Innhold
Publisert:
Du er inne i en arkivert publisering.
Sykefraværsandelen noe ned
Andelen arbeidstakere med legemeldt sykefravær (sykefraværsandelen) var 6,2 prosent i 1. kvartal 2016. Det er en liten nedgang sammenlignet med oppdaterte tall for 1. kvartal 2015, der andelen var 6,3 prosent.
1. kvartal 2016 | |
---|---|
Begge kjønn | 6,2 |
Menn | 4,4 |
Kvinner | 8,1 |
Sykefraværsandelen for kvinner har sunket fra 8,4 til 8,1 prosent, mens for menn har den holdt seg om lag uendret.
Det er et brudd i tidsserien fra og med 2015, som er nærmere omtalt i notatet «Endringer i sykefraværsstatistikken». Her er det også omtalt hvorfor det etter 2014 ikke er publisert tall for sykefraværsprosenten, som har vært den mest brukte indikatoren for å måle utviklingen i sykefraværet.
Nedgang i alle de større næringsgruppene
I de største næringsgruppene gikk sykefraværsandelen i overnatting og servering samt forretningsmessig tjenesteyting mest ned med henholdsvis 7,7 og 6,6 prosent siste år. Bergverksdrift og utvinning, som er dominert av olje- og gassutvinning, hadde en vekst på 5,2 prosent. I denne næringen var det færre personer med legemeldt sykefravær, men det har likevel vært en økning siden antallet som jobber innen næringen har gått ned i enda sterkere grad. Andelen sykemeldte i bergverksdrift og utvinning i 1. kvartal 2016 var på 3,8 prosent, som er godt under landsgjennomsnittet.
Nedgang i de fleste fylker
Fordelt etter arbeidssted sank sykefraværet i de fleste fylker. Størst nedgang hadde Telemark med 5,3 prosent tett fulgt av Vest-Agder med 5,1 prosent. Nordland, Møre og Romsdal samt Rogaland hadde en mindre økning i det legemeldte sykefraværet.
Nivået på sykefraværsandelen i 1. kvartal 2016 var lavest i Oslo med 5,2 prosent og høyest i Nordland med 7,4 prosent.
Nedgang for de yngste
I de større aldersgruppene var det størst nedgang blant de yngste, 20–24 og 25–29 år, med henholdsvis 9,0 og 4,2 prosent.
Både for menn og kvinner i aldersgruppen 20–24 år gikk fraværet mest ned med henholdsvis 10,6 og 8,3 prosent. For menn var det en økning blant 50–54-åringene med 2,2 prosent. For kvinner var det aldersgruppen 60–64 år som hadde en liten økning med 0,6 prosent.
Skifte i referanseukeÅpne og lesLukk
I det nye datagrunnlaget fra og med 2015 er referanseuken flyttet fra slutten av siste måned i kvartalet til rundt midten av siste måned i kvartalet. Skifte i referanseuke ser ut til å påvirke tallene for 2. kvartal mest. I forhold til tidligere år skulle andelen med sykemeldt fravær i 2. kvartal 2015 vært rundt 0,2 prosentpoeng lavere for totalen dersom vi hadde fortsatt med senere referanseuke. Tallene i statistikkbanken er ikke justert for dette bruddet.
Om datagrunnlagetÅpne og lesLukk
SSB har fram til 2015 benyttet NAVs Aa-register til å lage tall for sykefraværsprosenten. Fra 1. januar 2015 ble dette lagt ned som eget register, og data kommer i stedet inn gjennom den såkalte a-ordningen, som blant annet gir tall for arbeidstakere og deres arbeidstid. A-ordningen er et felles innrapporteringssystem for arbeidsgivere til NAV, Skatteetaten og SSB.
Kontakt
-
Arbeidsmarked og lønn
E-post: arbeidsmarked@ssb.no
-
Unn H. Høydahl
E-post: unnh.hoydahl@ssb.no
tlf.: 40 90 23 77