19285_not-searchable
/nasjonalregnskap-og-konjunkturer/statistikker/turismesat/arkiv
19285
Turistene brukte 76 milliarder i fjor
statistikk
2004-10-15T10:00:00.000Z
Nasjonalregnskap og konjunkturer;Transport og reiseliv
no
turismesat, Satellittregnskap for turisme, turistkonsum, reiselivsnæringer (for eksempel hotell- og restaurantvirksomhet, reisebyråer, bilutleie), utenlandske turister, norske turister, forretningsreiser, reiselivstjenester, sysselsatte, bruttoinvesteringer, bruttoproduktNasjonalregnskap, Reiseliv, Nasjonalregnskap og konjunkturer, Transport og reiseliv
false

Satellittregnskap for turisme1996-2003

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Turistene brukte 76 milliarder i fjor

Norske og utenlandske turister brukte 76 milliarder kroner i Norge i fjor. De to siste årene har det vært en svak nedgang i de samlede forbruksutgiftene. Aktiviteten i reiselivsnæringen viser små endringer.

Norske turister stod for nesten halvparten av samlet turistkonsum, med et forbruk på 37 milliarder kroner i forbindelse med reiser i Norge i 2003. Tilsvarende hadde utenlandske turister et samlet forbruk på 22 milliarder, og norske næringers utgifter til forretningsreiser var nesten 17 milliarder. Sammenlignet med tallene for 2000 er det kun norske husholdninger som har vist en svak økning i turistkonsumet.

Forbruk av varer og tjenester

Satellittregnskap for turisme er et regnskap som bygger på nasjonalregnskapet. Her presenteres endelige tall for 2001 og foreløpige tall for 2002 og 2003.

Turistkonsumet verdsettes i løpende priser og avspeiler derfor endringer i både pris og volum. De foreløpige tallene viser en svak nedgang i samlet turistkonsum de siste to årene. Reduserte transportutgifter forklarer mesteparten av nedgangen i turistkonsumet, spesielt gjelder dette lavere utgifter til flytransport.

Turistene etterspør en rekke ulike varer og tjenester. Samlet sett var 70 prosent av forbruket utgifter til varer og tjenester som er klassifisert som reiselivsprodukter. Reiselivsprodukter er produkter som er typiske for reiselivsnæringene og som er særlig relevante i reiselivssammenheng. Andelen av totale utgifter som dekker de typiske reiselivsproduktene har sunket noe de siste årene.

Reiselivsnæringene

Sett i forhold til andre næringer har reiselivsnæringenes andel av norsk produksjon ligget rundt 5,5 prosent gjennom 1990-tallet og er nå nede i 5 prosent. Tallene i faste priser viser at nedgangen avspeiler nedgang i aktivitet for reiselivsnæringene sett under ett, men utviklingen varierer mellom de ulike næringer.

Bruttoproduktet i reiselivsnæringene viser en svak vekst i løpende priser gjennom hele perioden. Sett i forhold til bruttonasjonalproduktet (BNP) er reiselivsnæringenes andel i underkant av 4 prosent. Målt i faste priser er andelen tilsvarende 3,7 prosent.

Målt i antall normalårsverk sysselsatte reiselivsnæringene i alt 125 800 personer i 2003. Tallet omfatter både lønnstakere og selvstendig næringsdrivende. Reiselivsnæringenes andel av sysselsetting i alt har avtatt noe de siste årene og var i 2003 på 6,4 prosent.

Tabeller: