Konjunkturbarometeret for 4. kvartal 2024 viser at samlet industriproduksjon i 4. kvartal var uendret sammenliknet med kvartalet før, men det er bransjemessige forskjeller. Majoriteten av produsenter av Dekker næringer som trelast- og trevareindustri, papir- og papirvareindustri, kjemisk råvareindustri samt metallindustri. Omtales ofte som tradisjonell, eksportrettet industri. melder om lavere produksjon mens produsenter av Dekker næringer som næringsmiddel- og drikkevareindustri, trykking og grafisk industri, farmasøytisk industri og møbelindustri. rapporterer om uendret produksjon. Produsentene av Dekker næringer som maskinindustri, bygging av skip og oljeplattformer samt maskinreparasjon og -installasjon. Omtales ofte som leverandørindustri. Inkluderer ikke tjenester tilknyttet utvinning av olje og gass (SN09.1). melder om produksjonsoppgang.
Etter en periode på om lag to år med relativt flat industriproduksjon økte produksjonen moderat gjennom 2. og 3. kvartal i fjor. Nå viser vurderingene fra industrilederne at produksjonsvolumet flatet ut igjen i 4. kvartal. Denne produksjonsutviklingen gjennom de siste årene bekreftes også i statistikken Produksjonsindeks for olje og gass, industri, bergverk og kraftforsyning.
Bak den relativt flate utviklingen for industrien de siste årene skjuler det seg altså bransjemessige forskjeller. Produsenter av innsatsvarer har meldt om produksjonsnedgang gjennom hele denne perioden, mens produsenter av konsumvarer har, etter nedgang i 2023, meldt om utflating i produksjonen fra 1. kvartal 2024. Majoriteten av produsenter av investeringsvarer har meldt om klar vekst i de siste årene, men veksten har vært noe avtagende de siste par kvartalene. Veksten innen investeringsvarer de siste årene drives av høy aktivitet innenfor leverandørindustrien som kan knyttes til de høye olje og gass investeringene. Samtidig viser resultatene for næringen bygging av skip og oljeplattformer avtagende produksjonsvekst i 3. kvartal og uendret produksjon i 4. kvartal.
Industrilederne melder om vekst i den samlede sysselsettingen i 4. kvartal, og det er produsentene av investeringsvarer som står for veksten, mens produsenter av konsumvarer og innsatsvarer melder om uendret sysselsetting.
Moderat nedgang i ordrebeholdning
Industrilederne melder om uendret ordretilgang fra hjemmemarkedet i 4. kvartal. Produsenter av innsatsvarer melder om fallende ordretilgang fra hjemmemarkedet, mens majoriteten av produsentene av konsumvarer rapporterer om en moderat oppgang. For produsenter av investeringsvarer er ordretilgang fra hjemmemarkedet uendret. Det meldes også om uendret ordretilgangen fra eksportmarkedet, samlet sett. Produsenter av konsumvarer og investeringsvarer melder om moderat oppgang, mens det for produsenter av innsatsvarer er en nedgang i ordretilgang fra eksportmarkedet.
For industrien som helhet meldes det om moderat nedgang i samlet ordrebeholdning i 4. kvartal. Produsenter av innsatsvarer melder om fall i samlet ordrebeholdning mens produsenter av investeringsvarer melder om en moderat oppgang. For konsumvarer meldes det om uendret samlet ordrebeholdning.
Mange ledere melder også om fortsatt vekst i prisnivået for både hjemme- og eksportmarkedet for industrien samlet sett i 4. kvartal. Dette gjelder for alle varetyper, men prisveksten er tydeligst for produsentene av konsumvarer. Samtidig var det langt færre som melder om prisvekst enn i perioden 2021 og 2022. Dette indikerer at prisveksten har avtatt gjennom 2024, noe som også bekreftes av Produsentprisindeksen.
Svært mange industriledere melder om fortsatt vekst i Utviklingen i prisene som virksomheten betaler på varene og tjenestene som inngår i produksjonen (produktinnsats), og på prisene på produksjonsutstyr og anlegg som benyttes i produksjonsprosessen. i 4. kvartal. Det er produsenter av konsumvarer som har den klareste veksten i innsatspriser. På grunn av at veksten i innsatsprisene er mer markant enn for produktprisene, er det også naturlig at det rapporteres om fallende Utviklingen i lønnsomheten til virksomhetens vare- eller tjenestesalg. Med lønnsomhet menes endringen i differansen mellom løpende driftskostnader og løpende driftsinntekter. i industrien samlet i 4. kvartal.
