Innhold
Publisert:
Du er inne i en arkivert publisering.
Kvinner og menn velger ulike fagfelt
Kvinner og menn velger ulike fag når de går på AMO-kurs, folkehøgskoler eller i private utdanningsinstitusjoner . Blant menn er naturvitenskaplige fag, håndverksfag og tekniske fag mest populært. Flest kvinner velger humanistiske og estetiske fag.
I alt er det registrert i overkant av 5 800 elever i folkehøgskoler i Norge per 1. oktober 2001. Antall elever i arbeidsmarkedskurs er rundt 6 500, og elevtallet innenfor annen videregående utdanning er litt over 10 200 (dette omfatter hovedsakelig private utdanningsinstitusjoner).
Endelige tall fra 1. oktober 2000 viser at det har vært små endringer i elevtallet for folkehøgskolenes del. Fra 2000 til 2001 har det bare vært en liten økning i elevtallet på 2 prosent. Når det gjelder arbeidsmarkedskursene er det en nedgang i antall elever på 20 prosent, og i annen videregående utdanning er det registrert en nedgang på omtrent 2 400 elever. Dette tilsvarer en reduksjon på i underkant av 20 prosent.
Kvinner og menn velger ulikt
Det er forskjell på kvinner og menn når det gjelder valg av fagområder. 41 prosent av kvinnene innenfor annen videregående utdanning velger fag innenfor humanistiske og estetiske fag. Innenfor dette fagområdet er kvinneandelen 69 prosent. Blant menn er fagfeltet naturvitenskapelige fag, håndverksfag og tekniske fag mest populært. 37 prosent av mennene har valgt dette fagfeltet. Humanistiske og estetiske fag velges av 26 prosent av mennene.
Innenfor arbeidsmarkedskursene er det fagfeltet naturvitenskapelige fag, håndverksfag og tekniske fag som har flest deltakere. Av de 2 500 som velger dette, er nesten 1 600 menn. De utgjør over halvparten av alle menn på arbeidsmarkedskurs. . Det er større spredning i kvinnenes valg av fagfelt. Det er en jevn fordeling mellom allmenne fag, naturvitenskapelige fag, håndverksfag og tekniske fag, økonomiske og administrative fag og helse-, sosial- og idrettsfag.
91 prosent av elevene som er registrert under annen videregående utdanning, går i private utdanningsinstitusjoner. Oslo er det fylket med flest elever innenfor slike opplæringstilbud. Oslos andel er 18 prosent, hvorav 94 prosent av elevene får opplæring i private institusjoner.
De fleste folkehøgskolene er også private og omfatter 87 prosent av elevene i dette skoleslaget. Hordaland er det fylket som har flest antall elever i folkehøgskoler - 544 elever. Akershus kommer som nummer to med 479 elever og Møre og Romsdal som nummer tre med 426 elever. Finnmark har færrest elever innenfor dette skoleslaget med 113 elever .
Flest kvinner blant elevene i folkehøgskolene
Kvinneandelen ved folkehøgskolene er stor. 63 prosent av elevene er kvinner. Flertallet av elevene på folkehøgskolene befinner seg i aldersgruppen 19-24 år. Her utgjør kvinnene 68 prosent av elevene.
66 prosent av de som deltar på arbeidsmarkedskurs er over 30 år. Totalt sett er det en liten overvekt av kvinner som deltar på kursene. Forholdet kvinner-menn er 53 mot 47 prosent. Kvinneandelen er størst i gruppen over 30 år, der den er 57 prosent.
Under annen videregående utdanning finner vi også flest elever i aldersgruppen 19-24 år, i overkant av 5 000 elever. Dette tilsvarer 53 prosent av elevene. Dette er flere enn i aldersgruppen 25-29 år og over 30 år til sammen. I aldersgruppen 19-24 år utgjør kvinnene 56 prosent. Totalt utgjør kvinnene 58 prosent av elevene.
Elevene ved folkehøgskoler har høyt utdannede foreldre
Ved å se på foreldrenes utdanningsnivå, og å ta utgangspunkt i den av foreldrene som har høyest utdanningsnivå, kan en sammenlikne elevenes sosiale bakgrunn. Tallene viser at elevene ved folkehøgskolene har høy sosial bakgrunn sammenliknet med elever ved arbeidsmarkedskursene og i annen videregående utdanning. 51 prosent av elevene i folkehøgskolene, der vi har opplysninger om foreldrenes utdanningsbakgrunn, har foreldre med universitets- eller høgskoleutdanning. Tilsvarende tall for elever i annen videregående utdanning er 37 prosent, og for personer i arbeidsmarkedskurs 13 prosent. Andelen elever i folkehøgskolene med foreldre som har utdanning på videregående-skole-nivå, er 46 prosent, mens bare 3 prosent av elevene har foreldre med grunnskoleutdanning som høyeste fullført utdanning. For arbeidsmarkedskurs er prosentandelene 57 på videregående-skole-nivå og 30 på grunnskolenivå. Og for annen videregående utdanning henholdsvis 54 og 9 prosent.
Mange med minoritetsspråklig bakgrunn på arbeidsmarkedskurs
Over tredjeparten av elevene på arbeidsmarkedskurs (38 prosent) har minoritetsspråklig bakgrunn. 54 prosent av disse er kvinner.
Av de til sammen over 10 000 elevene i annen videregående utdanning er det bare 6 prosent med minoritetsspråklig bakgrunn.
Elever med minoritetsspråklig bakgrunn velger også i liten grad folkehøgskoler som utdanningsalternativ. Bare 3 prosent av elevene i folkehøgskolene per 1. oktober 2001, er elever med minoritetsspråklig bakgrunn.
Tabeller:
- Tabell 1 Elever i annen videregående utdanning, etter kjønn, fagfelt og heltid/deltid. 1. oktober 2001. Foreløpige tall
- Tabell 2 Elever på arbeidsmarkedskurs, etter kjønn og fagfelt. 1. oktober 2001. Foreløpige tall
- Tabell 3 Elever i annen videregående utdanning, folkehøgskoler og arbeidsmarkedskurs etter eierforhold og bostedsfylke. 1. oktober 2001. Foreløpige tall
- Tabell 4 Elever i annen videregående utdanning, folkehøgskoler og arbeidsmarkedskurs etter foreldrenes utdanningsnivå og kjønn. 1. oktober 2001. I alt og prosent. Foreløpige tall
- Tabell 5 Elever i annen videregående utdanning, folkehøgskoler og AMO-kurs etter minoritetspråklig bakgrunn. 1. oktober 2001. I alt og prosent. Foreløpige tall
- Tabell 6 Elever i annen videregående utdanning , etter alder og kjønn. 1. oktober 2001. Foreløpige tall
- Tabell 7 Elever i annen videregående utdanning og AMO-kurs, etter kjønn og fagfelt. 1. oktober 2001. Foreløpige tall
- Tabell 8 Avsluttet i annen videregående utdanning, etter kjønn og fagfelt. Prosent. 1. oktober 2001. Foreløpige tall
Statistikken publiseres nå sammen med Videregående opplæring og annen videregående utdanning.
Kontakt
-
SSBs informasjonstjeneste
E-post: informasjon@ssb.no
tlf.: 21 09 46 42