Innhold
Publisert:
Du er inne i en arkivert publisering.
Utslipp av miljøgifter betydelig redusert
Utslipp til luft av mange miljøgifter er blitt redusert mye siden 1995, i tråd med nasjonale mål og internasjonale forpliktelser. Nedgangen fortsatte fra 2004 til 2005 for de fleste tungmetaller, dioksiner og svevestøv. Utslippene av PAH økte imidlertid igjen siste år.
Det viser beregninger av utslipp til luft for perioden 1990-2005 som Statistisk sentralbyrå (SSB) har gjort i samarbeid med Statens forurensningstilsyn (SFT).
Nedgangen siden 1995 skyldes først og fremst utslippsreduksjoner innen industri og bergverk. Reduksjonen skyldes både rensetiltak, prosessomlegging og lavere aktivitet i en del næringer. I tillegg har utslippene av bly fra veitrafikk gått dramatisk ned fra 1990 til 1997 på grunn av utfasing av blyholdig bensin. Det har vært mindre variasjon de siste årene blant annet fordi vedfyring og veitrafikk bidrar til en større andel av de totale utslippene enn de gjorde i 1995.
Svingningene i utslippsnivåene de siste par årene kan være påvirket av måleusikkerhet.
Stortinget har vedtatt nasjonale mål om vesentlig reduksjon av utslippene av prioriterte miljøgifter innen 2010, i forhold til 1995, Stortingsmelding 14 (2006-2007). Stortingsmeldingen inneholder en liste over 25 prioriterte stoffer/stoffgrupper der utslipp skal stanses eller reduseres vesentlig, det vil si fra 50 til 90 prosent. Reduksjonen skal omfatte utslipp til både luft, vann og jord av disse miljøgiftene. Det er ikke tallfestet spesifikke reduksjonsmål for utslipp til luft. Tallene som presenteres i denne artikkelen gjelder bare utslipp til luft. Internasjonalt har Norge forpliktet seg til å redusere utslippene til luft av utvalgte miljøgifter i forhold til nivået i 1990. Ulike protokoller under konvensjonen for langtransportert forurensning (CLRTAP), blant annet Århusprotokollen, dekker en rekke utslippskomponenter med regionale effekter. Århusprotokollen inneholder spesifikke forpliktelser for reduksjon av de organiske miljøgiftene PAH og dioksiner samt tungmetallene bly, kadmium og kvikksølv. For kobber, krom og arsen er det ikke konkrete utslippsforpliktelser, men konvensjonen inneholder krav om utslippsrapporterting også for disse tre komponentene. |
Kvikksølvutslippene redusert med mer enn 20 prosent siden 1995
I 2005 var de nasjonale utslippene av kvikksølv til luft om lag 21 prosent mindre enn i 1995. Nedgangen kan hovedsakelig forklares med reduserte utslipp fra produksjon av ferrolegeringer, nedleggelse av en kjemisk bedrift, samt bedre rensing ved avfallsforbrenningsanlegg. Utslipp fra bruk av produkter (for eksempel kvikksølvtermometre) er også vesentlig redusert. Nedgangen blir oppveid av at utslipp fra bruk av dieselbiler har økt med 57 prosent siden 1995.
I 2005 ble det sluppet ut 693 kg kvikksølv til atmosfæren. Utslippene fra veitrafikk har økt med 8 prosent siste år, på grunn av økt bruk av dieselbiler. Utslippene fra metallproduksjon var lavere i 2005 enn i 2004 som følge av variasjoner i kvikksølvinnholdet i råmaterialene. Dette har ført til at de totale utslippene av kvikksølv var 2 prosent lavere enn året før.
Prosessutslipp fra industrien stod i 2005 for ca 35 prosent av kvikksølvutslippene, utslipp fra veitrafikk, innenriks sjøfart og annen mobil forbrenning stod for 26 prosent, mens avfallsforbrenning utgjorde 11 prosent. Utslipp fra vedfyring i husholdningene og fyring i industrien bidro med 15 prosent, mens utslipp fra bruk av produkter stod for 7 prosent.
Norske miljøvernmyndigheter arbeider for et strengere internasjonalt regelverk for å hindre utslipp av kvikksølv. Langtransportert kvikksølv som kommer med luft fra Asia, Nord-Amerika og Europa er et alvorlig miljøproblem i Arktis. Det er som tidligere nevnt fastsatt et nasjonalt mål om å redusere utslippene av kvikksølv vesentlig innen 2010 sett i forhold til 1995-nivået.
Høyere utslipp av PAH
Av stoffene på miljøvernmyndighetenes prioriteringsliste er det utslipp av PAH som har økt mest. Utslippene er nå 17 prosent høyere enn i 1995. I 2005 ble det sluppet ut 160 tonn polysykliske aromatiske hydrokarboner (PAH), 12 prosent mer enn i 2004. Utslippene stammet hovedsakelig fra aluminiumsproduksjon og vedfyring. Økningen fra 2004 til 2005 skyldes økte utslipp fra aluminiumsproduksjon. Utslipp av PAH fra vedfyring i husholdningene har økt med 22 prosent siden 1995, og vedfyring bidro i 2005 med over 30 prosent av totalutslippene.
Utslipp av svevestøv går ned
I 2005 ble det sluppet ut 56 300 tonn svevestøv (PM1 0) til luft. Dette er 5 prosent mindre enn i 2004. Nesten to tredeler, eller 35 400 tonn stammet fra vedfyring, mens prosessutslipp fra industri og bergverk bidro med 20 prosent. Utslipp av svevestøv til luft er redusert med 17 prosent siden 1995.
