84611_not-searchable
/nasjonalregnskap-og-konjunkturer/statistikker/knri/arkiv
84611
Økte inntekter og sparing
statistikk
2012-05-23T10:00:00.000Z
Nasjonalregnskap og konjunkturer
no
knri, Nasjonalregnskap, inntekts- og kapitalregnskapet, husholdninger, ideelle organisasjoner, disponibel inntekt, disponibel realinntekt, sparerate, inntekter, utgifter, sparing, FISIM, nettofinansinvestering, aksjeutbytteNasjonalregnskap, Nasjonalregnskap og konjunkturer
false

Nasjonalregnskap, inntekts- og kapitalregnskapet1. kvartal 2012

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Økte inntekter og sparing

Husholdningssektorens disponible inntekt økte med 2,6 prosent fra 4. kvartal 2011 til 1. kvartal 2012, ifølge sesongjusterte tall.

Disponibel realinntekt, sesongjustert. 2005=100

Husholdningenes viktigste inntektskilde, lønnsinntektene, økte med i 2,6 prosent i 1. kvartal 2012, og var den klart største bidragsyteren til veksten i disponibel inntekt. Det var også en sterk oppgang i utbetalinger av pensjoner fra offentlig forvaltning. Oppgang i formuesutgiftene, og nedgang i formuesinntektene, bidro til å dempe veksten i disponibel inntekt.

Nominelt regnet økte konsumet med 1,8 prosent. Dette er en svakere økning enn veksten i disponibel inntekt, noe som betyr at sparingen i husholdningene var høyere i 1. kvartal 2012 enn i 4. kvartal 2011.

Begreper og bakgrunnsinformasjon

Disponibel inntekt er lik summen av lønnsinntekter, næringsinntekter, formuesinntekter, offentlige stønader og andre inntekter, fratrukket summen av skatter, formuesutgifter og andre utgifter.

 

Disponibel realinntekt er disponibel inntekt korrigert for prisvekst.

 

Sparing er definert som disponibel inntekt fratrukket konsumutgiftene og korrigert for endringene i husholdningenes netto pensjonsfond.

 

Sparerate er sparingens andel av disponibel inntekt.

Revisjoner

Resultatene fra kvartalsvis institusjonelt sektorregnskap bygger på beregninger der datagrunnlaget er foreløpig. Usikkerheten er størst for det siste kvartalet. Ny informasjon innarbeides fortløpende og vil medføre revisjoner av tidligere publiserte tall. Det kvartalsvise institusjonelle sektorregnskapet avstemmes fortløpende mot kvartalsvis nasjonalregnskap (KNR). Ved oppdatering av ujusterte serier for de siste kvartalene kan de tilbakegående sesongjusterte seriene endre seg.

 

Tabeller

Tabeller til publiseringen