19281_not-searchable
/nasjonalregnskap-og-konjunkturer/statistikker/turismesat/arkiv
19281
Turistkonsum på 90 milliarder
statistikk
2006-12-19T10:00:00.000Z
Nasjonalregnskap og konjunkturer;Transport og reiseliv
no
turismesat, Satellittregnskap for turisme, turistkonsum, reiselivsnæringer (for eksempel hotell- og restaurantvirksomhet, reisebyråer, bilutleie), utenlandske turister, norske turister, forretningsreiser, reiselivstjenester, sysselsatte, bruttoinvesteringer, bruttoproduktNasjonalregnskap, Reiseliv, Nasjonalregnskap og konjunkturer, Transport og reiseliv
false

Satellittregnskap for turisme2004-2005

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Turistkonsum på 90 milliarder

Norske og utenlandske turister la igjen i underkant av 90 milliarder i Norge i fjor, viser foreløpige tall. Dette er 4,2 milliarder, eller 5 prosent, mer enn i 2004.

Passasjertransporttjenester utgjorde 30 prosent av det samlede turistkonsumet i 2005, en like stor andel som i 2004. Flyreiser utgjorde to tredjedeler av transporttjenestene. Forretningsreisende konsumerte klart mest av disse.

En annen stor konsumgruppe er serveringstjenester med en andel på 15 prosent av turistkonsumet. Andelen har økt svakt fra 2004. Norske og utenlandske turister la igjen om lag 5 milliarder hver på serveringstjenester, mens forretningsreisende la igjen halvparten så mye.

Norske husholdninger økte sitt turistkonsum fra vel 41 milliarder i 2004 til om lag 43 milliarder i 2005. Utenlandske turister brukte til sammenligning 26,4 milliarder kroner i Norge, mens forretningsreisende brukte nærmere 18 milliarder.

Konsumet av såkalte reiselivstjenester økte med 3,4 milliarder kroner i fjor. Reiselivstjenester er tjenester som er typiske for reiselivsnæringene, og som er særlig relevante i reiselivssammenheng. Dette er blant annet overnattings-, serverings- og transporttjenester. Over halvparten av turistenes forbruk omfatter disse tjenestene.

Produksjonsvekst i reiselivsnæringene totalt

Samlet produksjon i reiselivsnæringene er foreløpig beregnet til 141 milliarder kroner i 2005, en økning på 7,4 milliarder fra 2004. I volum er dette en økning på 5 prosent.

Hotell og restaurant var den største næringen med en andel av produksjonen på 33 prosent. Nest størst er underholdning, nyheter og kultur med en andel på om lag 16 prosent.

Transport med rutebil og drosje hadde den kraftigste volumveksten med 11 prosent. Samlet sett gikk produksjonen i innenriks og utenriks sjøfart ned med 6 prosent.

Reiselivsnæringenes andel av BNP ble beregnet til 3,1 prosent i fjor. Dette er noe lavere enn de foregående år.

Vekst i normalårsverkene

Reiselivsnæringene hadde en økning i sysselsettingen tilsvarende 1 000 årsverk, en økning på 6,8 prosent sammenlignet med 2004. Det var næringene underholdning, nyheter og kultur, og transport med rutebil og drosjebil som bidro mest til økningen.

Revisjon og fylkesfordelt

Satellittregnskapet for turisme er et regnskap som bygger på nasjonalregnskapet. Her presenteres endelige tall for 2004 samt foreløpige tall for 2005.

På grunn av revidering av nasjonalregnskapet, se http://www.ssb.no/emner/09/01/nr/ , vil tidsseriene for turistkonsumet bli oppdatert bakover så snart de er ferdig beregnet.

Fylkesfordelte tall for reiselivsnæringene 2004 vil bli publisert i januar.

Tabeller: