsknings- og utdanningsinstitusjoner, media, interesseorganisasjoner og jegere.

Ingen eksterne brukere har tilgang til statistikk før statistikken er publisert kl. 08.00 på ssb.no etter varsling minst tre måneder før i statistikkalenderen. Dette er et av de viktigste prinsippene i SSB for å sikre lik behandling av brukerne.

Det publiseres tall over jegere på jakt og antall personer som har løst jegeravgiften.

Statistikken utvikles, utarbeides og formidles med hjemmel i lov av 21. juni 2019 nr. 32 om offisiell statistikk og Statistisk sentralbyrå (statistikkloven, lovdata.no).

Statistikken inngår i nasjonalt program for offisiell statistikk, hovedområde Landbruk, fiskeri og akvakultur, delområde Jakt.

Ikke relevant

Populasjonen defineres av Jegerregisteret, og omfatter alle jegere som har betalt jegeravgiften. Analyseenheten er felte småvilt og innsamlingsenhet er jegeren.

Alle som har betalt jegeravgiften for et jaktår, må rapportere for det samme jaktåret.

Hver enkelt jeger rapporterer via Altinn eller på tilsendt papirskjema til Statistisk sentralbyrå. Innsamlingsperioden går fra begynnelsen av januar til ut juli.

Det blir foretatt faste kontroll- og editeringsrutiner av det innkomne materialet. Med editering mener vi kontroll, gransking og endring av data. Rapportene blir kontrollert for absolutte og mulige feil, og slike feil blir rettet. Eksempel på mulige feil er unormalt høye fellingstall og oppgaver for arter utenfor deres vanlige utbredelsesområde. Om nødvendig tas det kontakt med Miljødirektoratet og andre fagfolk for å belyse spesielle forhold.

Antall felt vilt blir summert opp og fordelt på fylke. Fram til og med jaktåret 2022/20223 ble kommunetallene estimert. Dette er beskrevet nærmere i et eget notat .

Ikke relevant

Intervjuere og alle som arbeider i Statistisk sentralbyrå har taushetsplikt. SSB har utnevnt eget personvernombud.

SSB offentliggjør ikke tall som medfører fare for avsløring av enkeltopplysninger om personer.

For å sikre dette benyttes metodene undertrykking og avrunding i denne statistikken.

Mer informasjon finner du i avsnittet ‘Konfidensialitet’ på SSBs side om metoder i offisiell statistikk.

Som følge av endret beregningsrutine er det brudd i tidsserien i 1993/1994, 1999/2000, 2001/2002 og 2023/204. En regner med at bruddene i 1999/2000 og 2001/2002 har hatt marginale utslag for resultatet. Fra og med jaktåret 2023/2024 ble rapporteringen for rådyr lagt om. Tallene ble rapportert til Hjortveiltregisteret, og det har nok vært en underrapportering i en del kommuner. Tallene er ikke sammenlignbare med tidligere årganger, og SSB har valgt ikke å publisere tall for 2023/2024. Tallene er imidlertid publisert på siden til Hjorteviltregisteret. Det vil bli arbeidet med å forbedre rapporteringen for 2024/2025.

Det blir kjørt feilrettingsrutiner som skal fange opp høye verdier, og oppgaver for arter utenfor deres vanlige utbredelsesområde. Disse blir kontrollert og eventuelt rettet. Fram til og med jaktåret 2022/2023 ble kommunetallene beregnet på grunnlag av rapportene fra jegere som har rapportert via Internett. Det vil si at det bare estimeres kommunetall for de kommunene det er rapportert utbytte for via Internett. Hvis det bare er rapportert på papirskjema, kan det derfor forekomme at det er felt småvilt og rådyr i kommuner som ikke blir med i statistikken. I slike tilfeller vil resten av kommunetallene i det aktuelle fylket bli noe overestimert.

Fram til jaktåret 2000/2001 ble utbyttet fra småviltjakten beregnet med ulike statistiske metoder. På fylkesnivå vil det for enkelte være variasjoner som dels kan skyldes de benyttede beregningsrutinene. Det gjelder særlig for arter med liten utbredelse.

Fra og med jaktåret 2001/2002 har svarprosenten kommet så høyt (over 90) at det ikke er foretatt noen beregninger av frafallet. Det er grunn til å tro at andelen jegere uten utbytte eller med lite utbytte er atskillig større blant dem som ikke rapporterer, enn blant dem som har rapportert. Frafallet av felte dyr skulle derfor bli betydelig mindre enn frafallet av jegere som ikke rapporterer, men vi har ikke sikre holdepunkter for å kvantifisere etter dette.

Revisjon er planlagt endring av tall som alt er publisert, for eksempel ved publisering av endelige tall der det tidligere har vært publisert foreløpige tall. Se også SSBs prinsipper for revisjon.

Kontakt