Utslipp av svevestøv fra vedfyring
En av årsakene til de høye utslippene fra vedfyring er at mye av veden blir brent i gamle, forurensende ovner (produsert før 1998). I 2005 ble 63 prosent av veden ble brent gamle ovner. Dette viser en undersøkelse som Statistisk sentralbyrå (SSB) har gjort på oppdrag fra Norges vassdrags- og energidirektorat, Landbruks- og matdepartementet og Statens forurensningstilsyn. Tester i laboratorium tyder på at gamle ovner i gjennomsnitt slipper ut 5-6 ganger så mye svevestøv som nye rentbrennende. 34 prosent av veden brennes nå i rentbrennede ovner (ovner produsert etter 1998), dette er en økning på 16 prosentpoeng siden 2002. |
Lokal luftforurensning
Utslipp av stoffer som svevestøv (PM1 0) og nitrogenoksider (NOX) bidrar til dårlig luftkvalitet mange steder i Norge. Svevestøvutslippene domineres av vedfyring, eksos og asfaltslitasje i de fleste områder av Norge. Utslipp og lokal luftkvalitet Det er viktig å merke seg forskjellen mellom utslipp til luft og lokal luftkvalitet. Tallene som presenteres her gjelder utslipp til luft, det vil si den mengden svevestøv som kommer ut fra pipa, eksosrøret eller lignende. Ulike utslippskilder gir ulikt bidrag til konsentrasjonen av skadelige stoffer i uteluft. Konsentrasjon av gassene/partiklene er viktig når det skal vurderes om gassene/partiklene er farlige for mennesker å puste inn. I konsentrasjonsberegninger blir det tatt hensyn til at utslipp fra vedfyring slippes ut høyere over bakken enn for eksempel eksos fra bilene og oppvirvling av piggdekkstøv. Slik fortynnes som regel vedfyringsutslipp mer før vi puster det inn. Derfor er ofte ett tonn svevestøv fra vedfyring mindre viktig for konsentrasjonen ved bakkenivå enn ett tonn fra eksos og piggdekkstøv, fordi sistnevnte oppstår i en høyde der menneskene oppholder seg. |
Om usikkerhet i tallene
Tallene er beregnet av Statistisk sentralbyrå i samarbeid med Statens forurensingstilsyn (SFT). Utslippsdataene er basert på målinger fra store industribedrifter og avfallsanlegg samt beregninger SSB har gjort for resterende utslippskilder med utgangspunkt i produksjonstall eller energiforbruk og utslippsfaktorer. Utslippene er beregnet for alle kjente kilder hvor aktivitetsdata og utslippsfaktorer foreligger.
Det er generelt knyttet stor usikkerhet til utslipp av miljøgifter, først og fremst av måletekniske årsaker. Nivået på utslippstall som er rapportert inn til SFT kan variere fra år til år uten at dette nødvendigvis skyldes reelle endringer i utslippene. SSB har i samarbeid med SFT måttet revidere tallene og vurdere i hvert enkelt tilfelle om det er sannsynlig at en endring er reell eller om den skyldes måleusikkerhet. I tillegg til disse usikkerhetene, har det ofte vært mangelfulle data rapportert fra bedriftene tilbake i tid. Tilbakeberegningene er derfor nødvendigvis basert på en del antagelser.
Tilbakeberegninger
I henhold til retningslinjer for utslippsrapportering, skal utslipp beregnes på nytt, hvis det foreligger ny kunnskap om utslippsfaktorer eller nye forbedrede beregningsmetoder, som for eksempel at nye kilder blir inkludert i utslippsregnskapet. Nye beregninger skal gjøres konsistent for hele tidsserien. Som en følge av at det hvert eneste år gjøres enkelte slike forbedringer i beregningene, publiserer SSB og SFT årlig nye tall helt tilbake til 1990. Det er gjort mindre endringer for de flere av utslippskomponentene.
Dokumentasjon av det norske utslippsregnskapet
SSB publiserer årlig en engelsk rapport som dokumenterer det norske utslippsregnskapet. Rapporten beskriver metoder som er brukt, dokumenterer valg av aktivitetsdata og datakilder og hvilke utslippsfaktorer som blir brukt. Usikkerhetsberegninger og kvalitetskontroller for å sikre gode nok data og er også dokumentert i rapporten. Rapporten vil bli brukt som underlag til de årlige rapportene som sendes med Norges rapporterte tall for utslipp av klimagasser til FNs Klimakonvensjon (UNFCCC), og vil derfor jevnlig bli ajourført. Last ned gjeldende utgave av rapporten her .
På Internett-sidene til Miljøstatus i Norge finnes kan man lese om helse- og miljøeffekter av tungmetaller og organiske miljøgifter.
Andre artikler publisert i dag
Må redusere NOX-utslippene med 21 prosent
Midlertidig nedgang i klimagassutslipp
Les mer:
Om utslippsregnskapet og usikkerheter i publikasjonen NOS Utslipp til luft 1973-2003
Temaside om klima og luftforurensning
Nasjonale utslipp av prioriterte miljøgifter i 1995 og 2003
Flere tall i Statistikkbanken
Tabeller:
Statistikken publiseres nå sammen med Utslipp til luft.
Kontakt
-
SSBs informasjonstjeneste
E-post: informasjon@ssb.no
tlf.: 21 09 46 42