Slik har vi det – livskvalitet og levekår, utgave 2017
Økonomiske ressurser
Publisert:
For Onkel Skrue er den ypperste lykke å boltre seg i pengebingen. Penger alene gjør deg kanskje ikke lykkelig, men de som har høy inntekt er i snitt mer tilfreds med livet enn de som har lav inntekt.
- Artikkelen er en del av serien
- Slik har vi det – livskvalitet og levekår, utgave 2017
Vi har god informasjon om folks inntekter, enten det er fra lønnsarbeid, pensjon eller barnetrygd. Samtidig forteller ikke den registrerte inntekten hele historien. Selv om Onkel Skrue skulle ha lavere månedlig inntekt enn Donald Duck, ville man neppe kalle ham økonomisk utsatt. Slik er det også blant folk i Norge: noen har penger på bok (eller i binge), noen mottar økonomisk støtte fra foreldre eller andre, mens atter andre sitter i arvede eller nedbetalte boliger.
Hvordan de økonomiske rammene oppleves, kan være forskjellig, selv for personer med lik inntekt. Å ha mulighet til å dekke både de løpende og uforutsette utgiftene gir trygghet. Utover å dekke grunnleggende behov, gir god økonomi mulighet til å unne seg ulike goder og valgfrihet, for eksempel til å reise på ferie.
I land med lav økonomisk ulikhet er lykkenivået i befolkningen høyere (Hellevik 2008). I Norge er det relativt små økonomiske forskjeller blant folk. Selv om ulikheten har økt litt de siste årene (SSB 2014 og SSB 2017), er den blant de aller laveste i Europa (Eurostat 2017).
Det er også en klar sammenheng mellom inntekt og tilfredshet med livet: når vi beveger oss oppover inntektsskalaen stiger lykkenivået og tilfredsheten med livet (Hellevik 2008 og denne artikkelen om livskvalitet).
Sommeren 2017 presenterer vi «Slik har vi det», en ny temaside for livskvalitet og levekår. Vi har delt inn livet i 10 ulike områder med utvalgte indikatorer innenfor hvert område. Hver tirsdag legger vi ut resultater for ett livsområde.
Når vi skal sammenligne husholdningers inntekter blir det nødvendig å ta hensyn til at husholdninger er ulike i sammensetning og størrelse. Vi justerer derfor inntektene og får inntekt etter skatt per forbruksenhet. I tillegg finner vi medianinntekten i befolkningen. Dette tallet forteller oss ikke så mye i seg selv, men det danner grunnlaget for å sammenligne ulike grupper og se hvor mye mer eller mindre de har å rutte med, slik som i figur 2.
Når vi spør folk om hvordan de opplever sin økonomiske situasjon er det 13 prosent som oppgir at det er vanskelig å få endene til å møtes, og en noe høyere andel at de ikke har mulighet til å klare en uforutsett utgift på 10 000 kroner. Hvis vi ser på hvor stor andel vi kan regne som fattige, eller som personer med lavinntekt, så er andelen noe mindre: 9 prosent. Når det gjelder et gode som å reise på ferie, er dette noe de fleste har råd til, men likevel er det 5 prosent som sier at de ikke har råd til å reise bort fra hjemmet én uke i året.
Uansett hvordan man måler økonomisk sårbarhet er det i stor grad overlapp mellom gruppene som kommer dårlig ut. Unge aleneboende og enslige forsørgere er grupper som gjennomgående kommer dårlig ut. Lav utdanning, og det å stå utenfor arbeidslivet øker også sannsynligheten for å oppleve at økonomien ikke strekker til. Dette er også grupper som oppgir lavere tilfredshet med livet, særlig arbeidsledige og uføre. Blant lavt utdannede er det både flere som oppgir høy og lav tilfredshet med livet, og færre legger seg midt på skalaen (se denne artikkelen om livskvalitet).
Før vi kan sammenligne inntektene til husholdninger av ulik størrelse og sammensetning, justerer vi inntektene (se boks). Hvis vi så sier at denne justerte medianinntekten i Norge er lik 100, kan vi se hvilke grupper som har en inntekt som er høyere eller lavere enn dette.
Aleneboende og enslige forsørger er de to gruppene som peker seg ut med betydelig lavere inntekter enn befolkningen som helhet. Enslige forsørgere har en verdi på 75, noe som betyr at de har 25 prosent lavere inntekt enn det personer midt i inntektsfordelingen har. Personer i parhusholdninger der eldste person er over 44 år og i parhusholdninger som ikke har hjemmeboende barn er de gruppene som har høyest inntekt.
Inntekt har en omvendt u-form hvis vi ser på alder: De yngste og de eldste er de aldersgruppene som har lavest inntekter, mens inntektene er på topp blant dem i alderen 45-66 år. Dess høyere utdannelse man har, dess høyere er inntekten. De med de 25 prosent høyeste inntektene har 53 prosent høyere inntekt enn personer midt i inntektsfordelingen.
