Innhold
Publisert:
Du er inne i en arkivert publisering.
Moderat vekst i verdiskaping i 2008
Verdiskapingen innenfor overnattings- og serveringsvirksomheten, målt i bearbeidingsverdi, økte med 6,8 prosent fra 2007 til 2008. Økningen tilsvarte en oppgang på nærmere 1,6 milliarder kroner og en total verdiskaping på om lag 25 milliarder kroner i 2008.
Etter en lang periode med sterk vekst, særlig i 2007, var veksten i verdiskapingen i 2008 mer moderat. Verdiskapingen i overnattings- og serveringsbedriftene, målt i bearbeidingsverdi, var på henholdsvis 9,7 og 14,9 milliarder kroner i 2008. SSBs omsetningsindeks for 4. kvartal 2008 viste en avtakende vekst for næringen, dette kan ha vært en mulig konsekvens av finanskrisen.
Moderat vekst for overnattingsbedriftene
Hotellvirksomhet er største næringshovedgruppe og står for over 90 prosent av samlet verdiskaping innenfor overnattingsnæringen. Hotellene omsatte for 19,9 milliard kroner i 2008, en økning på 5,7 prosent fra 2007. Omsetningsveksten skyldtes hovedsakelig prisveksten. Dette bekreftes av tall fra SSBs overnattingsstatistikk , ettersom antall overnattinger ved hotellene gikk ned fra 2007 til 2008. Alle næringshovedgrupper innenfor overnattingsnæringen kan ikke vise til like gode tall i 2008. Drift av vandrerhjem, ferieleiligheter og annen overnatting hadde en nedgang i både verdiskaping og omsetning. Dette bidrar til at 2008 var et mer moderat år for hele overnattingsnæringen.
Mindre sysselsetting, men god økonomi i serveringsbedriftene
Innenfor serveringsnæringen var verdiskapingen og omsetningsveksten sterkere, tross redusert sysselsetting i 2008. Restaurantvirksomheten sysselsatte om lag 1 500 færre personer i 2008 enn i 2007 og sto for den største nedgangen i sysselsettingen. Samtidig sto restaurantvirksomheten for 67,8 prosent av samlet verdiskaping innenfor serveringsnæringen, og omsatte for 25,6 milliard kroner i 2008.
Alle næringshovedgrupper innenfor serveringsnæringen hadde økt verdiskaping og omsetning i 2008, men i varierende grad. Innenfor næringshovedgrupper som hovedsakelig serverer drikkevarer var det mindre vekst enn i de som hovedsakelig serverer mat.
Bedre lønnsomhet i bykommunene
Bedriftene innenfor overnattings- og serveringsvirksomhet i de seks største bykommunene (Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Kristiansand og Tromsø) hadde en verdiskaping, målt i bearbeidingsverdi, på henholdsvis 3,3 og 7,2 milliarder kroner. Bedriftene i de utvalgte bykommunene sto dermed for 34,0 og 48,2 prosent av samlet verdiskaping innenfor overnatting og serveringsnæringen i 2008. Storbykommunene hadde bedre samlet driftsmargin enn for hele landet både innenfor overnattings- og serveringsnæringen. Hotellvirksomheten i alle storbykommunene hadde bedre lønnsomhet enn restaurantvirksomheten. Hotellvirksomheten og restaurantvirksomheten i Stavanger oppnådde en driftmargin på henholdsvis 14,1 og 5,2 prosent, høyest av storbykommunene. Hovedstaden sysselsatte flest og hadde en driftsmargin på 7,9 prosent i hotellvirksomheten og 3,1 prosent i restaurantvirksomheten.
ForetakstallStrukturstatistikk publiseres med både bedrifter og foretak som statistisk enhet. Tallene for foretak vil som regel være forskjellige fra tallene for bedrifter. Årsaken er at foretak som er registrert med hovedaktivitet i en næring, kan ha bedrifter med virksomhet i andre næringer. Dette er nærmere beskrevet i "Om statistikken". |
Viktig melding: Overgang til ny næringsklassifiseringFra januar 2009 brukes ny versjon av norsk standard for næringsgruppering (SN-2007) - en nomenklatur for klassifisering av bedrifter og foretak i ulike næringer. Næringer på det mest detaljerte næringsnivået er ikke er direkte sammenlignbare med tidligere år. Her finner du generell informasjon om overgang til ny standard. |
Tabeller:
- Tabell 1 Overnattings- og serveringsvirksomhet. Hovedtall, etter næringsundergruppe. Bedrifter. 2007-2008
- Tabell 2 Overnattings- og serveringsvirksomhet. Hovedtall, etter sysselsettingsgruppe og næringshovedgruppe. Bedrifter. 2008
- Tabell 3 Overnattings- og serveringsvirksomhet. Hovedtall, etter næringsundergruppe. Foretak. 2007-2008
- Tabell 4 Overnattings- og serveringsvirksomhet. Hovedtall, etter sysselsettingsgruppe og næringshovedgruppe. Foretak. 2008
- Tabell 5 55 Overnattingsvirksomhet. Hovedtall, etter fylke. Bedrifter. 2008
- Tabell 6 56 Serveringsvirksomhet. Hovedtall, etter fylke. Bedrifter. 2008
- Tabell 7 Overnattings- og serveringsvirksomhet. Hovedtall, utvalgte kommuner. Bedrifter. 2008
Statistikken publiseres nå som Næringenes økonomiske utvikling.
Kontakt
-
SSBs informasjonstjeneste
E-post: informasjon@ssb.no
tlf.: 21 09 46 42