52794_not-searchable
/utdanning/statistikker/barnegenniv/aar
52794
Barnehagesatsene nesten uendrede
statistikk
2011-06-23T10:00:00.000Z
Utdanning;Priser og prisindekser
no
barnegenniv, Foreldrebetaling i barnehagar, foreldrebetaling, barnehagesatser, private barnehager, offentlige barnehager, inntektsavhengig betaling, søskenmoderasjonKonsumpriser, Barnehager, Utdanning, Priser og prisindekser
false

Foreldrebetaling i barnehagar2011, januar

Innhald

Publisert:

Du er inne i ei arkivert publisering.

Gå til den nyaste publiseringa

Barnehagesatsene nesten uendrede

Den gjennomsnittlige månedssatsen for ett barn med fulltidsopphold i kommunal barnehage var 2 270 kroner i januar 2011. Dette tallet gjelder for en husholdning med en brutto årsinntekt på 500 000 kroner, og er nesten uendret fra januar i fjor.

Maksimalgrense og gjennomsnittlig månedsbetaling eksklusive kost og andre tilleggsutgifter i kommunale barnehager, etter årsinntekt og minimums- og maksimumssats. Januar 2011

Foreldrebetalingsundersøkelsen per januar 2011 viste at månedssatsene hadde endret seg lite fra januar 2010, men at det ble registrert en liten økning for kostpengene.

Lite endring i barnehagenes betalingssatser

Gjennomsnittlig månedssats for fulltidsopphold for ett barn i kommunale barnehager for husholdninger med brutto årsinntekt på 250 000 var på landsbasis 2 090 per januar 2011. Tilsvarende satser for husholdninger med brutto årsinntekt på 375 000 og 500 000 kroner var på landsbasis henholdsvis 2 229 og 2 270 kroner. I disse beløpene er kostpenger og tilleggsutgifter fjernet i den grad det lar seg gjøre.

I gjennomsnitt var den kommunale minimumssatsen 1 573 kroner per måned, og maksimumssatsen 2 298 kroner, i januar 2011.

De regionale forskjellene vedvarer

Flest kommuner registrert med lave minimumssatser ligger på Sør-Østlandet, mens flest kommuner med høye minimumssatser er i Nord-Norge. Hovedårsaken til denne forskjellen er at inntektsgradert betalingsordning i større grad brukes på Sør-Østlandet enn i Nord-Norge.

Undersøkelsen viser at 88 prosent av kommunene har innført en maksimumssats som er lik maksimalsatsen på 2 330 kroner. I de private barnehagene var gjennomsnittlig månedsbetaling for ett barn 2 268 kroner i januar 2011. Kostpenger og tilleggsutgifter er ikke inkludert dersom de er spesifisert. 88 prosent av de private barnehagene i utvalget oppgir at de benytter en maksimumssats som følger fastsatt maksimalsats på 2 330 kroner.

Svak økning i kostpenger

I henhold til forskriften om foreldrebetaling i barnehager kan betaling av kost komme i tillegg. Når det beregnes årsbetaling for ett barn i barnehage, er denne avhengig av kostpenger og andre utgifter, samt tallet på betalingsmåneder. Det er i stor grad regulering av kostpenger som er årsaken til oppgangen i årsbetalingen for både de kommunale og de private barnehagene.

Rundt 94 prosent av de kommunale barnehagene krever inn kostpenger separat. I januar i år betalte en husholdning med ett barn i kommunal barnehage gjennomsnittlig 203 kroner i kostpenger per måned, som er en svak økning fra januar 2010.

80 prosent av de private barnehagene krever inn kostpenger i tillegg til selve oppholdsbetalingen.

Inntektsgradering mest utbredt i folkerike kommuner

Forskrift om foreldrebetaling i barnehager slår fast at alle kommuner skal ha ordninger som kan tilby barnefamilier med lavest betalingsevne en reduksjon i eller fritak for foreldrebetaling. Men kommunene kan selv bestemme om de ønsker å tilby inntektsgradert betalingsordning.

21 prosent av kommunene opererer med et system for inntektsgradering innenfor barnehagens ordinære betalingssystem. Det er imidlertid de mest folkerike kommunene som benytter inntektsgraderte betalingssatser, og i underkant av halvparten av alle barn i kommunale barnehager hører til en kommune som tilbyr graderte satser. Blant de private barnehagene er det 24 prosent som rapporterer at de benytter inntektsgraderte satser.

Søskenrabatt i alle kommuner

Resultatene viser videre at alle kommunene tilbyr søskenmoderasjon for husholdninger med to eller flere barn i barnehage. I tillegg oppgir 90 prosent av kommunene som har rapportert at de har privat barnehagetilbud i kommunen, at de private barnehagene har samme moderasjonsordninger som de kommunale barnehagene.

Tallene bak artikkelen er hentet fra rapporten Undersøking om foreldrebetaling i barnehagar, januar 2011