Økonomisk sårbarhet handler om mer enn inntekten. Å oppleve at pengene strekker til, og å kunne klare de daglige utgiftene uten for mye strev gir trygghet. Det er dels de samme gruppene som oppgir at det er vanskelig å få endene til å møtes som de med lave inntekter, men ikke helt.
Unge voksne under 45 år opplever oftere enn eldre aldersgrupper at det er vanskelig å få endene til å møtes. Og selv om personer over 67 år har noe lavere inntekt enn befolkningen generelt, så opplever de sjeldnest å ha problemer med å få pengene til å strekke til. Denne gruppen er generelt godt stilt økonomisk: de har i snitt mer penger på bok og i aksjer, eier boliger med høy markedsverdi, samtidig som de har mindre gjeld enn det yngre aldersgrupper har (SSB 2016 og SSB 2017). Arbeidsledige, uføre og studenter opplever også relativt ofte økonomien som trang.
Husholdninger med to voksne opplever økonomien som mindre trang enn de som har én voksen i husholdningen. Mer enn hver tredje enslige forsørger med barn under 20 år opplever det som vanskelig å få pengene til å strekke til.
Det kan være greit å ha et minimum av penger i bakhånd hvis det skulle dukke opp en uforutsett utgift: til tannlege eller om vaskemaskinen går i stykker. Av de som bor i husholdninger med de 25 prosent laveste inntektene sier 37 prosent at de ikke har mulighet til å klare en uforutsett utgift på 10 000 kroner. Aleneboende under 45 år og enslige forsørgere oppgir dette omtrent like ofte som de med lave inntekter. Også de som er arbeidsledige, studenter eller uføre oppgir oftere problemer med å klare en uforutsett utgift, mens de som er over 66 år sjeldnere opplever problemer med dette.
Lavinntekt er et relativt fattigdomsmål. I et land som Norge, der den generelle levestandarden er høy, er det vanlig å bruke definisjoner av fattigdom som handler om mer enn fysisk overlevelse. Det innebærer at fattigdom ikke bare handler om mangel på mat, klær og tak over hodet, men også det å mangle muligheter for å delta sosialt, på lik linje med resten av samfunnet (Fløtten 2008).
Hvem opplever slik fattigdom i Norge? Personer i husholdninger med én voksen, enten man bor helt alene eller bor sammen med barn, har oftere lavinntekt enn personer som bor i parhusholdninger med eller uten barn. Yrkesaktivitet er det som beskytter best mot å havne i lavinntektsgruppen og økt antall yrkesaktive i husholdningen er en vei ut av lavinntektsgruppen. Dette ser vi også for barn av enslige forsørgere: det å få en ekstra forsørger til inn i husholdningen er det som oftest får barn ut av fattigdom (Epland 2016).
Også blant de som står utenfor arbeidslivet, enten de er arbeidsledige eller uføre, er det vanligere å havne i gruppen med lav inntekt.
Å reise på ferie gir muligheter for å oppleve noe nytt eller å tilbringe tid sammen med noen du bryr deg om. Vi har spurt folk om de har råd til å reise på ferie en uke i året. Foruten det vi ofte tenker på som feriereiser - reiser rundt i Norge eller til det store utland - omfatter dette også opphold på hytter, hos familie og venner osv.
Det store flertall i alle gruppene vi ser på her har mulighet til å reise bort på ferie. Arbeidsledige og enslige forsørgere er de gruppene som oftest oppgir at de ikke har råd til et slikt gode, mens kun et lite fåtall av alderspensjonister/eldre over 67 år sier at de ikke har råd til å reise bort en uke i året.
Les mer om økonomiske ressurser
Blant barnefamilier er det et økende antall som ikke holder tritt med den generelle inntektsveksten i samfunnet, og særlig gjelder dette innvandrerbarnefamilier. Ett av ti barn i hele befolkningen tilhører en husholdning med vedvarende lavinntekt og det er vist at flere forsørgere i husholdningen ofte er en vei ut av lavinntekt.
Fattigdom kan defineres på ulike måter og kan ha betydning for hvilke utslag fattigdom kan få i form av materielle og sosiale mangler. Lavinntektsfamilier har oftere materielle og sosiale mangler enn andre barnefamilier, og hver femte familie med lav inntekt ikke har råd til ferie og sliter med å dekke løpende utgifter. Det er økende sosiale forskjeller mellom grupper med høy og lav utdanning. Samtidig er det få fattige og sosialt ekskluderte i Norge sammenlignet med i andre land.
