Innhold
Publisert:
Du er inne i en arkivert publisering.
God inntektsvekst i husholdningene
Sesongjusterte tall viser at husholdningenes disponible inntekt økte med 2 prosent fra 1. til 2. kvartal 2014. Regnet per innbygger var veksten på 1,7 prosent. Samtidig fortsetter den høye sparingen.
Lønnsinntektene, som er husholdningenes viktigste inntektskilde, økte med 1,8 prosent, eller 1,5 prosent per innbygger. Pensjoner og stønader var 1 prosent høyere i 2. kvartal enn i 1. kvartal, det tilsvarer om lag 1 milliard kroner. I samme periode økte formuesinntektene med 1,8 prosent, hovedsakelig som følge av økte aksjeutbytter. Formuesutgiftene gikk derimot ned for første gang siden 1. kvartal 2010.
Økte inntekter bidro til en disponibel inntekt på rundt 345 milliarder i 2. kvartal, tilsvarende om lag 67 300 kroner per innbygger. Disponibel realinntekt vokste med 1,3 prosent sammenliknet med 1. kvartal. Vekst i folketallet betyr at den disponible realinntekten per innbygger økte med 1 prosent.
De sesongjusterte konsumutgiftene var på om lag 320 milliarder kroner i 2. kvartal, opp 1,1 prosent fra kvartalet før. Sparingen utgjorde nær 34 milliarder kroner, drøyt 3 milliarder kroner mer enn i 1. kvartal. Dette ga en sparerate for den samlede husholdningssektoren på 9,9 prosent i 2. kvartal.
Fortløpende revisjoner av publiserte tall Åpne og lesLukk
Resultatene fra kvartalsvis institusjonelt sektorregnskap bygger på beregninger der datagrunnlaget er foreløpig. Usikkerheten er størst for det siste kvartalet. Ny informasjon innarbeides fortløpende og vil medføre revisjoner av tidligere publiserte tall. Det kvartalsvise institusjonelle sektorregnskapet avstemmes fortløpende mot kvartalsvis nasjonalregnskap (KNR). Kvartalsvis institusjonelt sektorregnskap er imidlertid ikke avstemt mot kvartalsvis nasjonalregnskap for 2013. Dette fører til et lite avvik mellom konsumet i Kvartalsvis nasjonalregnskap og i inntektsregnskapet for dette året.
Planlagte endringer i nasjonalregnskapsstatistikkeneÅpne og lesLukk
I november og desember 2014 publiseres nye reviderte tall for nasjonalregnskapet og tilhørende statistikker. Statistisk sentralbyrå følger internasjonale retningslinjer ved utarbeidelse av nasjonalregnskap og utenlandsstatistikker. Det er kommet nye internasjonale retningslinjer for disse statistikkene. Statistisk sentralbyrå arbeider nå for å implementere endringene, i tillegg til nye kilder for enkelte av statistikkene.
Tilleggsinformasjon
Kontakt
-
Pål Sletten
E-post: pal.sletten@ssb.no
tlf.: 99 29 06 84
-
Nils Amdal
E-post: nils.amdal@ssb.no
tlf.: 91 14 91 46