Samfunnsspeilet: 4/2013
I denne utgaven kan du lese om store forskjeller i levealder i Oslo, utsiktene for unge sosialhjelpmottakere i arbeidslivet, og om de nordiske velferdsstatene – hvilke utfordringer venter, og skiller de seg nevneverdig fra andre europeiske land sine?
Artikler
-
På jakt etter felles indikatorer for velferd
De nordiske landene peker seg ikke ut ved å bruke en spesielt høy andel av bruttonasjonalproduktet til å dekke befolkningens sosiale behov. Velferdsordningene er organisert noe ulikt fra land til land, men den største utfordringen er felles: økende levealder og lave fødselstall.
-
Er det arbeid til alle i Norden?
I Europa er Norden den regionen som har høyest sysselsetting. Finland, som har den laveste sysselsettingen i Norden, har også høyest andel marginaliserte og ekskluderte fra arbeidsmarkedet. I Norge og Danmark er det derimot en høyere andel uføre.
-
Mange har god helse, færrest i Finland
Mange i Norden, færrest i Finland, mener at de har god helse. Utdanningsnivået er også viktig: Med svekket helse og lite utdanning er det mer sannsynlig at man er mindre yrkesaktiv enn om man hadde høy utdanning.
-
Fortsatt store forskjeller i levealder i Oslo
Det er store forskjeller i forventet levealder mellom bydelene i Oslo, og størst er de blant menn. Forskjellen i menns levealder bydelene imellom gikk likevel ned fra 10,7 til 8,8 år i perioden 2000-2011.
-
Sosialhjelp og arbeid – best utsikter for unge
Over 40 prosent av 18-24-åringene som mottok sosialhjelp i 2008, hadde noe arbeid samme år. Blant 45-66-åringer var andelen under 20 prosent. Utsiktene til å få jobb for dem som slutter med sosialhjelp, er best for unge.
-
To ruvende skikkelser i norsk statistikk
I september i år kunne Statistisk sentralbyrå markere jubileer for to av sine tidligere direktører: Anders Nicolai Kiær og Petter Jakob Bjerve har til sammen ledet SSB i halvparten av institusjonens 137-årige historie.
Oversikt over bidragsytere til Samfunnsspeilet
Gå til Forfatteroversikt
Artikler i tidsskrifter kan ikke uten videre tas som uttrykk for Statistisk sentralbyrås oppfatning.
Ved bruk av stoff fra tidsskriftet, oppgi kilde: Samfunnsspeilet/Statistisk sentralbyrå.