Innhold
Publisert:
Du er inne i en arkivert publisering.
Miljøgiftutslipp høyere enn antatt
Utslipp til luft av de viktigste tungmetallene (bly, kadmium og kvikksølv) samt PAH (polysykliske aromatiske hydrokarboner) er redusert i løpet av 1990-tallet. Nivået på utslippene i dag er imidlertid høyere enn tidligere beregnet. Det viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå og Statens forurensningstilsyn (SFT).
Norge har gjennom langtransportkonvensjonen forpliktet seg til å redusere utslippene til luft av utvalgte miljøgifter fra nivået i 1990. Regjeringens målsetting, fastsatt i 1997, er å redusere totalutslippene vesentlig innen 2010. Man har imidlertid valgt å bruke 1995 som basisår for vurderinger av denne målsettingen. Statistikken viser at utslippene stort sett er redusert, men reduksjonene er noe mindre enn det tidligere beregninger har vist. SFT har det siste året kvalitetssikret data på utslipp rapportert fra bedriftene. Dette arbeidet har resultert i at det registreres utslipp fra flere bedrifter, men også at utslippstallene fra enkelte bedrifter er høyere enn tidligere rapporteringer har vist. Samtidig er metodene for beregning av utslipp utenom industrien forbedret. Det er derfor utført tilbakeberegninger slik at utslippstall for perioden 1990-1999 er sammenlignbare. Utslipp av kvikksølv og PAH er for første gang inkludert i den utslippsstatistikken SSB utarbeider i samarbeid med SFT.
Bly
Utslipp fra prosessindustrien er den viktigste kilden til utslipp til luft av bly i Norge i dag. Disse utgjorde i 1999 to tredjedeler av totale utslipp. Før 1996 dominerte utslipp fra bruk av blytilsatt bensin. Utslippene av bly er redusert med 97 prosent siden 1990 som følge av utfasing av blybensin. Utslippene fra industrien er redusert med 40 prosent, hovedsakelig som følge av nedleggelse av industribedrifter med høye utslipp. De totale utslippene er redusert med nesten 70 prosent siden 1995. Dagens nivå (1998) på utslippene av bly fra prosessindustrien er mer enn dobbelt så høye som tidligere publisert. Dette skyldes bedre og mer fullstendige rapportering av utslippsdata fra bedriftene.
Kadmium
Utslippene til luft er redusert med 39 prosent siden 1990 og med 5 prosent siden 1995. Den største andelen av utslippene skyldes produksjon av metaller, særlig ferrolegeringer. Nedgangen i utslipp kan forklares med en nedgang i utslipp ved produksjon av sink. Produksjon av sink var den viktigste kilden til utslipp av kadmium tidlig på 1990-tallet. Dagens nivå (1998) på utslippene av kadmium fra prosessindustrien er omtrent dobbelt så høye som tidligere publisert. Dette skyldes bedre og mer fullstendig rapportering av utslippsdata fra bedriftene.
Kvikksølv
Utslippene er redusert med 32 prosent siden 1990, men har økt litt siden 1995. De viktigste kildene til utslipp av kvikksølv er i dag produksjon av ferrolegering, samt forbrenning av ved og treavfall. Tidlig på 90-tallet var også bruk av produkter med kvikksølv viktig (for eksempel kvikksølvtermometre). Nedgangen i utslipp kan hovedsakelig forklares med lavere utslipp fra produksjon av ferrolegeringer, men også utslippene fra bruk av produkter er vesentlig redusert.
PAH
Utslipp til luft av PAH (Polysykliske aromatiske hydrokarboner) i Norge skyldes særlig vedfyring, produksjon av aluminium og transport. Utslippene (beregnet i henhold til norsk standard 9815) er redusert med 6 prosent siden 1990 og 4 prosent siden 1995. Det har vært en nedgang i utslippene fra veitrafikk, på tross av økt trafikk, som følge av avgasskrav til partikler og VOC (flyktige organiske forbindelser). Omfanget av halmbrenning har gått ned på 1990-tallet og dette har ført til en nedgang i disse utslippene, her er imidlertid tallene usikre. Utslipp fra vedfyring har økt. Økt bruk av moderne vedovner vil føre til at disse utslippene vil gå ned i fremtiden. Utslippene fra produksjon av aluminium har vært relativt stabile til tross for en økning i produksjonen, dette skyldes prosessomlegginger.
Statistikken over utslipp til luft av miljøgifter har en høy usikkerhet og kan være ufullstendig, og de publiserte tallene kan derfor bli endret dersom det kommer frem ny kunnskap. Usikkerheten er generelt høyere for 1990 enn for 1999.
Det er også publisert nye tall for utslipp av klimagasser, NOX, SO2, NH3, NMVOC, CO, og partikler.
Statistikken publiseres nå sammen med Utslipp til luft.
Kontakt
-
SSBs informasjonstjeneste
E-post: informasjon@ssb.no
tlf.: 21 09 46 42