Positive forventninger til 1. kvartal 2025
Den generelle bedømmelsen av utsiktene for 1. kvartal er positiv for industrien som helhet. Produsentene av alle varetyper er optimistiske, men produsenter av investeringsvarer er mest positive til det kommende kvartalet.
Industrilederne forventer høyere produksjonsvolum og vekst i gjennomsnittlig sysselsetting i 1. kvartal i år, sammenliknet med 4. kvartal i fjor. Det forventes oppgang i ordretilgang fra både hjemmemarkedet og eksportmarkedet. Samlet ordrebeholdning forventes også å øke i 1. kvartal.
Det er produsentene av investeringsvarer som melder om de beste fremtidsutsiktene. De forventer fortsatt tydelig vekst i produksjon og sysselsetting, samt vekst i ordretilgang fra begge markeder og oppgang i samlet ordrebeholdning.
Produsentene av innsatsvarer og konsumvarer melder om noe svakere fremtidsutsikter. Begge forventer moderat vekst i samlet produksjon og ordretilgang fra begge markeder, og vekst i samlet ordrebeholdning. For innsatsvarer ventes det moderat økning i sysselsetting i 1. kvartal, mens det for produsentene av konsumvarer forventes lavere gjennomsnittlig sysselsetting sammenlignet med forrige kvartal.
Det ventes også at innsatspriser og priser på produkter solgt til både hjemmemarkedet og eksportmarkedet vil fortsette å øke i industrien som helhet 1. kvartal.
Faktorer som begrenser investeringer
Industrilederne rapporterer at investeringsplaner er uendret for industrien som helhet. Andelen industriledere som mener at Prisene på investeringsvarene (produksjonsutstyr og anlegg som benyttes i produksjonsprosessen) som virksomheten kjøper inn er så høye at det begrenser gjennomføringen av planlagte investeringer. og finansieringskostnader er en begrensende faktorer på investeringene er fortsatt relativ høy.
Sammensatt konjunkturindikator signaliserer vekst i 1. kvartal
Gjennomsnitt av svarene (nettotall) for forventet produksjon, ordrebeholdning og ferdigvarelager (det siste med motsatt fortegn). Se Definisjoner i «Om statistikken» for mer om tolkning av indikatoren. for industrien var i 4. kvartal 2024 på 5,5 (Tallverdier som er korrigert for kalendereffekter og sesongmessig variasjon. En slik justering gir et mer korrekt bilde av den underliggende utviklingen i tidsserien og gjør det enklere å sammenligne resultatene for påfølgende kvartaler. nettotall) som er opp fra 1,8 i det foregående kvartalet. Produsenter av alle varetyper bidrar til økningen i den sammensatte konjunkturindikatoren fra forrige kvartal. Indikatoren ligger nå over det historiske gjennomsnittet på 2,9.
Tallverdier over null antyder at produksjonsvolumet vil øke i kommende kvartal, mens tallverdier under null antyder at produksjonsvolumet vil falle. For internasjonale sammenligninger av sammensatt konjunkturindikator henviser Statistisk sentralbyrå til Eurostat (EU), Konjunkturinstituttet (Sverige) og Danmarks Statistik.
Tilgang på arbeidskraft begrenser produksjonen
Andelen som melder at «etterspørsel og konkurranse» begrenser produksjonen er fortsatt relativt høy, og har vært ganske stabil de siste to årene. Samtidig er det fortsatt historisk sett en høy andel industriledere som peker på at mangel på kvalifisert arbeidskraft er en faktor som bidro til å begrense produksjonen i 4. kvartal. Summen av prosentandelene for dem som har svart at tilgang på arbeidskraft eller tilgang på råstoff/kraft begrenser produksjonen, pluss de som har svart at kapasitetsutnyttingsgraden er på over 95 prosent. som var svært høy i forbindelse med pandemien, har det siste året stabilisert seg på lavere nivåer.
Gjennomsnittlig Hvor mye av den tilgjengelige produksjonskapasiteten som utnyttes. En høy kapasitetsutnyttelse betyr at de vanskelig kan produsere mer uten å investere, mens en lav kapasitetsutnyttingsgrad betyr at de har kapasitet som ikke blir benyttet. i industrien beregnes nå til 78,8 prosent ved utgangen av 4. kvartal. Dette er et marginalt høyere nivå enn ved utgangen av forrige kvartal. Kapasitetsutnyttingen er fremdeles så vidt under det historiske gjennomsnittet på 80,0 prosent. For internasjonale sammenligninger av gjennomsnittlig kapasitetsutnyttingsgrad i industrien henviser Statistisk sentralbyrå til EUs statistikkontor, Eurostat.
Aktualitet
Datagrunnlaget er samlet inn i perioden fra 6. desember 2024 til 14. januar 2025.