Allerede under pilotperioden til microdata.no opprettet NTNU et nettverk for brukere.
– Det er en flott mulighet til å spille ball med hverandre og finne nye løsninger, sier Blekesaune.
Selv ble han pilotbruker av microdata.no etter et vinterseminar i sosiologi hvor det ble nevnt at noe interessant var i ferd med å skje mellom SIKT (tidligere NSD) og SSB. Blekesaune opplevde at det var vanskelig å navigere rundt i microdata.no. Han ønsket derfor å starte et nettverk hvor man kunne dele erfaringer og finne frem til gode felles løsninger. Sammen med Marie Holm Slettebak, post.doc., Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU, dannet Blekesaune nettverket.
Åpent for flere
Nettverket består i dag av åtte medlemmer. Medlemmene består i all hovedsak av rekrutterte stipendiater og forskere ved NTNU, men Blekesaune understreker at de er åpne for at flere kan bli med i nettverket. For eksempel har de allerede noen eksterne samarbeidspartnere fra Trøndelag fylkeskommune og Helsedirektoratet i Trondheim.
Nettverket blir brukt til forskningsprosjekter for registerbaserte studier. Formålet er å ta opp problemstillinger, forskningsspørsmål og tekniske problemstillinger i plenum. Medlemmene i nettverket har ofte kontakt og arrangerer møter etter behov. Blekesaune understreker at de gjerne vil at flere skal bli med.
– Vi ønsker å etablere noe tilsvarende Norges demografiske forening, det vil kunne og en ny formell ramme rundt nettverket, sier han.
Blekesaune mener at et slikt nettverk er spesielt aktuelt for studenter og deres veiledere da han mener at microdata.no kan gi studenter noe lite annet kan.
– Det er en god kanal for å bygge opp kompetanse og kunnskap om registerbasert forskning, sier metodeprofessoren.
Åpenhet og samarbeid
Nettverket tar opp ulike tema etter behov og har frem til nå hatt fysiske møter. Blekesaune opplever at det har vært fruktbart å ha et slikt nettverk, fordi han lettere finner løsninger på ulike problemstillinger som oppstår underveis i et prosjekt. Medlemmene i nettverket jobber direkte med forskning, men møtes også for å sette seg inn i nye funksjoner i microdata.no.
– Vi skal ha nytt seminar når de nye panelfunksjonene kommer for å sette oss inn i det, forteller han.
Blekesaune er positivt innstilt til å rekruttere flere inn i nettverket så vel som oppstart av nye nettverk rundt om i landet.
– Forhåpentligvis får vi til et nasjonalt forskningsbasert nettverk. Mange sitter på kunnskap som de kunne holdt for seg selv, men jeg har ikke inntrykk av at noen gjør det, sier han og trekker frem et eksempel der han fikk og hjelp av OsloMet - Storbyuniversitetet med kodespørsmål og erfaringer med bruk av microdata.no til forskning og undervisning. Blekesaune har inntrykk av at de fleste er åpne for samarbeid av de som driver med registerbasert forskning.
– Jeg opplever at mange er positivt innstilt og åpne for å finne felles løsninger, så velkommen inn i nettverket, avslutter professor Arild Blekesaune ved NTNU.
KILDE: