En mye brukt definisjon på bærekraftig utvikling lyder slik (fn.no):
«En utvikling som imøtekommer dagens behov uten å ødelegge mulighetene for at kommende generasjoner skal få dekket sine behov».
Bærekraftig utvikling handler om å finne løsninger som sikrer at vi både tar vare på planeten og menneskene som bor på den. Arbeidet deles ofte opp i tre områder: Økonomi, sosiale forhold og miljø. Alle tre må oppfylles for å sikre bærekraftig utvikling.
På det økonomiske nivået fokuserer bærekraftig utvikling på å fremme økonomisk vekst, samtidig som man sørger for at økonomisk aktivitet ikke går på bekostning av miljøet eller sosiale rettigheter.
På det sosiale nivået legger bærekraftig utvikling vekt på å sikre lik tilgang til ressurser, inkludert utdanning, helse og økonomiske muligheter, for å fremme rettferdighet og likhet.
På det miljømessige nivået søker bærekraftig utvikling å bevare og beskytte miljøet og dens ressurser, redusere forurensning og avfall, og opprettholde økosystemer og biologisk mangfold.
Bærekraftig utvikling er en langsiktig tilnærming som har som mål å integrere disse tre områdene blant annet i politiske beslutningsprosesser.
Hva er FNs bærekraftsmål?
FNs bærekraftsmål, også kjent som Agenda 2030, er en samling av 17 mål som ble vedtatt av FNs medlemsland i 2015. Målene skal fremme en bærekraftig utvikling på globalt nivå og adressere noen av de største utfordringene verden står overfor, inkludert fattigdom, ulikhet, klimaendringer og miljøødeleggelse.

Disse målene skal oppnås innen 2030, og det krever en felles innsats fra regjeringer, sivilsamfunn, næringsliv og enkeltpersoner for å sikre en bærekraftig utvikling på lang sikt.
Hvordan ligger Norge an til å oppfylle bærekraftsmålene?
I det globale indikatorsettet er det 231 En indikator er en kvantitativ variabel som brukes til å overvåke fremskritt mot et bestemt mål. fordelt på 17 mål og 169 delmål. Statistisk sentralbyrå har samlet statistikk og dokumentasjon for et utvalg av de globale indikatorene for bærekraftig utvikling. Utvalget presenteres på siden Bærekraftsmålene - Globale indikatorer, og viser utviklingen for indikatorer designet til bruk på globalt nivå.
Hva er nasjonale indikatorer på bærekraftsmålene?
Nasjonale indikatorer på bærekraftsmålene er spesifikke måleparametere som brukes for å evaluere fremgangen mot å oppnå bærekraftsmålene i hvert land. Disse indikatorene varierer fra land til land, avhengig av nasjonale prioriteringer, utviklingsnivå og tilgjengelige data.
I regjeringens stortingsmelding om bærekraftsmålene (regjeringen.no) er det samlet nasjonale målepunkter for å nå bærekraftsmålene innen 2030. Statistisk sentralbyrå har samlet statistikk og dokumentasjon for disse nasjonale indikatorer for bærekraftig utvikling, og status på disse presenteres på siden Bærekraftsmålene - Nasjonale indikatorer. Dette arbeidet er gjort i samarbeid med de departement og etater som er ansvarlig for denne statistikken.
Hva kan være en indikator på bærekraftig utvikling?
Det finnes mange forskjellige indikatorer som kan brukes for å måle bærekraftig utvikling. Her er noen eksempler:
Økningen i andelen av ren energi som sol, vind og vannkraft, kan indikere bærekraftig utvikling. Delmål 7:2 er Øke andelen fornybar energi i det samlede energiforbruket. Indikator 7.2.1 sier noe om utviklingen for å oppnå dette målet:
Reduksjon av utslippene av klimagasser som CO2 er en viktig indikator på bærekraftig utvikling. Delmål 13:2 er Innarbeide tiltak mot klimaendringer i politikk, strategier og planlegging på nasjonalt nivå. Indikator 13.2.2 viser utviklingen i totale klimagassutslipp for Norge:
Disse indikatorene og andre finner man status for på sidene for de globale indikatorene eller de nasjonale indikatorene.