I inntekts- og formuesstatistikken kan du lese mer om inntektssammensetning og inntektsfordeling mellom ulike grupper. I SSB-rapporten Økonomi og levekår for ulike lavinntektsgrupper 2016 kan du lese om hvilke grupper som er økonomisk og levekårsmessig utsatt, samt mer om inntektsbegrepet og hvordan lavinntekt er definert.
Artikler i serien levekår og livskvalitet
- Slik har vi det – om målene på livskvalitet og levekår i Norge
- Livskvalitet
- Helse
- Sosiale relasjoner
- Arbeidsmiljø
- Arbeid og utdanning
- Bolig og nærmiljø
- Fritid
- Trygghet
- Politiske ressurser og deltakelse
- Slik har vi det – samleartikkel – 2017
Kilder:
Epland. J. (2016): Inntektsmobilitet blant barnefamilier med lav inntekt: 2007 – 2014. Rapporter 2016/35, Statistisk sentralbyrå. https://www.ssb.no/inntekt-og-forbruk/artikler-og-publikasjoner/inntektsmobilitet-blant-barnefamilier-med-lav-inntekt-2007-2014
Epland, J og Kirkeberg, M.I. (2016): Barnefamiliers inntekter, formue og gjeld 2004-2014. Rapporter 2016/11, Statistisk sentralbyrå. https://www.ssb.no/inntekt-og-forbruk/artikler-og-publikasjoner/_attachment/261718?_ts=153d178a4d0
Epland, J og Kirkeberg, M.I. (2017): Barn i lavinntektshusholdninger:
Flere innvandrerbarnefamilier med lavinntekt. Statistisk sentralbyrå. Hentet fra: https://www.ssb.no/inntekt-og-forbruk/artikler-og-publikasjoner/flere-innvandrerbarnefamilier-med-lavinntekt
Epland, J og Kirkeberg, M.I. (2017): Ett av ti barn tilhører en husholdning med vedvarende lavinntekt. Statistisk sentralbyrå. Hentet fra: https://www.ssb.no/inntekt-og-forbruk/artikler-og-publikasjoner/ett-av-ti-barn-tilhorer-en-husholdning-med-vedvarende-lavinntekt
Eurostat 2017: Gini coefficient of equivalised disposable income - EU-SILC survey. Hentet fra: http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do?dataset=ilc_di12
Hellevik, Ottar. (2008). Jakten på den norske lykken. Norsk Monitor 1985-2007. Universitetsforlaget.
Normann, T.M. (2009): Fattigdomsrisiko. En levekårstilnærming. Rapporter 2009/11, Statistisk sentralbyrå. https://www.ssb.no/inntekt-og-forbruk/artikler-og-publikasjoner/fattigdomsrisiko
Normann, T.M. (2011): Materielle og sosiale mangler. Utslag av fattigdom. Rapporter 28/2011, Statistisk sentralbyrå. https://www.ssb.no/inntekt-og-forbruk/artikler-og-publikasjoner/materielle-og-sosiale-mangler
Omholt, E.L. (2016): Økonomi og levekår for ulike lavinntektsgrupper 2016. Rapporter 2016/30, Statistisk sentralbyrå. https://www.ssb.no/inntekt-og-forbruk/artikler-og-publikasjoner/okonomi-og-levekar-for-ulike-lavinntektsgrupper-2016
Revold, M.K. (2016): Økende sosiale forskjeller mellom utdanningsgrupper. https://www.ssb.no/sosiale-forhold-og-kriminalitet/artikler-og-publikasjoner/okende-sosiale-forskjeller-mellom-utdanningsgrupper
Sandvik, L. (2015): Risiko for fattigdom eller sosial eksklusjon – eu-silc:
Fortsatt få fattige og sosialt ekskluderte i Norge. https://www.ssb.no/inntekt-og-forbruk/artikler-og-publikasjoner/fortsatt-fa-fattige-og-sosialt-ekskluderte-i-norge
Sandvik, L. (2016): Materielle og sosiale mangler i barnefamilier. Hver femte familie med lavinntekt har ikke råd til ferie. https://www.ssb.no/sosiale-forhold-og-kriminalitet/artikler-og-publikasjoner/hver-femte-familie-med-lav-inntekt-har-ikke-rad-til-ferie
SSB (2014): Inntekts- og formuesstatistikk for husholdninger. Noe større inntekts- og formuesforskjeller. Hentet fra: https://www.ssb.no/inntekt-og-forbruk/statistikker/ifhus/aar/2014-12-17
SSB (2016): https://www.ssb.no/inntekt-og-forbruk/statistikker/ifhus
SSB (2017): Husholdningene. Økonomisk utsyn over året 2016, Økonomiske analyser 1/2017, Statistisk sentralbyrå. https://www.ssb.no/nasjonalregnskap-og-konjunkturer/oa/1-2017
Kontakt
-
Mari Lande With
-
Kristina Strand Støren
-
SSBs informasjonstjeneste