For å bestille mikrodata (individdata) fra kriminalstatistikkene, kan du fylle ut og krysse av for de variablene du ønsker i variabellisten for kriminalitet og rettsvesen (XLSX). Listen må du legge ved søknaden du sender til SSB om tilgjengeliggjøring av data.
For statistikkområdet Kriminalitet og rettsvesen er siktelser fra statistikken over etterforskede lovbrudd, samt reaksjoner og straffbare forhold fra statistikken over straffereaksjoner de mest etterspurte statistikkenheten ved utlån til forskning. I variabellisten her er de mest sentrale variabler med. Ved ønske om ytterligere variabler for siktelser og reaksjoner, eller mikrodata fra de andre kriminalstatistikkene (fengslinger eller ofre for anmeldte lovbrudd) ber vi søker kontakte statistikkansvarlig eller seksjon for mikrodata. Mikrodata fra levekårsundersøkelsene om Utsatthet og uro for lovbrudd kan ikke søkes om fra SSB, eller kobles med andre mikrodata, men er tilgjengelige hos Sikt.
Om siktelser
Mikrodata for statistikkenheten «siktelser» mot person fra statistikken over Etterforskede lovbrudd er tilgjengelig for årganger tilbake til 1992. Datagrunnlaget er hentet fra politiets sentrale straffesaksregister (STRASAK), som dekker alle lovbrudd registrert i politidistriktene, samt i enkelte særorgan og høyere påtalemyndighet.
SSBs definisjon av «siktede» er personer som har fått en rettskraftig avgjørelse mot seg som tilsier at lovbruddet er ansett som oppklart og personen er antatt skyldig av påtalemyndigheten etter endt etterforskning (uavhengig av straffbarhet eller eventuell frifinnelse ved domstol). For detaljer om hvilke avgjørelseskoder som tilsier siktelse i statistikken, se variabellisten. Statistikkenheten siktelse utgjør det enkelte lovbrudd som hver enkelt person er antatt skyldig i. Hvis flere personer er antatt skyldige for samme lovbrudd (medskyldige) vil det være en siktelse for hver person. Statistikkåret er år for registrering av endelig avgjørelse i sakskompleks (inkludert alle avgjørelser mot alle personer i samme lovbrudd), som derfor kan avvike fra år for avgjørelse mot person. Avgjørelseskode i statistikken inneholder informasjon om hva slags endelig avgjørelse den enkelte siktelse har fått i rettsvesenet, for eksempel om det er gitt fengselsdom.
Om reaksjoner og straffbare forhold
Mikrodata for statistikkenheten «straffereaksjoner» fra statistikken over Straffereaksjoner er tilgjengelig for årganger tilbake til 1997 for alle reaksjoner inkludert forenklet forelegg (med unntak av påtaleunnlatelser uten vilkår, overføring til konfliktråd og straffutmålingsfrafall, samt forenklet forelegg for sjøfartsforhold). Straffereaksjoner for forbrytelser er i tillegg tilgjengelig for årgangene 1978-1996 (unntatt 1983). For årganger tilbake til 2019 er også statistikkenheten «straffbare forhold» (de enkelte lovbrudd personen er straffet for) i alle typer reaksjoner (unntatt forenklet forelegg, prosessøkonomisk påtaleunnlatelse og inndragning) tilgjengelig. Datagrunnlaget er hentet fra politiets Reaksjonsregister (tidligere Det Sentrale Straffe- og Politiopplysningsregisteret, SSP) og SIAN-registeret til Statens innkrevingssentral, tidligere også politiets bøteregister (BOT).
Statistikken over straffereaksjoner inkluderer alle strafferettslige reaksjoner som er rettskraftig avgjort og registrert i de aktuelle registrene.
Definisjoner, dokumentasjon og sammenlignbarhet over tid
I variabellisten finner du lenker til definisjoner av variabler og kodelister for de variablene dette er relevant for.
Vær oppmerksom på at det har blitt gjort vesentlige endringer i både registergrunnlaget, statistikkproduksjonen, politidistrikt og straffelov, som i forskjellig grad påvirker muligheten til å sammenligne de ulike statistikkenhetene over tid. Særlig bør man merke seg ny registreringspraksis fra 1994/1995, omlegging av STRASAK i 2002 og ny straffelov i kraft fra 2015. Dokumentasjon om dette, samt mer om feilkilder og statistikkgrunnlag, finner du under omtale av «Om statistikken» for Etterforskede lovbrudd og Straffereaksjoner (se > Produksjon > Sammenlignbarhet over tid) og analysesamlingen Kriminalitet og rettsvesen 2009. For mer om overgangen til ny straffelov og ny standard for klassifisering av lovbrudd, se artikkelen De nye kriminalstatistikkene.