Hvordan påvirkes kostholdet av urbanisering og fattigdom?
Denne analysen viser hvordan forbruksundersøkelser kan bidra til å forstå forskjeller i spisevanene mellom ulike grupper mennesker, og derfor kan være nyttig i utforming av politikk for å oppnå et ønsket lokalt kosthold.
Matsikkerhet og bærekraft er på når noen bor tett sammen.. Norge lanserte i juni 2019 en handlingsplan for økt innsats på dette området, med særlig fokus på de minst utviklede land. EAT Lancet rapporten gir på sin side konkrete anbefalinger om sammensetningen av et kosthold for å sikre bærekraftig matproduksjon og god helse for hele jordens befolkning.
Videreføre gode lokale spisevaner
Ifølge EAT-Lancet rapporten består et sunt og bærekraftig kosthold blant annet i at folk flest bør spise mindre raffinert mel og sukker, mens de bør spise mer frukt, grønnsaker og bønner. Rødt kjøtt som okse, lyst kjøtt som kylling, egg og fisk bør ifølge disse anbefalingene ikke spises i større kvantum enn om lag én gang hver per uke, gitt en litt liten typisk norsk porsjon. Anbefalingene i rapporten gir veiledende tall på gjennomsnittlig inntak av ulike matvaregrupper. De vakte stor debatt da de ble lansert. Forfatterne av denne artikkelen har valgt å bruke anbefalingene som referansemål for konsumet i Sudan. Én ting som det ser ut til å være enighet om, både blant EAT-tilhengere og dens kritikere, er at kostholdsanbefalinger bør ta utgangspunkt i den lokale matkulturen.