Indeksnivået for industriomsetningen var 122,4 (2021=100) i 1.kvartal 2024 mot 121,3 i 4.kvartal 2023, viser For å lette tolkingen av den kortsiktige utviklingen publiserer omsetningsstatistikk tremåneders glidende gjennomsnitt av de sesongjusterte tallene. Vanligvis sammenligner man de siste ikke-overlappende tremånedersperiodene. Sesongjusterte endringer fra én måned til en annen må tolkes med forsiktighet.. Det var økt omsetning innenfor hjemmemarkedet som stod bak denne økningen.
Tremånedersendring: metallvareindustrien bidrar mest
Sesongjusterte tall viser at total industriomsetning økte ned med i 0,9 prosent 1.kvartal 2024 sammenlignet med foregående kvartal.
Metallvareindustrien bidro mest til økningen i industriomsetningen med en oppgang på 14 prosent. Næringsgruppen oljeraffinering, kjemisk og farmasøytisk og næringsmiddelindustrien industri bidro mest til å dempe økningen med en nedgang på henholdsvis 7,7 og 3,2 prosent i perioden.
Månedsendring: industriomsetningen økte i mars
Industriomsetningen økte med 0,5 prosent fra februar til mars 2024, ifølge sesongjusterte tall. Det var hjemmemarkedet som stod for oppgangen.
Næringsgruppen oljeraffinering, kjemisk og farmasøytisk industri og næringsmiddelindustrien bidro mest til økningen i industriomsetningen med en oppgang på henholdsvis 4,2 og 2,2 prosent. Økte priser på raffinerte petroleumsprodukter og næringsmidler var en medvirkende årsak til denne økningen. Metallvareindustrien og maskinindustrien bidro mest til å dempe økningen i industriomsetningen med en nedgang på henholdsvis 13 og 11 prosent.
Månedsendring: oppgang i industriomsetningen i eurosonen i februar 2024
Industriomsetningen i Eurosonen: Omfatter de 20 EU-land som har valgt euro som valuta. hadde en oppgang på 1,8 prosent fra januar til februar 2024, viser sesongjusterte tall. I samme periode gikk omsetningen opp med 0,6 prosent i Norge. Ellers i Norden gikk industriomsetningen ned i Danmark og Sverige med henholdsvis 0,8 og 0,1 prosent i denne perioden, ifølge, ifølge EUs statistikkontor Eurostat (ec.europa.eu).
Det er normalt noe større usikkerhet i de kalenderjusterte og sesongjusterte tallene for mars og april grunnet ulik plassering av påsken fra år til år. Dette virker også inn på sesongjusterte tall for 1. og 2. kvartal. Rutinen for sesongjustering tar hensyn til påskens plassering, men det kan være vanskelig å korrigere for alle effekter av påsken.