Gå direkte til info om
Opplysningsplikt fra SSB
Svarpliktig personundersøkelser
Tvangsmulkt fra SSB
Opplysningsplikt fra SSB
Hva mener SSB med at foretaket har opplysningsplikt?
SSB kan pålegge foretak opplysningsplikt fordi det er viktig for samfunnet å ha god offisiell statistikk. Opplysningsplikt innebærer at dere er pliktige til å svare på undersøkelsen foretaket er trukket ut til. Opplysningsplikt er hjemlet i statistikkloven (lovdata.no).
SSB sender vedtak om opplysningsplikt elektronisk til foretakets innboks i Altinn.
Fritak fra opplysningsplikt
Det er mulig å søke om fritak fra opplysningsplikt, men det er ikke mulig å få et generelt fritak fra opplysningsplikt. Søknaden om fritak må være knyttet til et konkret vedtak i tilknytning til en bestemt undersøkelse.
Vi krever særlige grunner, som tilsier at det vil være åpenbart urimelig å opprettholde vedtaket om opplysningsplikt, for å kunne innvilge fritak fra opplysningsplikt.
Dere må begrunne søknaden
Søknad om fritak fra opplysningsplikt må begrunnes med alle opplysninger og dokumentasjon som kan ha betydning for saken. Dere må sende søknaden skriftlig til fritak@ssb.no. Avslaget på søknad om fritak er ikke et enkeltvedtak som kan påklages.
Dere kan klage på vedtak om opplysningsplikt innen tre uker fra dere mottar vedtaket. Dere må begrunne klagen med alle opplysninger som kan ha betydning.
Dere sender klagen til Statistisk sentralbyrå, Seksjon for brukerkontakt, Postboks 1400 Rasta, 2225 Kongsvinger eller på e-post til fritak@ssb.no.
Klagen må inneholde
- foretakets navn og organisasjonsnummer
- hvilken undersøkelse det gjelder
- dokumentasjon på årsaken til at dere mener foretaket ikke har opplysningsplikt
Finansdepartementet er klageinstans.
Svarpliktig personundersøkelser
Opplysningsplikten gjelder i all hovedsak overfor næringslivet, ikke privatpersoner, med unntak av personundersøkelsen «Arbeidskraftundersøkelsen». Denne undersøkelsen retter seg mot privatpersoner og er så viktig for samfunnet at alle myndige personer som er trukket ut til undersøkelsen, har plikt til å svare. I de tilfellene hvor du er pliktig til å delta i undersøkelsen, vil det være tydelig opplyst om dette.
Tvangsmulkt fra SSB
Hvem kan få tvangsmulkt?
Varsel og vedtak om tvangsmulkt sender vi til juridisk ansvarlige enhet (foretaket) hvis SSB ikke har mottatt opplysninger innen fristen i vedtaket om opplysningsplikt. SSB ilegger tvangsmulkt med hjemmel i statistikkloven § 20 (1).
SSB ilegger ikke tvangsmulkt til privatpersoner som nekter å delta i oppgavepliktige personundersøkelser.
Foretaket har fått tilsendt et vedtak om tvangsmulkt. Betyr det at foretaket har fått tvangsmulkt?
Nei. Dersom foretaket har mottatt et vedtak om tvangsmulkt, unngår foretaket mulkt hvis dere sender inn opplysninger innen den nye svarfristen som er oppgitt i vedtaksbrevet.
Dersom foretaket har blitt ilagt tvangsmulkt, vil dere motta en faktura fra Statens innkrevingssentral med informasjon om betaling.
Har foretaket blitt ilagt tvangsmulkt?
Dersom foretaket har blitt ilagt tvangsmulkt fra SSB kan dere søke om å få ettergitt tvangsmulkten helt eller delvis. Ettergivelse innebærer at vedtaket om tvangsmulkt blir stående, men at SSB gir avkall på kravet om at dere må betale mulkten.
Ettergivelse kan skje der det ikke er noe i veien med selve vedtaket om tvangsmulkt, men hvor forholdene er så spesielle at det vil være urimelig om SSB krever at tvangsmulkten blir betalt.
Dere må begrunne søknad om ettergivelse av tvangsmulkt med alle opplysninger som kan ha betydning. I søknaden må dere oppgi
- hvilket kravnummer det gjelder (starter på 20000)
- foretakets organisasjonsnummer
Søknaden må sendes til mulkt@ssb.no
Dere er fortsatt pliktig til å levere opplysninger selv om vi frafaller påløpt mulkt.