53758_not-searchable
/nasjonalregnskap-og-konjunkturer/statistikker/knri/arkiv
53758
Oppgang i husholdningenes sparing
statistikk
2011-11-22T10:00:00.000Z
Nasjonalregnskap og konjunkturer
no
knri, Nasjonalregnskap, inntekts- og kapitalregnskapet, husholdninger, ideelle organisasjoner, disponibel inntekt, disponibel realinntekt, sparerate, inntekter, utgifter, sparing, FISIM, nettofinansinvestering, aksjeutbytteNasjonalregnskap, Nasjonalregnskap og konjunkturer
false

Nasjonalregnskap, inntekts- og kapitalregnskapet3. kvartal 2011

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Oppgang i husholdningenes sparing

Husholdningenes disponible inntekt økte med 1,0 prosent fra 2. til 3. kvartal 2011, ifølge foreløpige sesongjusterte nasjonalregnskapstall. En svakere vekst i konsumutgiftene medførte at sparingen gikk opp.

Husholdningenes lønnsinntekter etter skatt økte med 0,9 prosent fra 2. til 3. kvartal og var største bidragsyter til veksten i disponibel inntekt. Pensjoner og andre stønader fra offentlig forvaltning, blant annet sykepenger og arbeidsledighetstrygt, økte med 1,3 prosent sesongjustert, og bidro dermed også positivt til veksten i disponibel inntekt. En svak nedgang i renteinntektene og uendrede renteutgifter førte til at netto formuesinntekter gikk noe ned i 3. kvartal sammenlignet med kvartalet før.

Disponibel realinntekt, sesongjustert (2009=100)

Konsumet økte i verdi med 0,3 prosent fra andre til tredje kvartal. Dette er svakere enn inntektsveksten og resulterte i økt sparing sammenlignet med kvartalet før.

Sparingens andel av disponibel inntekt, spareraten, var på 8,3 prosent i 3. kvartal, uten justering for sesongvariasjoner. Det gjøres oppmerksom på at nivåtallene for husholdningene er endret blant annet som følge av en hovedrevisjon av nasjonalregnskapet. Dette gjelder også husholdningenes sparing og sparerate der nivået generelt nå er lavere enn tidligere publisert. Se også boks under.

Begreper og bakgrunnsinformasjon

Disponibel inntekt er lik summen av lønnsinntekter, næringsinntekter, formuesinntekter, offentlige stønader og andre inntekter, fratrukket summen av skatter, formuesutgifter og andre utgifter.

 

Disponibel realinntekt er disponibel inntekt korrigert for prisvekst.

 

Sparing er definert som disponibel inntekt fratrukket konsumutgiftene og korrigert for endringene i husholdningenes netto pensjonsfond.

 

Sparerate er sparingens andel av disponibel inntekt.

Revisjoner

Resultatene fra kvartalsvis institusjonelt sektorregnskap bygger på beregninger der datagrunnlaget er foreløpig. Usikkerheten er størst for det siste kvartalet. Ny informasjon innarbeides fortløpende og vil medføre revisjoner av tidligere publiserte tall. Det kvartalsvise institusjonelle sektorregnskapet avstemmes fortløpende mot kvartalsvis nasjonalregnskap (KNR) . Ved oppdatering av ujusterte serier for de siste kvartalene kan de tilbakegående sesongjusterte seriene endre seg.

 

Det gjøres oppmerksom på at tall bakover er revidert også som følge av en større hovedrevisjon av nasjonalregnskapet. For nærmere omtale av resultater fra og bakgrunn for denne, vennligst se Nasjonalregnskap, institusjonelt sektorregnskap , Nasjonalregnskap eller kommende utgave av Økonomiske analyser nr. 6 2011.

 

Tabeller

Tabeller til publiseringen