21979_not-searchable
/transport-og-reiseliv/statistikker/sthotell/arkiv
21979
Rekordomsetning for hoteller og restauranter
statistikk
2006-05-22T10:00:00.000Z
Transport og reiseliv
no
sthotell, Overnattings- og serveringsvirksomhet, strukturstatistikk, hoteller, restauranter, kaféer, catering, kantiner, vandrerhjem, campingplasser, barer, omsetning, sysselsatte, driftsregnskap, investeringer, lønnskostnader, foretak, bedrifterReiseliv, Transport og reiseliv
false

Overnattings- og serveringsvirksomhet, strukturstatistikk2004, endelige tall

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Rekordomsetning for hoteller og restauranter

Hoteller og restauranter omsatte for 42,9 milliarder kroner i 2004. Det er en økning på 900 millioner kroner fra 2003, og den høyeste omsetningen noen gang.

11 221 bedrifter var registrert innenfor hotell- og restaurantnæringen i 2004, 116 færre enn året før. Nesten alle deler av næringen gjorde det bra økonomisk, og satte omsetningsrekord med en samlet omsetning på 42,9 milliarder kroner, 2 prosent mer enn året før.

Restaurantene har størst omsetning

Restauranter, kafeer, gatekjøkken og lignende sto for om lag 47 prosent av den totale omsetningen i næringen. I 2004 omsatte restaurantene for 20,2 milliarder kroner. Det er en økning på nesten 300 millioner kroner fra 2003. Av undergruppene var det kun kantine- og cateringvirksomheten som opplevde en nedgang i omsetning fra 2003 til 2004.

Vekst for hotellene

Det ble lagt igjen 14,8 milliarder kroner hos hotellene i 2004. Dette er nesten 500 millioner kroner mer enn i 2003. Tall fra overnattingsstatistikken viser at hotellene hadde 5 prosent flere overnattinger i 2004 enn i 2003.

Omsetning etter region. Bedrift. 2004. Prosent

Omsetning i hotell- og restaurantvirksomheten. 2002-2004. Millioner kroner

Økte marginer

Verdiskapningen målt i bearbeidingsverdi økte med 668 millioner kroner fra 2003 til 2004. Hotellene bidro mest til denne økningen med en vekst på nesten 500 millioner, dette tilsvarer en økning på over 8 prosent. Årsaken til verdiskapningen i denne næringen er at bedriftene har opplevd større driftsmarginer; driftsinntektene har økt mer enn driftskostnadene.

30 prosent av omsetningen i Oslo og Akershus

Av de 42,9 milliarder kronene næringen omsatte for sto hotellene og restaurantene i Oslo og Akershus for 13,2 av dem. Det vil si at nærmere hver tredje krone brukt på hotell- og restauranttjenester ble lagt igjen i disse to fylkene. Selv om omsetningen er høy i disse fylkene er det ikke gitt at bedriftenes lønnsomhet er tilsvarende. For eksempel er lønnskostnadene i disse fylkene høyere enn ellers i landet. Mens lønnskostnaden per sysselsatt i gjennomsnitt er på 176 000 kroner totalt i Norge, ligger denne på over 191 000 i Oslo og Akershus.

Bedrift og foretak

Tallene for foretak vil som regel vise andre verdier enn tallene for bedrifter. Årsaken er at foretak som er registrert med hovedaktivitet i en næring godt kan ha bedrifter med virksomhet i andre næringer.

Sammenlignet med tidligere år

Metoden for innhenting av sysselsetting er endret. F.o.m. 2004 innhentes sysselsetting direkte fra Arbeidsgiver-/arbeidstakerregisteret (A/A-registeret), tidligere ble sysselsetting innhentet gjennom en kombinasjon av skjema og A/A-registeret. Omleggingen gjør det vanskelig å sammenligne sysselsetting mellom årene 2003 og 2004.

Mer om dette og andre definisjoner finnes i "Om statistikken".

Tabeller: